Кисинджър призова САЩ за Незабавни Преговори с Русия!

Като ветеран от Студената война и автор на известната и суперефективна концепция за сближаването на САЩ с Китай срещу СССР през 70-те години, Хенри Кисинджър днес е загрижен за проблема с руско-китайското сближаване.

Световният политик ветеран Хенри Кисинджър в края на септември изнесе лекция пред Американския съвет за международни отношения (CFR), най-старата и една от най-влиятелните организации за стратегически анализи, която е основана през 1921 г.

Въпреки че срещата се проведе в рамките на програмата на CFR „Уроци по история“, значителна част от речта на д-р Кисинджър беше посветена на днешните глобални проблеми на САЩ и света на фона на кризата около бившата Украинска ССР и перспективите пред руско-китайското сближаване.

На практика всички въпроси, зададени на Кисинджър след краткото му изказване и спомените за работата му с водещи американски и китайски политици, бяха не на исторически, а на съвременни политически и геополитически теми.

Антируската истерия в Съединените щати достигна такъв връх, че дори основателят на т. нар. реалполитика, безспорен авторитет в международните отношения, който трудно може да бъде заподозрян в симпатии към Съветския съюз и Русия, почти 100-годишният Хенри Кисинджър беше принуден да направи реверанс към днешните западни агресивно-панически настроения, заявявайки, че Русия уж губела войната на територията на бившата Украинска ССР.

Цялата му по-нататъшна реч обаче беше посветена на няколко доста рационални тези. На първо място, той призна, че исторически заплахата за сигурността на Русия винаги е идвала от Запада, като посочи като пример наполеоновото нашествие и Кримската война.

От гледна точка на Кисинджър, падането на Берлинската стена и последвалото безпрецедентно разширяване на НАТО на изток под ръководството на САЩ лишиха Русия от пояса й на сигурност, който тя винаги е изграждала в европейската равнина между себе си и Европа, независимо от нейното държавно устройство и личността на нейния лидер.

Така Кисинджър даде да се разбере, че въпросът с присъединяването на Украйна към НАТО е преди всичко в заплахата за най-дълбоките интереси на националната сигурност на Русия. Казвайки това открито, Хенри Кисинджър всъщност разпозна САЩ и НАТО като атакуващата, агресивната страна и наруши негласния западен консенсус за тотално демонизиране на Русия.

Джо Байдън на срещата на НАТО в Мадрид, 2022. nato.int

Кисинджър също призна участието на САЩ и целия военен блок НАТО във войната на територията на бившата Украинска ССР и сравни случващото се с Първата световна война, в резултат на която Америка се е превърнала от световна затънтеност във велика сила.

Според него Вашингтон трябва да артикулира по-ясно целите си. Ако Европейският съюз успее да спечели тази война с помощта на конвенционални оръжия, това неизбежно ще отслаби влиянието на САЩ върху Европа и ще я извади от подчинената й позиция спрямо Вашингтон.

Победата на Русия пък ще означава глобално поражение за Запада и разрастване на центробежните тенденции в световен мащаб. С други думи, всяко развитие на събитията, различно от замразяването на украинския конфликт, води до отслабване на господството на САЩ.

В тази връзка д-р Кисинджър призова за преговори с руското ръководство, за незабавни предпочитане в затворен и неофициален, т.е. сепаративен начин. С това предложение той всъщност разкри собственото си намигване към антируския агресивно-панически консенсус за поражението на Русия.

Като ветеран от Студената война и автор на известната и ефективна концепция за сближаване на САЩ с Китай срещу СССР през 70-те години, Хенри Кисинджър е загрижен за проблема с руско-китайското сближаване.

Може би, неразбирайки напълно или нежелаейки да признае, че това сближаване има обективен исторически характер, той заяви, че чрез преговори и предоставяйки на Русия необходимите гаранции за сигурност, Русия все още може да бъде убедена ако не да стане съюзник на Запада срещу Китай, то поне да гарантира неутралитета си в борбата на САЩ срещу основния му съперник Китай.

В тази връзка Кисинджър припомни настойчивите предложения на Русия в края на 2021 г. към САЩ и НАТО за постигане на споразумение в областта на сигурността и в леки, изключително дипломатични думи изрази съжаление, че тогава САЩ не са обърнали сериозно внимание на опасенията на руската страна.

Ангажирането на целия регион без никакви изключения в стратегическата система на САЩ (очевидно има предвид НАТО) и опитите на Вашингтон да вкара [киевската хунта] в НАТО не са добре обмислени стъпки, каза Хенри Кисинджър. Напоследък САЩ мислят повече за Китай, отколкото за Русия, така че когато руснаците се заявиха (отново след 30-годишно прекъсване) като глобален играч, това предизвика реакция на Запада, която не беше съвсем адекватна и точна.

Войници на НАТО в Украйна. army.mil

„Пълният разрив с Руската федерация е опасен и не е в интерес нито на Европа, нито на САЩ. Страните в този конфликт трябва да обмислят нови контури на съвместно съществуване с Русия и да ги съгласуват чрез преговори с нея, особено в условията, когато има заплаха от използване на ядрени оръжия по начин, по който се използват конвенционалните, смята Кисинджър.

Независимо дали някой харесва руския президент Владимир Путин или не, преговорите на Запада с Русия са важни за гарантиране на стратегическата сигурност…“ в този момент президентът на CFR Ричард Хаас, домакин на срещата, уж случайно прекъсна 100-годишния мастодонт на американската външна политика.

Рационалният подход към проблемите на международната сигурност в интерес на САЩ, демонстриран от дългогодишен противник на СССР и Русия, ветеран от Студената война, човекът – епоха, който американските президент слушаха със затаен дъх и чинно изпълняваха предписанията му – Кисинджър се оказа неприемлив за днешните американски елити, които фанатично мразят и жадуват за унищожаването на Русия.

Те вече не се нуждаят от Хенри Кисинджър и това е гаранция за самоунищожението им.

Александър Савелиев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Вече никой не слуша гласа на разума. Западният свят е потънал в мрачна прокоба с тенденция да съсипе милиони хора, без даже да се стигне до ядрена война. Щатите са луди подлудяли да запазят световния си диктат и освен Русия и Китай няма сила, която да им се опре.Това е най-жестоката неморална война, която се извършва, която ще погуби милиони с глад, мизерия и отчаяние.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *