Земеделците започват Безсрочен национален Протест срещу зърното от Украйна – 1 млн. души ще Блокират столицата, магистралите и граничните пунктове

Всички 26 организации от целия земеделски бранш се обединиха срещу решението на правителството и парламента да се вдигне забраната за вноса на украинско зърно у нас. На свое заседание в Арбанаси производителите решиха да започнат общонационални протестни действия от понеделник – 18 септември. Земеделците ще блокират възлови точки – общински пътища, гранични пунктове, магистрали. На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на среща в Арбанаси. 


 
На много места в страната недоволните ще изкарат земеделска техника и се очаква в протестите да се включат над 1 млн. души, които не са само производители, а и служители работници и техните семейства, посочиха браншовиците. Земеделските производители приеха на заседанието си в Арбанаси декларация с конкретни искания, като най-ключовото от тях е депутатите в Народното събрание да прегласуват решението си за отпадане на забраната на внос на украйнско зърно.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: 

„Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта“. 

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители.  

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Да подкрепим всички наши родни земеделци за да спят спокойно . Да продължат да карат мощните си джиповете 4х4 ,да печелят здраво от нашия гръб. Да защитим скъпия хляб ,олио и всички скъпи български продукти .

    • Щом искаш да ядеш украинска продукция с тежки метали, пестициди и радиоактивност не ги подкрепяй. Не, че нашите така наречени земеделски производители са стока, но в случая ще ги подкрепя, защото американска ГМО продукция, подобрена с всичко това, което се изстреля за година и половина на украинска територия, не ми се яде. Ако не знаеш, Монсанто, лидерът в производството на ГМО, си е накупил доста земица в Усрайна. С още 2 – 3 американски фирми са изкупили половината украинска обработваема земя. За сега половината.

  2. Който и да подкрепяте, ще рупата ГМО продукции, докато се кефите на бананите и „членството“ с в качеството на роби за избиване в терористични организации и джендърхалифати…..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *