Иво Христов: Борисов върви по стъпките на Диктаторите! И краят му ще е като на повечето от тях!

„Мутри, вън“ е бунт срещу произвола и корупцията. Съветниците на Борисов се опитват да вбият клин между поколенията, за да спасят хранилката си, но няма да им се получи. Не и този път.

Неотдавна сглупих да участвам в надговаряне с функционер на ГЕРБ в едно телевизионни студио. Същият театрално ме убеждаваше, че „трябва да чуем младите хора, които протестират на площада“. Санким аз съм глухият, на когото искат оставката, а не собственият му вожд Борисов.

Това безсрамно обръщане на ролите, което гербаджиите прилагат през последните дни, не е спонтанно. То е част от позната и премислена стратегия. Да не забравяме, че мафията си има консилиери.

През 1966г. Китай е съсипан от проекта „големия скок“. Страната гладува, дори домашната метална посуда е претопена в името на стоманолеярските рекорди, а врабчетата са избити, за да не подяждат реколтата. Хората изнемогват от налудни експерименти. Властта се пропуква.

В този момент министър-председателят Мао Дзедун обявява началото на новия си проект-  „културната революция“. И обявява: Виновни и отговорни за глада и безпътицата са „бюрократите“, овластените стари партийни мандарини, кметове, директори и всякакви началници… Но не и той – бащата на проекта „големият скок“. Така Великият кормчия Мао хвърля на поругание съратниците си си и приветства младежкия ентусиазъм, с който хунвейбините се саморазправят с тях. В резюме: Мао заема позата на император, който се взира в хоризонта, докато носачите на трона му трябва да си гледат в краката. Пропагандата внушава на хората, че „човекът от портрета“ не е отговорен за неволите им. Напротив:  той е техен съюзник. С тази измама Мао остава на власт още десет години. И завещава след себе си руини.

В нашия български случай „човекът от протрета“ е този, дето не слиза от екрана. Плакатният култ днес е телевизионен. „Мисирките“ са новите полит. просветници и първи защитници на диктатурата на Борисов.

На конгреса на ГЕРБ в „София Тех Парк“ Борисов призна, че партията му „страдала от дерибеи по места“. Какво са мъките на народа пред имиджовите „страдания“ на Партията-държава от собствените й дерибеи?

От самото начало на протестите вещите продажници, които съветват премиера, направиха няколко опита да каптират, заглушат и отклонят енергията на протеста в друга посока.

Пробваха с внушението, че на младите им било „писнало от генерали“. Като целта на тази гербаджийска опорна точка бе президентът Радев, който последователно подкрепя протеста и сне доверието си от кабинета още през февруари. Целта беше Радев да бъде пакетиран с Борисов, чиято оставка иска множеството. Врътката обаче не сполучи.

Сетне агентурата на ГЕРБ опита да подмени  лозунга „мутри, вън“ с „всички вън“. Целта бе да се изтрият разликите в позициите между власт и опозиция в парламента, да се внуши, че тази „свежа вълна“ от извънпарламентарни партии, които протестират на улицата, би решила проблема. Но и този опит за подмяна не се прихвана от протеста.

Най-усърдната манипулация на службите на ГЕРБ от самото начало на протестите е поколенческата интерпретация. Протестът бил на младите срещу наследената от старите система. През 2013 г. брандирането на протеста като „умен и красив“ отблъсна хората. Целта сега е същата.

В обръщението на Борисов пиарите му вмъкнаха изрази като „естественият бунт на младите хора“. „Децата на протеста не разбраха игрите на задкулисието“, въздъхва премерът и посочи виновните: „старите шмекери“, „олигарси“, „провалени фигури“, „неосъществени политици“. Борисов, разбира се, „уважава техния бунт“  и приветства „раждането на новото поколение български лидери“. Стига да изпълзят изпод шинела му и да са му подконтролни, разбира се. Но последното не го каза.

Политическата непримиримост на младите е най-обнадеждаващата новост. Но почтеността, компетентността, доблестта не са поколенчески атрибут. „Мутри вън“ е бунт срещу беззаконието, корупцията и уродливите обществени нрави, срещу пороците на системата, чийто символ е Борисов, но в която се вписват и много млади конформисти.

Консенсусът анти-мафия обединява всички нормални хора, без значение на възраст и други специфики. А генерационните интерпретации на ГЕРБ не са нищо друго, освен лукав опит за разбиване на протеста. Skandalno.net

Иво Христов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Единството на народа води до победи! Младите са революционната част от него, те са двигателят на събитията, но старите са опита и мъдростта в която да се вслушаме и да се върви напред до победата!Единство и твърдост !Желая здраве и успех на всички прогресивни българи!

  2. БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И ХУНТАТА МУ ГЕРБ КОИТО С УПРАВЛЕНИЕТО СИ ПОДРЕДИХА БЪЛГАРИЯ НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НЕ МОГАТ С ИЗЦАПАНИТЕ СИ С КРЪВ РЪЦЕ НА ПАЛАЧИ ДА ПИШАТ КОНСТИТУЦИЯ БЪЛГАРОУБИЙЦИ МУТРИ ВЪН

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *