Лавров: Ключовите потребители на руски газ от ЕС се съгласиха да плащат в рубли! Ако на Полша и България им се фалира, това си е техен избор!

Ключовите потребители на руски газ от ЕС се съгласиха да плащат сировината в рубли!. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал „Ал Арабия“, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Повечето ключови партньори на Русия от ЕС, купуващи газ, вече преминаха на този начин на плащане (в рубли)“, отбеляза ръководителят на руското външно министерство.

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите.

„Ако някои от останалите откажат да плащат по новата схема в рубли, то това означава, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това си е техен избор“, каза ръководителят на руското външно министерство.

„Ако Полша и България продължат да поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи, над интересите на бюджета си, това си е техен избор“.

По думите на Лавров се правят опити Молдова да бъде вкарана в НАТО – нещо, от което сигурността й със сигурност няма да спечели.

„Те (молдовците) трябва да се безпокоят за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО.

Не смятам, че от това ще спечели сигурността на Молдова“, каза министърът. „Целите на специалната военна операция на Русия в Украйна бяха обявени. Те се изразяват в защита на гражданското население в Източна Украйна и дават възможност за в бъдеще да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви заплахи за това население, както и за Русия. Това е всичко“.

В друго свое интервю от вчера – за официалната китайска агенция „Синхуа“, Лавров заяви, че от 24 февруари в Русия са евакуирани над 1 милион души от Украйна, предаде Ройтерс.

Тези 1,02 млн. души включват 120 000 чужденци и хора, евакуирани от подложените в продължение на 8 години на геноцид от властта в Киев – Донецка и Луганска народни републики. И свете републики бяха признати от Москва за независими седмица преди началото на специалната военна операция в Украйна.

По данни на ООН от началото на инвазията от Украйна са се изнесли 5,4 млн. души.

Лавров заяви в интервюто за Синхуа, което бе поместено и на сайта на руското външно министерство, че 2,8 млн. души от Украйна са поискали да бъдат евакуирани в Русия. От тях до момента Русия е приела около 1 млн. души.

Припомняме, че пропагандата на Киев най-налудничаво твърди, че Москва принудително депортира хиляди хора на своя територия.

Лавров заяви, че ако САЩ и НАТО „наистина“ се интересуват от уреждането на украинската криза, трябва да спрат да пращат оръжие на Киев.

„Изразявайки публично подкрепа за режима в Киев, страните от НАТО правят всичко, за да попречат на приключването на операцията чрез политически споразумения“, каза руският министър.

Отмяната на санкциите срещу Русия е част от мирните преговори между Москва и Украйна, които са „сложни“, но въпреки това продължават ежедневно, заяви Лавров.

„Понастоящем руската и украинската делегации практически всекидневно обсъждат по видеоконферентна връзка проекта на възможен договор“, посочи той.

Вчера Киев предупреди, че преговорите за прекратяването на руската инвазия, която навлезе в третия си месец, са заплашени от провал.

„Дневният ред на преговорите включва и въпросите на денацификацията на Украйна, признаването на новите геополитически реалности, отмяната на санкциите, статута на руския език катои втори официален за районите с преобладаващо рускоезично население“, посочи Лавров и добави: „Ние сме за продължаване на преговорите, макар че те са сложни“. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Това е световна война на РАЗУМА с ТЪПОТАТА,на логиката с лъжата, на благородството с алчността.Е тази война може да има само един изход. У нас два идиота решиха, че могат да олицетворяват един цял народ и напънът им е така безумен, че и мъртвите трябва да скочат.

  2. От години продажни правителства, никакви национални интереси. Сегашните не правят изключение, робуващи
    верни кучета на каишка с течащи лиги и влажни очи, чакащи безропотно подхвърлени трохи.
    Такава вярност е меко казано отвратителна, дори не се прикриват вече.

  3. А ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПИМ ДВАМАТА ИДИОТА ОТ П П ДА ГРАБВАМЕ СОПИТЕ И ДА ЗАСТАНЕМ В РЕДИЦИТЕ НА “ П П “ ВЪЗРАЖДАНЕ „

  4. И ние искаме признаване на Българския език за втори официален в районите с преобладаващо българско население. Само просто киро не го иска.

  5. Парадокс, наврето у нас съществуваха валутни магазини „Кореком, където се продаваха маркови стоки, само че срещу долари или марки. Хората купуваха валута от разни мошеници на баснословни цени. Сега Русия казва – ни ви щем долари, -плащайте за газа в рубли. Повечето от основни потребители на руския газ са си открили сметки в руски банки в рубли. Само България и Полша се инатят. Защо?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *