Имат ли основание прогнозите за Гражданска Война в САЩ?

В края на януари американското списание “Нешънъл Интерест” отново писа за края на хегемонията на САЩ, в резултат на което до 2030 г. е най-вероятно да избухне гражданска война и САЩ да се разпаднат. Според прогнозите до този момент страната ще влезе в процес на „демографски преход от преобладаващо бяло население към небяло население“. В същото време, според автора Марк Кац, белите американци, особено консервативните, няма да се съгласят доброволно да предадат власт на нововъзникващото мнозинство с различен цвят на кожата.

Подобни прогнози се появяват отвъд океана все по-често. Миналия август историкът от Харвард Нийл Фъргюсън прогнозира краха на американската хегемония, който най-вероятно ще доведе до голяма световна война. Според него САЩ ще станат заложници на „тъмен“ избор: да признаят световното лидерство на Китай или да се опитат да защитят доминиращата си позиция и еднополярния свят, който я храни. В същото време “Нешънъл Интерест” изброи пет признака по които се разпознава, че САЩ като империя са близо до упадък. Според Марк Кац за това говори и неспособността на САЩ да спечелят в дългосрочни военни операции (Афганистан, Ирак).

На 16 септември Доналд Тръмп прогнозира изчезването на Съединените щати само след 3 години. Според него, откакто Джоузеф Байдън встъпи в длъжност, страната се „търкаля надолу“. На 23 ноември американският журналист-аналитик Ерик Бест в интервю за чешко издание прогнозира разпад и хаос за САЩ, отбелязвайки, че те са се заели със самоунищожение.

В края на ноември авторът на агенция “Блумбърг”, писателя и телевизионен водещ Макс Хейстингс обяви, че Съединените щати са на ръба на тотален колапс. Той написа, че някои територии на САЩ най-вероятно ще се отделят от страната. На първо място става дума за Калифорния и Тексас. Не бива да очакваме мигновен колапс на Съединените щати. Това е процес, който ще започне най-късно до 2030 г. и ще продължи между 5 и 10 години до окончателното разпадане на страната. Положението не е същото както преди две десетилетия. Позовавайки се на анкета на Университета на Вирджиния, Хейстингс пише, че 52% от американците са за разделяне на републиканските щати от демократичните . Хейстингс смята, че расовият проблем ще взриви страната. „В страната се натрупва такава вълна от гняв, че е невъзможно да се предвиди докъде ще доведе тя“, пише Хейстингс.

През декември анализаторът по национални въпроси Джон Хайлеман каза, че 30 милиона американци са готови да „вдигнат оръжие“, за да отстранят президента Джо Байдън от власт. Водещият на шоуто Чък Тод се съгласи с изявлението, добавяйки, че „превратът на Доналд Тръмп вече е започнал“. В началото на януари бившият президент на САЩ Джими Картър (демократ) написа в статия за “Ню Йорк Таймс”, че американската нация се „клатушка на ръба на разширяваща се бездна“ и ако не се предприемат действия, „ще се изправи пред граждански конфликт“. Същото се доказва и от бързия ръст на покупките на оръжие в САЩ през 2020 г., регистриран от ФБР в края на януари.

Причините според ФБР се крият в редица бързо засилващи се проблеми. Сред тях са противоборството на различни радикални групи, истерията около коронавируса, довело много хора до сериозни психични разстройства, експлозията от кражби, посегателства върху имущество и пр. битови престъпления. Служител на ФБР по вътрешна сигурност каза на американските законодатели на 11 януари, че неговата разузнавателна агенция е особено загрижена за насилствения екстремизъм в Съединените щати, мотивиран от расова омраза, и дейността на онези, които се противопоставят на правителството.

Това включва и демографските проблеми. Според Бюрото за преброяване на населението на САЩ, по време на „пандемията“ броят раждания е спаднал до рекордно ниско ниво. В същото време за първи път в американската история входящите мигранти са основен двигател на прираста на населението вместо раждаемостта. През 2021 г. средната раждаемост в САЩ е най-ниската в цялата 245-годишна история на страната. Намаляването на раждаемостта, съчетано с политиката на отворени граници, води до бързо демографско заместване на традиционното бяло население на Съединените щати. Според последното преброяване процентът на белите американци е спаднал до 57,8% през последните 10 години и продължава да намалява. А процентът на латиноамериканците (23 %) и азиатците (8 %) нараства забележимо. В шест щата и столичния окръг Колумбия малцинствата сега са мнозинство. Тук дори не споменаваме афроамериканците.

Всички тези проблеми ще оформят лицето на Съединените щати за години напред. Спадащата раждаемост, високата заместваща имиграция, балканизацията на страната, териториалното разделение на „десни“ и „леви“ анклави водят до по-нататъшно изостряне на културните войни. И самите тези войни заплашват да се превърнат в открита въоръжена конфронтация в близко бъдеще.

Забележителен факт: наред с безпрецедентните покупки на огнестрелни оръжия от населението на САЩ, покупките на боеприпаси рязко нараснаха през последната година. Дори „санкционирана“ Русия е внесла в Съединените щати само през първите 9 месеца на 2021 г., рекордните за последните 30 години патрони за 158 милиона долара . Въпреки че САЩ въведоха ограничения за вноса на оръжия и боеприпаси за една година от 7 септември (то беше обявено на 20 август), американският бизнес лесно заобиколи ограниченията: в периода от 20 август до 7 септември бяха издадени много лицензи. издадени за внос на големи нови партиди руски патрони .

Не само гражданите, но и властите се готвят за открит военен сблъсък. В средата на януари стана известно, че Министерството на правосъдието на САЩ създава нов отдел за борба с „враговете на народа“, официално наричани „вътрешни терористи“. Новото звено ще бъде част от отдела за вътрешна сигурност на ФБР. „Ние сме изправени пред повишена заплаха от домашни насилствени екстремисти, тоест лица в САЩ, които се стремят да извършват насилствени престъпни действия за постигане на социални или политически цели. Виждаме нарастваща заплаха от тези, мотивирани от расова омраза, както и от тези, които се присъединяват към екстремистки антиправителствени идеологии“, коментира Матю Олсън, помощник-главен прокурор на Министерството на вътрешната сигурност, пред изслушване в Сената.

Както представител на американската администрация каза пред “Ройтерс”, решението за създаване на нова разузнавателна агенция за борба с „вътрешните терористи“ е взето, след като протестиращите влязоха в Капитолия през януари 2021 г. Самият термин „вътрешен тероризъм“ се въвежда в масово обръщение от администрацията на САЩ (по същия начин, по който републиканците навремето въвеждат термина „международен тероризъм“), превръщайки републиканския митинг във Вашингтон на 6 януари 2021 г. който завърши с нахлуването в сградата на Конгреса в пропаганден аналог на събитията от 11 септември 2001 г. Процесите по „случая 6 януари” продължават, като над 700 души са изправени пред наказателни обвинения.

Днес, под определението за „вътрешни терористи“, американските власти се опитват да привлекат преди всичко членове на многомилионната Национална стрелкова асоциация, подкрепяна от оръжейните корпорации, които формират лъвския пай от американския бюджет, като “Локхийд Мартин”, 95% от чийто доход се осигурява от поръчки на Пентагона. Националнатастрелкова асоциация, подкрепена от дясното крило на Републиканската партия, инвестира много милиони долари в инициативи, които да не позволят на демократи като Обама и Байдън да бъдат избирани за президенти на Съединените щати. И бързо се превръща в убежище за десни радикали, активисти на Чаеното парти, движението “Окупирай”, паравоенни патриотични милиции и движения. В ученията на армията и други силови структури те вече се определят като „потенциална терористична заплаха“.

Навремето неясният термин „международен тероризъм” беше използван за прикриване на политиката на агресия, провеждана (след събитията от 11 септември) от американските власти срещу други страни. Сега господарите на дискурса започват да използват същия термин „вътрешен тероризъм“ на собствена земя и срещу американски граждани. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *