Лавров към Запада: Откажете се от Война в Донбас. Това ще Унищожи Украйна!

„В последно време зачестяват опитите на Запада да разпали отново войната в Донбас. Длъжни сме да ги предупредим, че тези опити могат да доведат до разрушаването на Украйна“. Това заяви външният министър на РФ Сергей Лавров в свое интервю. Очевидни за опитите на новата американска администрация да възобнови конфликта в проруски настроената югоизточна Украйна. Западът отново подстрекава украинските политици да подновят военните действия в Донбас, заяви още Лавров.

Истината е, че благодарение на украинските военни, конфликтът все още не се е разгорял. Те си дават реална сметка за това, което може да се случи при нова война в Донбас. Затова внимават и пазят мира. Но се очаква съвсем скоро управляващите в Киев да започнат да ги натискат, защото менторите им на Запад пък притискат тях да започнат война.

В момента най- големите подстрекатели за война в Донбас са САЩ, заяви Лавров. С цялата си наглост държавният секретар на САЩ Антъни Бликън заяви, че го правят в името на демокрацията и в защита на човешките права! Но ние помним как през 2001 г. тогавашният US-президент Джордж Буш- младши обяви, че войната в Ирак е в името на демокрацията и човешките права. И до какво състояние докараха Ирак? От цветуща и просперираща страна, те я превърнаха купчина руини, в държава, разбита на парчета с милиони мигранти, пръснати по целия свят. Броят на тези бежанци продължава да нараства и днес – стотици хиляди иракчани продължават да бягат от „демокрацията“, която САЩ им донесоха. Вместо да донесе мир на Ирак, Вашингтон подпомогна създаването там на реакционна групировка, която по-късно основа Ислямска държава – бандити, които тероризират не само Ирак и Сирия, но и целия регион.

Конфронтацията между Русия и САЩ удари вече дъното. Все пак, надявам се, че ескалацията на напрежението между нас няма да продължи още дълго. Силно се надявам в един момент западните лидери да осъзнаят какви ги вършат.

Лавров заяви още, че САЩ първи започнали да говорят за война и най-нагло, без каквото и да е основание започнали да обвиняват Русия, че тъкмо тя я разпалва. А в действителност е точно обратното. И към момента Вашингтон и военните му съюзници от НАТО обвиняват Русия, че струпва военни части по източната си граница. А тия действия на Русия са в отговор на западните ваенни учения по нейната граница. НАТО първи започнаха с вонните учения по нашата граница. Само през последната 1 година те са удвоили военния си контингент по границите на Русия, завърши Лавров.

Днес по въпроса със западните провокации по границите на Русия се изказа и говорителя на Кремъл, Дмитрий Песков.

„Всякакво разполагане на войски на НАТО в Украйна ще доведе до повишаване на напрежението близо до руските граници, и ще принуди Москва да предприеме огледални мерки, за да гарантира сигурността си“, заяви Песков, цитиран от Ройтерс. Това се случва на фона засилването на руското военно присъствие на границите на Украйна, обезпокоило НАТО, след като вчера Русия предупреди, че една сериозна ескалация на конфликта в Донбас може да „разруши“ Украйна, съобщава БТА, позовавайки се на ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза още, че ситуацията по линията за контрол в Източна Украйна между украинските въоръжени сили и проруските сепаратисти е доста тревожна и се извършват множество „провокации“.

Американският министър на отбраната Лойд Остин вчера е разговарял с украинския си колега Андрий Таран и е осъдил, по думите му, „неотдавнашната ескалация на агресивните и провокативни действия на Русия в Източна Украйна“, съобщи Пентагонът.

Украинското военно разузнаване на свой ред обвини Русия в организиране на провокации, за да създаде претекст за изпращане на допълнителни руски военни части в Донбас.

„Освен това не може да се изключи опит за навлизане на руски военни сили дълбоко в украинска територия“, посочва разузнаването.

Говорителят на Кремъл, от своя страна, заяви, че „Русия не заплашва и никога не е заплашвала никого“, отбелязва Франс прес.

Руските въоръжени сили се готвят да проведат военни учения за отблъскване на нападения с дронове, предаде Франс прес.

По информация на Южния военен окръг на Руската федерация, който включва зоните, граничещи с Украйна и Крим, над 50 батальона с общо 15 000 военни ще се обучават на „електронна война и противовъздушна отбрана за защита от удари с дронове“. Руската армия не уточнява кога точно ще стартират ученията, но те ще бъдат именно в зоната, за която Украйна и САЩ съобщиха за съсредоточаване на руски войски. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *