Китай нанесе тежък удар на САЩ! Ето как Пекин наказа самозабравилите се янки – и това е само началото!

Търговската война между САЩ и Китай се разгоря с пълна сила. Преди месец Вашингтон наложи по- високи мита върху вноса на стомана и алуминий от Китай. А сега Пекин отвърна на удара, като увеличи митата върху 128 вида американски стоки, чийто оборот се равнява на над 3 млрд. долара.

По време на президентската си кампания Доналд Тръмп се закани, че ако спечели, ще „накаже“ Китай заради икономическата им „агресия“. Американският държавен глава е категоричен, че търговската война е полезна за САЩ, защото янките щели да я спечелят.

Пекин заяви, че не иска икономически конфликт с Вашингтон, но няма как да не отговори подобаващо. Стоките, които вече са обложени с по- високи нива са хранителни продукти, стоманени тръби и алуминий.

И резултатите не закъсняха: Още в първия ден на въведените от Китай по- високи мита, борсата на Уолстрийт се разтресе много сериозно.
Предстои обаче още по- тежък китайски удар. Пекин ще наложи икономически санкции върху технологични компании, като Apple.

В началото на годината САЩ обяви, че Китай и Русия са най- голямата заплаха за държавата им. Москва страхувала янките с въоръжението си, а Пекин – с икономиката.

Всъщност, и Китай, и Русия категорично бият Вашингтон по тези показатели. Свръхмодерните оръжия, които Владимир Путин представи наскоро пред света, принудиха американците да гласуват най- големият военен бюджет в историята на Пентагона, за да наваксат изоставането. А Китай през последните години стана най- голямата икономика в света. А по-лошото за янките е, че продължава да расте с огромни темпове.

И съвсем логично Китай вече е най- големият потребител на петрол в света. Но с редица държави, от които купува „черно злато“, сред които Русия, Венецуела и Иран, Пекин вече се разплаща само в …юани.

И това всъщност е най- голямата заплаха за икономиката на САЩ – постепенното изхвърляне на долара от световната търговия с петрол. Така че, търговската война, която Тръмп обяви на Китай, е много далече от целта. И едва ли ще спаси долара от изхвърляне от световната търговия с петрол. С тези санкции САЩ само капсулират и забиват икономиката си още повече.

Първоначалния замисъл на САЩ беше търговската война да не е само срещу Китай, но и срещу Евросъюза. Съветниците на Тръмп обаче успели да го убедят, че не е добре да разваля отношенията и с европейските партньори. Засега.

В момента политиката на Вашингтон спрямо Евросъюза се изчерпва с опити да го насъска срещу Русия, като близката цел на САЩ е да провали проекта за газопровода „Северен поток- 2“. Засега обаче, Германия, както и останалите европейски страни по трасето, нямат никакво намерение да се отказват от този руски проект. Нещо повече: Германия вече подписа всички документи и разрешителни за строежа на газопровода на своя територия. В същото време, най-йезуитски и лицемерно „подкрепя“ всяко антируско мероприятие на Вашингтон. Но бизнес отношенията й с Москва, са си отделен въпрос. Нека припомним, че миналата година Германия построи няколко големи завода в покрайнините на руската столица, единият от които на „Мерцедес“.

Очевидно е, че САЩ се опитват да поемат лъжица, която им е прекалено голяма – студена война с  Русия, търговска война срещу Китай, регионална война за овладяване на Сирия и Близкия Изток. Явно не им остава много време за Европа, защото интригите, които се опитват да плетат на Стария континтент, са изключително плоски и най- вероятно всеки момент ще се обърнат срещу самия Вашингтон. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. „Москва СТРАХУВАЛА янките“….. Стил та дрънка! Страшни журналисти, които дори не знаят собствения си език и си измислят думи! В българския език се употребява глагола ПЛАША в подобен случай! Аз се СТРАХУВАМ, когато аз имам страх от нещо, НО аз ПЛАША някого ако този някой се страхува от мен!

    • Скъпа Таня, въобще не си права. Ти сигурно би обвинила и Дядо Вазов, и проф. Шишманов, пък и всички останали български писатели, поети и журналисти, които са си измисляли думи и така са обогатили езика ни. Обикновено думи си измислят писатели и публицисти с цел да направят езика си по игрив, по-жив, а и по-интересен. И в повечето случаи това е признак за изключително словесно майсторство. Но правоверни хунвейбини и полу-интелектуалци като теб това няма как да го разберат. Бъди жива и здрава, все пак.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *