Шок! Властта се опита да спре излъчването на ТВ 7 с варварска акция

Борисов ТВ 7Безпрецедентен натиск бе оказан върху българска медия с цел да й бъде запушена устата. Частен съдебен изпълнител, заедно с хамали, охранявани от подозрително много полицаи нахлуха вчера в ТВ7.

Пред смаяните журналисти започна изземване на цялото имущество на телевизията, включително и на софтуера, на който е целият й архив и всички излъчени предавания. Причината е, че ТВ7 е теглила кредит от фалиралата КТБ, в която е заложила техниката си, но поради неуредици с плащането на кредита, синдикът на банката е наредил да се изземе всичко до последната камера.

Журналисти и оператори направиха жива верига, а полицаите повикаха подкрепления и накрая на пред сградата и в нея имаше общо 85 униформени. Стигна се до абсурда, че по време на живо излъчване на новини в студиото се разхождаха полицаи.

Тези кадри за нула време обиколиха цял свят, а депутати в Европарламента разнесоха светкавично кадрите до колегите си, които пък заявиха, че в България се погазва свободното слово и журналистите работят под полицейски надзор. Скандалът стана международен и тогава отекна в главите на родните политици. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова изтегли огромен брой от полицаите, а зам.-началникът на 6-то РПУ подаде оставка.

Под натиска на стотици политици и общественици, които се изказаха против варварския метод за затваряне на телевизията, се стигна до очакваната реакция – намесата на Бойко Борисов, който уж нищо не знаеше и не беше чул за акцията. Той се появи в телевизията, разказа колко е изстрадал от изнасянето на аферата в печатницата в Костинброд и от обсадата на къщата му в Банкя, която разстроила и разболяла детето му. Въпреки това той простил на журналистите и се скарал на полицията, че е превишила правата си и най-вече числеността си.

По своя си начин на уреждане на спорове Борисов заяви, че не знаел за акцията, разбрал едва сега, било срамота да ни развяват из чужди медии за случилото се и съдейства да бъде даден срок още седмица телевизията да плати дълговете си. А след това да се приложи закона.

Управляващите се оказаха изненадани от мащаба на акцията, но едва ли наистина е така. Причината е, че за да се съберат на едно място толкова много полицаи, със сигурност е имало заповед или на вътрешния министър Румяна Бъчварова, или на премиера Бойко Борисов.

Друг интересен въпрос е защо синдиците (назначени от финансовия министър Горанов) в КТБ са отказвали многократно преструктуриране на дълга на телевизията. Всъщност, ТВ 7 не е сред крупните длъжници на фалиралата банка. Дълговете й са в размер на 5 млн. лева. Стана ясно, че има други медии, като вестниците „Преса“, „Труд“, „24 часа“ и др., дължат много по- големи суми от ТВ 7.

Не е ясно също защо държавата всячески се опитва да саботира продажбата на телевизиите на нов собственик, който е поел ангажимент да покрие задълженията й. А сред институциите, на които ТВ 7 дължи пари, е и НАП. Защо държавата се отказва от възможността да си получи парите? Много от работещите журналисти в телевизията, сред които и Иван Гарелов, са убедени, че целта на мероприятието е медията да бъде продадена за жълти стотинки на поставено на лице, свързано с ДПС И ГЕРБ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Боко иска да ги купи и да затвори устата на последната що годе реално отразяваща нещата телевизия. Да живее свободата на словото!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *