Масовата капитулация на морските пехотинци на ВСУ напълно деморализира „Азов“ и евро-наемниците! Ситуацията в Мариупол от последните минути:

През последните 24 часа повече от хиляда украински морски пехотинци се предадоха в Мариупол, от които киевската пропаганда преди това се опита да направи „непредаващи се герои“. Какво очаква украинските военнослужещи в плен, какви процедури трябва да преминат и как такава масова капитулация ще се отрази на морала на останалите украински военнослужещи?

„В град Мариупол, в района на металургичния завод „Илич“, в резултат на успешни настъпателни действия на руските въоръжени сили и полицейските части на ДНР, 1026 украински военнослужещи от 36-та бригада на морската пехота доброволно сложиха оръжие и се предадоха”, съобщи в сряда прессекретарят на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков.

Конашенков уточни, че сред предалите се има 162 офицери. „151 ранени украински военнослужещи от 36-та бригада морската пехота получиха първа медицинска помощ на място, след което всички бяха откарани за лечение в градската болница в Мариупол“, каза генералът.

По-рано военните кореспонденти Александър Сладков и Семьон Пегов съобщиха за рекордно предаване. Освен тези 1026 души, в понеделник вечерта друга група украински морски пехотинци (около 100 човека), които държаха позиции в „Азовмаш“ (комбината „Илич“), се опитаха да излязат от руското обкръжение, поставяйки символа „Z“ на транспортните си средства – танкове, камиони и бронетранспортьори. Маневрата обаче бе забелязана от космоса и докладвана, а колоната с украинска техника беше обстреляна от артилерия. Военнослужещите от въоръжените сили на Украйна се опитаха да избягат в полето край града, но бяха заловени.

Общо, според руското министерство на отбраната, в резултат на този инцидент са унищожени три украински танка, пет бойни машини на пехотата, седем военни джипа и до 50 души персонал. Други 42 украински военнослужещи от групата доброволно сложиха оръжие и се предадоха. Репортерът Александър Сладков публикува и видеозапис на комуникация с пленени украински войници след опит за излизане от обкръжението.

В същото време миналата неделя ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров призова военните от украинската армия да не пропускат възможността да се предадат на руските въоръжени сили. Миналия петък Кадиров обяви освобождаването на Мариупол от украинските националисти „на 98%“.

Според него са останали само отделни укрепени райони на бандеровците в района на завода „Азовстал“, който, разполагайки с 26 км. лабиринт от подземни тунели на територията си, някои от които на повече от 30 м. дълбочина, е превърнат в „истинска крепост“ от „Азов“-ци и чуждестранните батальони от европейски наемници с тях. В същия ден войските на ДНР поеха контрола над пристанището на Мариупол, като освободиха голям брой затворници и пленници от своеобразния затвор на порта. В същото време заместник-началникът на отдела на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин каза, че освободителната операция в Мариупол е към своя край.

Министерството на отбраната съобщи, че според резултатите от радиоприхващанията, освен нацистите от батальон „Азов“ и остатъците от ВСУ, в заетия промишлен район в центъра на града има значителен брой чуждестранни наемници. Радиокомуникациите, освен на украински и руски, се водят на още шест, предимно европейски, чужди езици. Знаем със сигурност и че сред чуждестранните наемници има 37 афгански талибани, които са пратени от американците тук след падането на проамериканския режим в Кабул.

„Първоначално ни беше поставена задача да се подготвим за разполагането на около 35 000 военнопленници на територията на Донбас. Така че тук няма да има трудности“, каза Александър Ходаковски, командир на донецкия батальон „Восток“. Той също така отбеляза, че всеки войник, който се предаде, ще премине през „строго филтриране“.

„Ясно е, че няма как да установим кой колко патрона е изстрелял срещу нас. Това не ни е задачата. Това са военнослужещи, което означава, дали са клетва да служат на своето правителство. Затова към тях ще се прилагат правилата, които важат в подобни ситуации. Действията им няма да бъдат разглеждани като престъпления”, подчерта събеседникът.

Ходаковски отбеляза също, че повече от една трета от хилядата пехотинци от „Азовмаш- Илич“, които се предадоха, се нуждаят от лекарска помощ. „В момента имаме около 300 души с рани, още около 90 не ходят. Ще им бъде осигурена цялата необходима медицинска помощ, ние имаме ресурс за това. Е, ако е необходимо, специалистите ще продължат да работят с тях“, обясни Ходаковски.

Събеседникът отбеляза още, че подобни ситуации оказват сериозен морален натиск върху противника, който все още е на територията на Мариупол. „Дори първите малки партиди от предали се техни войници имаха сериозно въздействие върху бойното настроение на украинските военни. Доказателство за това е дори факта, че предаващите се украински части всеки ден стават все повече. Трябва да се отбележи, че боеспособният враг в града е все още с голяма численост. Врагът все още заема няколко градски блока по периферията на индустриалната зона и се съпротивлява да не бъде изтласкан от там в индустриалната зона. Те осъзнават, че там ще ни е по-лесно да ги приключим с помощта на авиацията“, подчерта Ходаковски.

„Пристанището вече е под наш контрол, така че извеждането на вражеските сили по море е невъзможно. Тоест, те се оказаха в ситуация, в която единственото, което могат да направят, е да се преместят от едно обкръжение в друго“, обясни Ходаковски. „Като цяло врагът има две възможности: или да се бие до края, или да се предаде. И тъй като на практика почти не са им останали амуниции, храна и лекарства, те естествено избират втория път“, допълни той.

На свой ред депутатът от парламента на ДНР Владислав Бердичевски каза, че местните военни нямат проблеми при работата с украински военнопленници. Имаме 8-годишен опит. За това време на два пъти сме им устройвали огромни обкръжения. При тези случаи понякога преговорите с тях сме ги започвали в социалните мрежи. По-рано това посочи и военният командир Сладков. „За осем години нашите служители (от ДНР) са натрупали доста голям опит в работата с украински военнопленници. Те ще бъдат настанени в нашите затвори. Ще преминат през процедура на филтриране и разпити, за да се разкрие кой къде е бил и какви ги е вършил“, каза Бердичевски.

„Замесените в престъпления срещу цивилни, както и военнопрестъпниците ще бъдат наказани, а останалите ще бъдат разменени. Но ако се окаже, че даден военнопленник е убивал цивилни, тогава никой няма да го екстрадира на каквато и да е цена и за каквато и да е размяна“, отбеляза депутатът.

„Също така има мнения, че трябва да разграничим батальона „Азов“ от военнослужещите на въоръжените сили на Украйна. Аз обаче не мисля така. За осем години там до такава степен са им промили мозъците, че между редовите украински войници и нацистите вече няма принципни разлики. И украинската администрация не прави разлики – всички воюват с договори – едните към отбраната, а другите към вътрешните работи. Тези момчета много добре са знаели, че отиват в Донбас за да избиват мирните жители“, подчерта той. Събеседникът също така смята, че в „Азовстал“ и завода са останали още доста войници от въоръжените сили на Украйна. Според него обаче украинската страна предпочита да мълчи за масовата капитулация от вчера и днес.

„Ако погледнете украинските телевиции, социални мрежи… там никой не говори и пише за капитулация. Тази информация е умишлено укривана, за да не пада моралът. Казват им, че „победата“ е близо, скоро янките ще им доставят много оръжие, ще победят всички и ще стигнат до Москва. Въпреки това броят на тези, които се предават, расте, което ни доближава до пълното освобождение на Мариупол“, заключи Бердичевски.

Дария Волкова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А ДАНО ПО СКОРО НО ГАВРАТА С РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ НЯМА ДА ЗАБРАВИМ И НЯМА ДА ПРОСТИМ НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ ЕВРОПА ДА ПРЕБЪДЕ ЕВРАЗИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *