КС отхвърли искането за референдум за лева

Конституционният съд отхвърли искането на депутатите от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ да бъде обявено за противоконституционно решението на 49-ото Народно събрание, което отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г., с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно, съобщава БНР.

Съдът е бил в пълен състав от 12 съдии. „За“ са били  11, а с особено мнение е Янаки Стоилов. Съдия Атанас Семов също е подкрепил мнозинството, но със специално становище. Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев.

С второ решение конституционните съдии са отклонили друго искане на депутатите от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимия Радостин Василев – за самостоятелно произнасяне за установяване на конституционосъобразност на въпроса, предмет на предложение за произвеждане на национален референдум. В тази част производството е прекратено с единодушие.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Който контролира ФЕД контролира щатите и робите по света…………
    Всеки роб на британоварварите, трябва да приеме този план до 2025 г. и затова българите ще се сдобият с джендърпари.

  2. Тези със „специалното становище“ никой не ги уважава. За мен този брейкаджия е вече никой, гумена подметка, а професор стана синоним на мазник, нагаждач и безкостен индивид.
    Самият КС е една скъпо платена група скучаещи хрантутници, които преди да облекат тогите, си оставят съвестта на гардероб!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *