Италианското издание Ла Стампа: България е на Дъното заради управлението на Бойко Борисов!

Премиерът на най- бедната страна в ЕС спи заобиколен от кюлчета злато, банкноти по 500 евро и пистолет. Снимка, която ясно изобразява нагледно икономическия крах и политическата криза, в която е затънала България. Това пише италианското издание Ла Стампа в критична статия за управлението на Бойко Борисов.

От 7 юли насам многохилядни протести в София и страната настояват за оставка на правителството, покварено от корупция. Протестиращите настояват за връщане към демократичните ценности и край на олигархичната хватка, която държи страната повече от десетилетие. Въпреки че правителството на Бойко Борисов оцеля без проблеми при поредния вот на недоверие, а четирима министри се разделиха с постовете си, недоволството на народа срещу корумпираната власт не стихва. На площада могат да се видят хора от различни възрасти и различни политически убеждения – студенти, пенсионери, работещи, еколози, леви и десни.

Протестите избухнаха в началото на юли, когато прокуратурата нахлу в президентството, за да изземва документи. Спонтанно в негова защита се събраха хиляди недоволни, и леви, и десни, от произвола на властта, която очевидно целеше да дискредитира най- мощния си противник – държавния глава. Президентът Радев се обяви за оставка на мафиотското управление на Бойко Борисов и на протежето му главния прокурор Иван Гешев.

Няколко дни по- рано, десният лидер Христо Иванов се опита да достигне до плажа Росенец, щедро и абсолютно незаконно дарен от Бойко Борисов на почетния председател на етническата партия ДПС – Ахмед Доган. Охранителите на уж бившия политик, които се оказаха служители на НСО, брутално изблъскаха Иванов обратно в морето и му отказаха достъп до плажа, която се води поне на хартия държавна собственост.
България е най- корумпираната държава в Европейския съюз, като всяка година страната бива ощетена с 11 млрд. евро заради възлагане на обществени поръчки на близки до властта фирми и бизнесмени. Корупцията буквално се е сраснала с властта, пише още Ла Стампа.

Протестите в България избухват циклично, а причината е, че проблемите така и не се решават. Откакто се присъедини към ЕС, държавата буквално се разяжда от корупция. А борбата срещу нея е абсолютна бутафория, пише анализатора Джорджо Фрусионе. Власт и бизнес са слети в едно, а правосъдната система удобно подпомага порочната симбиоза.

България, също като Румъния, влезе прекалено рано и прекалено неподготвена в ЕС. Но очевидно ЕС не се интересува особено от корупцията и икономическата криза в страната.

Тепърва обаче ще стане ясно дали протестите ще дадат резултат и ще доведат до смяна на властта, заключава Фрусионе. skandalno.net

Надя Колева

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. България е на дъното, защото българите мълчат и търпят. Кой друг народ би го чишкал този наглец 11 години? Овча пасивност до това води.

  2. Защо си мисля, че ако се проследи „пътят“ на отпуснатите европари за България, през изминалите години на членството ни в ЕС, една…немалка част от тях може да се окаже в джобовете и на мнозина от несменяемия елит на Европа! Няма друго обяснение за ПЪЛНИЯТ ПАС,който си правят, във връзка с мафиотизирането на държава членка на Съюза, нали?!

  3. НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ ВИЕ КРЕПИТЕ БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И МУТРИТЕ НА ВЛАСТ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *