Извънредно! Великобритания АРЕСТУВА основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж! Ето какво се случи:

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж беше арестуван тази сутрин от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, където прекара седем години от 2012 г. насам. Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви в специално изявление, че страната е отказала убежище на Асандж, съобщават световните осведомителни агенции.

След като Еквадор оттегли даденото дипломатическо убежище на Асандж, британската полиция нахлу в сградата на посолството и го арестува.  

WikiLeaks обвини Еквадор в незаконно прекратяване на политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право, довело до арестуването му от британските власти.

Това става ден след като главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсън обяви, че е била проведена мащабна операция срещу Асандж за шпионирането му в посолството. Според Храфнсън операцията е имала за цел той да бъде екстрадиран от Великобритания.

Само преди два дни се появиха информации, че австралиецът ще бъде предаден на британските власти. Тогава Еквадор отрече съобщениятта и настоя, че няма намерение да го лиши от защитения му статут. Но очевидно малко по-късно властите в Кито са взели друго решение.

Отношенията на Асандж с еквадорските власти ставаха все по-обтегнати, след като през 2017 г. настоящият президент Морено дойде на власт в латиноамериканската страна. Интернет връзката му в посолството беше прекъсната през март миналата година, като еквадорските власти обосноваха действията си с това, че искат да спрат Асандж да се „намесва в работите на други суверенни държави“.

Асандж се превърна в световен герой заради разкриването на злоупотреба с власт от страна на съвременните държави, най- вече на САЩ, и заради яростната си защита на свободата на словото. За Белия дом обаче  той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ. И именно в това е големият парадокс. Човекът, който с документи и факти изобличи САЩ като „империя на злото“ попадна под ударите на Западните „демокрации“ и сега ще бъде съден именно за тази своя дейност.

Преди 7 години Джулиан Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие. Но подозрението беше, че Швеция възнамерява да го задържи и екстрадира в Америка, където да бъде строго съден за разгласяване на държавни тайни. А може би и убит. Шведското разследване по-късно беше прекратено, но WikiLeaks алармира, че САЩ се готвят да го ликвидират физически.

WikiLeaks разгневи Вашингтон, като публикува стотици хиляди тайни американски дипломатически телеграми, които разкриха често много критични оценки на САЩ за световни лидери –  от руския президент Владимир Путин до членове на саудитското кралство семейство.

Асандж шестваше по първите страници на световните медии през 2010 и 2011 г., когато WikiLeaks публикува секретно американско военно видео, показващо нападение на хеликоптери „Апачи“ от 2007 г., в което бяха убити десетина души в Багдад, включително двама репортери на „Ройтерс“.

Малко след това групата му публикува над 90 000 секретни документа с подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции в Ирак. Разкри и нечовешките мъчения, провеждани от американски войници срещу политически затворници, хвърлени в затвора в Гуантанамо.

ДА ОБОБЩИМ:

Героят Джулиан Асандж разкри военните престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан – как американски войници изнасилваха иракчанки и избиваха цивилни за удоволствие. Разкри мащабната програма на ЦРУ за подслушване на целия свят – чрез смарт телевизорите, през смартфоните; през камерата на лаптопа, която ужким е изключена… Разкри как САЩ хакват компютърната система на съвременни автомобили, за да извършват политически убийства, изкарвайки ги катастрофи. И много други…

Именно това озлоби властовите кръгове в империята САЩ, които поискаха главата на най-изявения борец за демокрация и нейн мъченик през 21-ви век! Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО ОТ АРЕСТА НА ДЖУЛИАН АСАНДЖ:

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ДА ЖИВЕЕ ДЖУЛИАН АСАНДЖ ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗАСТАВАМЕ ВЪВ ЗАЩИТА НА ДЖУЛИАН АСАНДЖ

  2. Никога, ама наистина НИКОГА не съм се съмнявал в лицемерието на западната „демокрация“! Примерът със съдбата на този съвременен герой Джулиан Асндж е много показателен за всички, които наивно вярват в тези химери-западна „демокрация“ и „свобода“ на медиите! За сведение на всички, кадрите с ареста на Асандж ги виждаме благодарение на руски журналисти! Техните западни колеги предпочетоха да се изпокрият, като мишки! Щеше да бъде смешно, ако не е толкова жалко!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *