Министър Кацаров контрира Бялата мафия: Не съм лежал в „Пирогов”, подписът ми е фалшифициран (С ВИДЕО)

„Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. Тогава поисках документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшификат, целящ чрез мен, както и през още 400 други пациенти, ръководството на „пирогов“ да източи 1 млн. лв. от Здравната каса. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”. Това заяви днес в студиото на „Събуди се” по Нова тв. здравният министър д-р Стойчо Кацаров, показвайки цялата медицинска документация, която му е издадена от „Пирогов”.

Преди дни министър Кацаров уволни директора на най-голямата болница за спешна помощ у нас заради обвинение, че „Пирогов“ е източил над 1 млн. лв. от Здравната каса чрез 400 пациенти-фантоми.  Един от мнимите болни се оказа самият здравния министър. Притиснати в ъгъла от лечебното заведение се оправдаха, че Стойчо Кацаров не само че е бил преглеждан, но и е получил лечение отвъд правилата. Това заяви доц. Атанасов.

Кацаров обаче категорично отрече да е знаел, че му пускат пътека, камоли такава за лечение на цироза.

„Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право на тази услуга безплатно, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравно осигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в „Пирогов“ – лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? И… смятате ли, че да ми лепнат клеймото чернодробна цироза до края на живота си струва, за да си спестя 100, 200 или 300 лв.?”, попита Кацаров и обясни: С такова заболяване човек директно може да си изкара ТЕЛК с 80 % инвалидност и нито една кредитна институция не би му отпуснала кредит заради страха, че ще се спомине преди да го върне.

По думите на д-р Кацаров директорът на болницата Балтов носи отговорност за много подобни на неговия фалшиви документи. „За това го уволних. Опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп”, каза още министърът на здравеопазването.

Според Кацаров кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране ще реши съдът, защото освен до него, сигналът е подаден и до прокуратурата.

„Този криминален случай е само бледа илюстрация на това в какво състояние заварвам здравната система след 11-годишното управление на ГЕРБ”, коментира още служебният министър на здравеопазването. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Наистина ли сте толкова тъпи и непросветени. Страх ви е да имате мнение, да не би да се разболеете и да попаднете в Пирогов. Проблема с кражбите на нашите пари от здравната каса не само на Пирогов. Това е масова практика. Това е система, създадена с умишлено занижения контрол на тези харчове през последните десетина години. Защо така енергично „потърпевшите“ защитават началника си (не само тука), защото са облагодетелствани с по високи заплати, ДМС и работен комфорт. И въпреки това голяма част от Големите болници задлъжняват, необяснимо защо. Трябва да се лимитират заплатите на работещите в здравните заведения, ръководителите също – максимум 10 МРЗ. Разходите за ДМС и някои други привилегии, като високи разходи за храна и облекло също трябва да намалеят. Когато заработените пари от Здравната каса + регламентираните доплащания почнат да стигат за дейността на здравното заведение, шефовете на отделения и директорите ще загубят интереса да крадат от НЗОК, защото не могат безкрайно да си увеличават доходите. Принципа: колкото повече, толкова повече, трябва да се елиминира. Интересно защо никой не отваря дума за „вторичния“ пазар на лекарства, скъпи инфузионни разтвори и биопродукти, медицински изделия и още много други консумативи, които се изписват и се „прилагат на пациентите“ при документирането на фиктивните клинични пътеки. Те са голямата далавера на шефовете на отделения, лекуващи лекари, старшите медицински сестри и най вече хирурзите и отделенията, където се използват минимално инвазивни методи за „големи операции“, при които се прилагат скъпи консумативи. Тези „приложени вече“ лекарства, консумативи и медицински изделия се търгуват на вторичен пазар в частните медицински лечебни заведения, частните кабинети на „държавните лекари“. Те не може да се използват „повторно“ в болницата в която фиктивно са приложени, защото повечето от тях имат индивидуален бар код и идентификация и електроната база данни на НЗОК ще ги разпознае. Те се изнасят и извън страната по добре утъпкани канали. Става въпрос за милиони лева, които са обществени пари, наши пари. Тази огромна по мащабите си т.н. „медицинска далавера“ е известна на всички. Но лекарите услужливо и гузна си траят. Ако се направи прецизна проверка и разследване и се поиска в частна болница Х, фактури за използваните скъпи лекарства и медицински изделия, ще се установи лесно канала и произхода им. Ако се проследи пътя на приложените лекарства и консумативи при фиктивните клинични пътеки, ще се установи къде се прилагат и продават и тогава, тези ОПГ от лекари и сестри, могат да бъдат обвинени от прокурор, за злоупотреби с държавни пари, в особено големи размери. Да видим, как ще се поизнесе Български съд?

  2. Тази „медицинска далавера“, с клиничните пътеки и лекарствата изписани за тях, върви и в частните болници, които работят с НЗОК. Далаверата от клиничните пътеки е чист приход за болницата и заплатите, а доходите от изписаните лекарства и консумативи са допълнителната далавера за джоба на шефовете на отделения, които пишат фиктивните пътеки, като има една част и за шефа. Далаверата от изписаните лекарства много често се формира в комбина с доставчика. Фактурират се 100 единици лекарство, които болницата плаща, а се доставят 50 единици в лечебното заведение. Шефа и доверените му лекари знаят, че трябва да изпишат (приложат) 50 единици фиктивно. Доставчика благородно плаща в кеш, разликата на когото трябва, като си задържа добра комисионна. Доставчика реализира по негова си схема остатъците в други лечебни заведения, частни кабинети и други държави. Всички са доволни. Страдат само пациентите, които имат късмета да оживеят.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *