Лукс! С трюфели по 1 100 лв. килото се черпят баровците за Коледа!

луксозен щанд
Хипермаркетите извадиха луксозните стоки за трапезата на Коледа и Нова година. Точно за тези празници българинът е готов и се опитва да сложи нещо по-така на софрата, дори и с риск да се охарчи и после „да си отгладува“ изхвърлянето, категорични са търговци. Затова още от началото на декември вече всички големи хранителни вериги у нас наблягат на деликатесите.

Надпреварата тази година е кой ще предложи на клиентите си нещо съвсем по-така, което или другите го нямат, или пък досега изобщо не го е имало на българския пазар. Големият удар този път пристигна не на луксозни цени. Само за 14-16 лв. килограма се продават мозък и език от млечно теле. Луксозните карантийки от главите на сукалчетата са внос от Холандия, като мозъчетата и езичетата тежат по около 300 гр. едното.

Има и различни разфасовки на вече известната у нас мръвка от млечно теле – т. нар. бяло месо. То е от животинки на не повече от 6 до 8 месеца, които никога не са вкусвали фураж и каквато и да е твърда храна. Диетолозите са луди по тази мръвка, която съдържа много белтъчени и малко мазнини. В момента в най-големите хипермаркети бон филето от млечно теле струва около 65 лв. за килограм.

трюфели
трюфели

Крехкият и сочен мозък от теленце пък е за изтънчени кулинарни вкусове, категорични са шеф готвачи. И те, и най-вече докторите предупреждават, че при хапване на мозък, дори от сукалче, трябва да се мисли. Да не се поемат по-големи количества или да се употребява често, защото съдържа много холестерол. Но при умерено пофапване вкарва в организма ударни полезни дози от фосфор, калий и магнезий.

На лъскавите щандове пристигна и най-луксозният играч – трюфелите. Изтънчените гъби, които растат на около половин метър под земята и се търсят със специално обучени кучета, са на космически цени – и с по 6 нули, когато става въпрос за страхотни единични екземпляри. В момента на българския пазар килото на по-обикновените „едва“ е прескочило хилядарката – към 1100 лв. Но все пак това не е храна за „наяждане“ и са достатъчни грамове от нея, за да се придаде екзотичният аромат и вкус на изисканите ястия с трюфели, напомнят кулинарите – виртуози.

омари
омари

Вместо пуйка или прасенце за Коледа, на празничната трапеза вкъщи и богатите нашенци вече могат да сервират големия морски рак – омара. Съвсем жив десетокрак, но със закопчани за безопасност щипки, както задължително се продава в момента в магазина е малко над 80 лв. за килограм. Добрите екземпляри в кулинарията тежат толкова – около кило. Но има и по-малки и по-големи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *