Кой в България получи $47,7 милиона от САЩ за „противодействие на руското влияние“

Държавният департамент на САЩ е похарчил над 1 милиард долара (1 021 251 330 долара) за финансиране на НПО-та, медии и други програми за противодействие на руското влияние в Централна и Източна Европа. От тях 47,7 милиона долара (47 709 686 долара) са дадени за финансиране на програми срещу руското влияние в България. Това пише в доклад на Инспектората на Държавния департамент на САЩ за дейността на Фонда за противодействие на руското влияние (Countering Russian Influence Fund – CRIF) от декември 2022 г.

Държави, в които Държавният департамент на САЩ е похарчил над 1 млрд. долара от Фонда за противодействие на руското влияние. Източник: Доклад на Офиса на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ, декември, 2022 г.

Документът разкрива, че Държавният департамент на САЩ е похарчил над един милиард долара за финансиране на „организации на гражданското общество и други субекти, за върховенство на закона, медии, кибер и други програми, които укрепват демократичните институции и процеси и противодействат на руското влияние и агресия“. Сумата е похарчена за периода 2017-2021 г.

621 555 857 милиона долара са раздадени в страните от Източна Европа. Най-голямо е финансирането за  Молдова ( 98 172 456 долара),  следвана от Босна и Херцеговина (80 846 580 долара), Северна Македония (67 472 572 долара) и след това Румъния (66 146 297 долара). Косово е получило 61 157 070 долара, Сърбия – 55 567 000 долара , Черна гора 50 021 746 долара и България – 47 709 686 долара.

Източник: Доклад на Офиса на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ, декември 2022 г.

Целта на CRIF е да подпомага страните, „уязвими на влияние и агресия от страна на Руската федерация, които нямат икономически възможности за ефективен отговор“, пише в доклада.

„Помощта на CRIF се предоставя на НАТО и страните-членки на Европейския съюз, както и на страни, които искат членство в тези организации, включително Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Македония, Молдова, Сърбия и Украйна“, се казва в доклада.

Програмите на CRIF са предназначени за постигане на целите на „Противодействие на противниците на Америка чрез Закона за санкции“, CAATSA, противодействие на руското влияние и подкрепа на Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие USAID.

В доклада обаче липсва информация кои медии, НПО-та и други организации са получили това финансиране, както и какви конкретни програми са спонсорирани от фонда на Държавния департамент.

Диляна Гайтанджиева

Скандално.нет публикува горните данни с уговорката, че въпросните 47.7 млн. долара, предоставени на България, са само една малка част от парите, които Държавният департамент на САЩ е налял последните 20 години в страната ни за „борба с руското влияние“. Предоставените суми се измерват в милиарди долари и са давани на стотици родни НПО-фондации за различни фиктивни каузи като „подпомагане на демокрацията“, за „либерални политики“, за „поощряване  на свободата на словото“ и пр. По същество целта на цялото това финансиране е една- утвърждаване на американското колониално влияние в България чрез анти-руска, анти-комунистическа и неолиберална глобалистка пропаганда. Бенефициенти на парите са организации от такива, опериращи в гражданския сектор до такива от образованието и културата. Именно на това богато финансиране се дължи и големия брой русофоби, анти-комунисти и джендър-апологети, които се нароиха у нас през последните няколко години.  Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Проклети да са заедно с потомствата си всички които получават такива пари !
    Знаем ги кои са !
    Те са русофобите в България и Европарламента

  2. Започнете с фондация Отворено общество,а за другите се погрижете Вие разследващите,колко са на хранилка,по колко получават като възнаграждение всеки месец,умножете ги за последните 20 години и ще получите приблизитената цифра около 600 до 700 милиона зелени хартийки.

  3. Къде е сага онази ПП , любовницата на Кирето, която твърдеше, че хора са получавали по 4000лева за да насаждат руско влияние.Колониалната картина у нас е ПОЗОРНА.

  4. В интерес на истината НИЩО не им е струвало на Американците да постигнат такова противодействие. Това е милиард напечатани пари без никаква стойност раздаван на радващи се аборигени, които в последствие пуснати и завъртяни в световния валутен океан, са една капка от ежедневно вливаните потоци от долари без стойност все още залъгващи притежателите им че са някакво богатство. Срещу това безконтролно изливане на зелени хартийки без стойност, САЩ изсмуква в замяна от целия свят реални суровини, стоки, богатства и политическо подчинение. Имаше една особено поучителна история от времето на 2-та св.война, филмирана по-късно, за един служител в анлийско посолство някъде по Европа, завербуван за шпионаж от германците срещу солидни суми лири стерлинги. След края на войната лакомият продажник открива, че вместо богатство притежава купчина получени от швабите фалшиви пари. Това не е никаква новост и за Вермахтът, чиито войски преминаващи през съюзни (включая България) или окупирани държави са били охолно зареждани с фалшива местна валута от специални камиони с монтирани вътре печатници на пари. Лесно, евтино и практично. Същото като мънистата на Кук за островитяните.

    • Поразрових памет и допълвам подробности за яснота. Завербуваният шпионин през войната е бил камериер на американското военно аташе в Кайро, където е бил редовно информиран от английското командване за подготовката му за бъдещите действия предвид плановете на Чърчил да вкара Америка във войната на своя страна. Камериерът е бил първоначално вербуван от италиански агенти и в последствие прехвърлен за източване на инфрмация на швабите. Когато се разкрива откъде изтичат сведенията, аташето на янките тихомълком е подменено, докато камериерът успява да се спаси, за да открие след войната че критите под килима лири са менте. Не са били случайни гениалните победни сражения на Ромел, които секват веднага след разкриването на теча.

  5. От изброените страни, само Румъния е с повече население. А нашите продажници са най-евтини.

  6. Тези пари, които раздават американците са от нашите милиарди дадени за самолети, които никога няма да пристигнат в България! С чужда пита помен правят. А що се отнася до участие на наши деца във войната в Украйна бих казала така – родителите им, а и те самите трябва да се погрижат за това, а не да се жалват!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *