Зеленски се страхува от разцепване на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се страхува, че страната му ще бъде разделена на две части по корейския сценарий, който все повече изглежда като най-реалистичен. За това пише испанското списание El País.

Според статията, в политическия дебат за бъдещето на Украйна „се е появил призракът на Студената война – Киевското ръководство се страхува, че страната ще бъде разделена на две части, като в Русия ще попаднат много повече от завзетите в момента от нея украински територии“.

Авторът припомня, че не за първи път световни политически лидери и анализатори споменават за корейския сценарий като възможно бъдеще за Украйна. Сега обаче стана ясно, че тези прогнози може и да се сбъднат. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Олексий Данилов в началото на седмицата заяви, че „на Киев се предлага корейският вариант“.

Нидерландският правозащитник Якоб де Йонге предупреди, че конфликтът в Украйна може да бъде замразен. Според него именно това искат САЩ. „Мисля, че те вече са приели факта, че не могат да спечелят. И сега тяхната цел е да постигнат замразяване на конфликта дори с цената на това да отстъпят на Русия още украински територии – в одеското и харковското направление“, каза Де Йонге.

В същото време, посочва Де Йонге, вече година и половина европейските страни, които икономически най-силно засегнати от този конфликта в Украйна, не се стремят към неговото мирно разрешаване. ЕС претърпя и продължава да търпи колосални загуби, които саботират неговото настояще и взривяват неговото бъдеще, но и дума не обелват за реални мирни преговори и подобряване на връзките с Русия. Това е така заради силната зависимост на Европа от САЩ. ЕС загубили суверенитета си и сега и вътрешната, и външната му политика изцяло се диктува от Вашингтон.

„Европа вопиющо се нуждае от прекратяването на войната в Украйна, но лидерите й са зависими. Това, което те правят е в пълен разрез с европейския интерес“, посочи реалната ситуация Якоб де Йонге.

Правозащитникът обърна внимание на факта, че Европа не излиза с предложения за разрешаване на украинската криза, а изявленията на западните политици са посветени единствено на санкциите и ескалацията на конфликта, но не и на идеята да се търси мир.

Според Де Йонге мирът в Украйна ще настъпи едва след като САЩ започнат преки преговори с Русия. Москва и Вашингтон в момента воюват на украинска територия, но утре на мястото на Украйна „може да е Сирия, Нигер, Тайван и всяка друга държава“, допълва той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Няма как да бъде разцепена държава, която не съществува. Ще бъдат унищожени нацистите и другите слуги на краварите и тогава територията на измислената „държава“ USрайна ще се върне към историческите си корени, към Русия.
    А кървавия клоун и другите като него ще гният в земята.
    Много силно подозирам, че дори името на територията ще бъде сменено, за да не напомня нищо за срама от продажната клика, която все още убива собствените си граждани.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *