Китай и Русия започват съвместни въздушни и морски учения в Японско море

Китай и Русия започват съвместни въздушни и морски учения в Японско море. Те са насочени към „защита на сигурността на стратегически водни пътища“, съобщи китайското министерство на отбраната, цитирано от Reuters.

Под кодовото име „Северно взаимодействие-2023“ военното учение бележи засиленото военно сътрудничество между Китай и Русия след началото на специалната военна операция на Москва в Украйна.

Китайската военноморска флотилия, състояща се от пет военни кораба и четири корабни хеликоптера, напусна източното пристанище Кингдао в неделя и ще се срещне с руските сили в „предварително определен район“.

„Громкий“и „Совершений“, два руски военни кораба, които участват в учението в Японско море, по-рано този месец проведоха отделно обучение с китайския флот в Шанхай за формиране на движения, комуникация и морско спасяване.

Дни преди Русия да започне своята СВО в Украйна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин обявиха партньорство „без граници“, което много анализатори изтълкуваха като съюзен договор между Русия и Китай за общо противодействие на хегемонията на Съединените щати.

Като една от основните области на партньорството им е именно военното сътрудничество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *