Лека му пръст на Созопол и Бог да го прости! Коментарът който Разтърси Фейсбук! Виж Тук:

На морето близо до Созопол може да видите невероятна гледка. Там се издига средновековен замък. Не се плашете – не е халюцинация. Малко преди село Равадиново, където никога не е имало замъци, камоли средновековни, вече е отворен за посетители атракцион, наречен помпозно „Влюбен във вятъра“.
sozopol

Този кичозен строеж, включващ бойни кули, източни фенери, бездарна реплика на фонтана „Ди треви“ в Рим, е пълна имитация и абсолютен потрес. Построен в последните години, той изпълнява детската мечта на собственика си, когото медиите назовават с името Тумпала. Нищо лошо, вижда му се вкусът и акълът на този горд чорбаджия. Но няма ли кой да го спре? Няма ли кой да го санкционира за тази уродиада, да му състави акт, да му обясни, че все пак трябва да се спазват някакви правила на добрия вкус в името на всеобщата търпимост.

Не, напротив! Сега този фалшификат е номиниран на 4-то място в класацията на организацията „Европеан бест дестинейшън“. Председателят на тази незнайна европейска организация е връчил отличието на замъка „Влюбен във вятъра“ на амфитеатъра в Созопол. И целия този цирк се случва в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова, с извинение. Тази семпла женица съвсем се обърка, използва всякакви връзки за да рекламира черноморието ни без дори да разбира, че е кощунство в Созопол – един истински възстановен старинен град с история и своя атмосфера, да се обявява награда за един просташки ерзац, за едно абсолютно недоразумение, сякаш изскочило от декора на нискобюджетен филм за вампири.

Рекламата за „Влюбен във вятъра“ губи всякакви граници, като се споменава, че той е класиран на 4-то място преди кралския замък „Уиндзор“ във Великобритания (11-то място) и „Лихтенщайн“ в Австрия (16-то място) – чудовищна класация! Поздравявам Ангелкова, че е намерила такава европейска организация, която може да рекламира подобни класации. Едните замъци са с хилядолетна история, а този – детска мечта на някакъв съмнително забогатял нашенски провинциален комплексар.

Замъка "Влюбен във вятъра" край Созопол - бутафорна атракция за туристи, преливаща от кич!
Замъка „Влюбен във вятъра“ край Созопол – бутафорна атракция за туристи, преливаща от кич!

Освен това се надува рекламата, явно за чужденци. Защото всички, които сме минавали по този път за Равадиново знаем, че там всичко е в прах и доста тегне мизерията наоколо. От рекламните глупости около „Влюбен във вятъра“ най-реално ми се стори, че има интерес от продукции на Боливуд за заснемане на филми. Ето това вече е съотвестващо на кича и ниската класа на създаденото в Равадиново и идиотски рекламирано публично.

Има и един детайл: След номинацията на замъка се обявява за 2017 г. и Созопол за най-добра европейска дестинация. Пълен тюрлю гювеч, в който виждам дългата ръка на созополчанина проф. Божидар Димитров, който наистина направи много за възстановяване наследството на старата Аполония, днешния Созопол и околностите. Но също направи и немалко в защита на всички тези новоизлюпени грозновати крепости в Перник, Белич баня, като участва и в дебати за Небет тепе в Пловдив, в защита на тезата, че времето изисква да се модернизират старините. Всъщност – да се развалят и достроят със съвременни материали, като нелепото Ларго в центъра на София. Обществеността и много специалисти оспориха тезата на проф. Димитров с аргумента, че всичко това унищожава тяхната автентичност, като ги превръща в бързо произведени атракциони, в които няма грам историческа истина и стойност.

За съжаление и Созопол, който наистина е историческо място, е допуснал неговата крайбрежна ивица да е презастроена. Доминиращ дори в Созопол не е пейзажът на автентичния Стар град, а на цели комплекси, задръстващи простора докъдето поглед стига. Така и в Созопол не можем да говорим за никакъв простор, въздух и наистина курортен пейзаж. Така е напълно загубено очарованието на Стария Созопол. Градът е като всички други – изцяло комерсиализиран, на много места дори се слуша чалга. Този отблъскващ факт не знам как понася видния му покровител проф. Божидар Димитров. Родното му красиво старинно градче с неповторима атмосфера е вече неузнаваем еднотипен курортен комплекс. Е, има и старини, но сега това не е трудно – при безскрупулното създаване на кичозни нови културни паметници.

Лека му пръст на Стария Созопол, в който наистина много българи бяха влюбени, той беше източник на вдъхновение за много творци и убежище от урбанизацията на черноморието. Но това вече е минало!
stroej

Случаят със замъка „Влюбен във вятъра“ фокусира два много пагубни за българското черноморие проблема, които с днешна дата го промениха коренно. Това е варварското унищожаване на плажове и природни терени, задръстени понастоящем с бетонни хотели, пренаселени и замърсени крайбрежни ивици и изгубили предишната си стойност – на море, въздух и пясък.

Сега българското черноморие прилича на гъсто подредени еднотипни селища – същите, които има и в големите градове на България. Навсякъде се стели бетон, няма никакво усещане за природа и простор.

И вторият проблем това е очевадният комерсиален нагон, лошият вкус, липсата на всякаква преценка, че със замъци, мутренски къщи от типа „колумбийски барон“ не можеш да превърнеш едно черноморие в привлекателно – за никого. Демонстрацията на цялата тази мутризация, на цялата корупция, която се е изляла на черноморието ни безнаказано и нагло показва и още нещо – вече фразанта, че в България мафията си има държава е остаряла. Вече става дума, че мафията е унищожила държавата, нейната природа и история – и си властва!

Черноморието ни се превърна в свободна зона за криминалния сектор: наркотици, фалшив алкохол, проституция… Парцелиран е от нагли мафиоти като Митьо Очите и нито местните власти, нито МВР, никой не може да разбие тази мила родна картинка.

И когато чувам от тази абсурдна Ангелакова, че в България има бум на туризма, просто изтръпвам. Значи се наливат пари в джобовете на мафиотите?! Без да се подбират алкохолни турове за млади европейци, открита проституция и безобразна скъпотия. Това ли е бумът – да си убием хубавото море, да го превърнем в евтин бардак, за да привлечем разгулните туристи от света и да ги потопим в казана на порока?

Е, как да тананикаш поносимо кичозния хит на Тони Димитрова: „Ах, морето“! По-скоро „Ох, морето“! И заминаваш за Гърция, поне да не гледаш нашенските резили! Или просто не ходиш на почивка, защото след описаната мутризация, големи групи българи не могат да го и видят – морето! Или вземат кредити, за да отидат на море.

Не знам дали си струва тази измамност, че ще си починеш поне малко в описания пейзаж. Пренаселен от руснаци, които се радват на слънцето! Засега поне него никой не е успял да засенчи!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

12 коментара

  1. е то пък в Гърция сигурно не са на мутри хотелите,айде стига ….аман с това плюене по България и хвалене на Гърция,по 10000 лева плащали да се пишат такива статии,вашия хонорар колко беше?

    • Манева, ти остави нашия хонорар! Щото ние от Скандално сме се доказали като безсребърници и обществено полезни. По-ще е интересно да споделиш колко ти плащат мутрите-хотелиери да тролиш в тяхна полза. Щото инак позицията ти е неадекватна. Да разбираме ли, че Созопол в този му вид ти харесва?!?

  2. Другарят, наречен „Митьо Очите“ е само следствие – май всички знаете чие следствие …

  3. Манева, моля Ви, манете се от тук и ударете едно маане там, за да поддържате имидж.

  4. Рибата мирише от главата. Созопол е опашката. Главата вече се не трае – елате в София, за да се убедите!

  5. А,случайно някой да има обяснение,от къде се намериха средствата за този кич?Не съм чула и видяла някой от това семейство да си изкарва хляба с работа…Голям хитрец излезе собственика,щом след толкова години не може да докаже произход на парите си,но пък където има апетитно място /общински терен/за усвояване – все неговото име излиза…

  6. леле колко грант-утници-разбирачи само защитават замъка на тая мутра. Историята да била кажела. И хората. Ми нали това става, един си казва. Сякаш не бяхме точно за това по митингите навремето – за свободата да си кажеш. И историята – сякаш някой познава лично.

    Както и да е, аз едва ли ще посетя Созопол в този му вид, т.е. скоро. Освен ако няма инициатива за събаряне бетоните – ще се явя с две бетонобойни машини.

  7. Лъгал, крал… Забогатял…
    Квот можал, направил – изсрал говно…
    Ама защо му позволи боко свинята да зарови в говното Дървения замък на Рачо Ангелов?!

  8. До Дани! Защото „другите“ са на платен трол, изпратени от един и същи IP-адрес. Тия тролски номера не минават във всички сайтове, както става ясно.

  9. Проверете си информацията,ако обичате. Доверете ip-адреса. Нямам нищо общо с тролове,гномове и тем подобни. Написах откровено мнение по темата и вие го премахнахме. Не ви прави чест…жалко.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *