Истински лекари работят за сериала „Откраднат живот“!

откраднат животАктьорите от започналия снощи  сериал „Откраднат живот” ходели непрекъснато на консултации и наблюдавали работата на  истински лекари от различни болници в София.

От половин година медици  работят като консултанти на сериала, докато още се пишел и доизглаждал сценария. Те съветвали сценаристите как да направят максимално реални различните ситуации, от какво са болни спешните пациенти в сериите, какви термини да използват героите и как да реагират в един или друг случай.

Това се случило преди да бъдат избрани артистите, а след като бил уточнен актьорския състав, всички групово тръгнали по болниците направо в спешните отделения и изкарали  реална лекарска „специализация”. Колкото и да било натоварващо и стресиращо за някои от артистите, те присъствали  на истински операции, на лекарски оперативки, на даване на първа помощ, помагали в обработването на истински рани, придържали ранени от катастрофи, за да могат да изглеждат после професионално и компетентно на екран.

Имало в началото няколко случая на прилошаване. Една от актрисите не издържала гледката на кръв, но постепенно свикнала.

Главният медицински консултант на филма д-р Боби Здравков обяснява, че актьорите са направили чудеса от храброст, след като за няколко месеца усвоили медицинските термини – произнасяла ги с лекота. Започнали да действат и мислят като лекари. И даже вече били напълно готови да окажат компетентна медицинска помощ на човек, припаднал на улицата. Това се случило след упорита тримесечна работа и яко стажуване и дежурене по болниците.
„Опитайте се да си представите колко е трудно хора, които работят в друга сфера, а някои дори се страхуват от болници, да се научат да се държат като професионалисти, обяснява д-р Здравков. Дори хващането на един инструмент неправилно ще издаде лаиците“.

Той разказва, че комичните ситуации по време на снимките не били една и две, но постепенно актьорите започнали да свикват и дори започнали да се наричат един – друг – „докторе“.

Доста трудно било и за Йоана Буковска, която се разкъсвала между гледането на близнаците си и тичането на дежурства в болниците.

„Откраднат живот“ е първият медицински сериал у нас. Снима се професионално и най-вероятно ще бъде купен и от чужди телевизии, смятат продуцентите.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/Au_1KL3CToQ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *