Зеленски обяви, че Украйна преминава в отбрана: Все пак воюваме с втората най-добра армия в света

Украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Асошиейтед прес каза, че войната преминава в следваща фаза.

„Намираме се в нова фаза от войната и това е факт. Зимата като цяло е нов етап от войната“, казва Зеленски в интервюто, направено в Харков и цитирано от изданието „Медуза“.

На въпрос на журналист дали е доволен от резултатите от украинската контраофанзива, президентът отговаря: „Вижте, не отстъпваме, доволен съм. Воюваме с втората най-добра армия в света, доволен съм. Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да се радвам, но не мога и да се оплаквам много.“

„Искахме по-бързи резултати (от контранастъплението). От тази гледна точка, за съжаление, не постигнахме желаните резултати. И това е факт“, заявява украинският президент.

Зеленски споделя, че Киев не е получил всички необходими оръжия от своите западни съюзници, а ограниченият размер на украинските въоръжени сили не позволява бързо настъпление. „Нямаме достатъчно сила за по-бързо постигане на желаните резултати. Но това не означава, че се отказваме“, добавя Зеленски.

Украинските въоръжени сили започнаха контранастъпление през лятото на 2023 г. През втората половина на юни Зеленски каза, че офанзивата върви „по-бавно, отколкото ни искаме“. Като причина за това Зеленски посочи огромните минни полета на руснаците. През септември украинските въоръжени сили обявиха, че са пробили първата от трите най-укрепени отбранителни линии на руските войски на южния фронт. Руският президент Владимир Путин, коментирайки контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в началото на октомври, обаче каза, че „ВСУ не постигнаха никакви значими резултати, имат само огромни загуби“.

В началото на октомври, след като притъпиха и спряха украинските атаки, на свой ред руските въоръжени сили преминаха в настъпление в района на Авдеевка в Донецка област. Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че руските сили се опитват да обкръжат града, в който украинската армия създаде силно укрепен район още през 2014 г.

Зеленски обяви изграждането на отбранителни съоръжения от Донбас до Западна Украйна

„Украйна ще изгради отбранителни структури от Донбас до Западна Украйна, каза украинският президент Владимир Зеленски след среща с военни, цитиран от The Moscow Times.

По думите му, на първо време най-голямо внимание ще се отдели по изграждането на бетонни отбранителни съоръжения на основните отбранителни линии в Авдеевското, Мариинското и Купянско-Лиманското направление. Освен това ще бъдат монтирани укрепления по границите с Русия и Беларус – в Сумска, Черниговска, Киевска, Житомирска и Ровненска област, както и в Херсонска област.

Зеленски вече спомена на 28 ноември на заседание на върховното командване за необходимостта страната да се заеме с укрепленията. „Разполагаме с всички финанси за това. Всички решения са взети. … Нашата държава определено разполага с достатъчно мини и бетон. Имаме нужда от повече бързина и ефективност и всеки, който отговаря за строежа на укрепленията, има ясни задачи“, каза украинският лидер.

Изявлението на Зеленски означава, че Украйна преминава в отбрана, отбеляза депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко. Според него „следващият ход ще бъде от страна на Русия“: руските военни ще преминат в настъпление, а задачата на украинските военни вече ще е „да ги отблъскват“.

В началото на ноември главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни обяви провал на контранастъплението и добави, че войната с Русия е „в задънена улица“. Зеленски обаче отказа да приеме ситуацията като патова и обеща да продължи офанзивата и през зимата. Той стигна и по-далеч, като обяви план за скорошно освобождаване на конкретни градове от руска окупация.

На този фон, според високопоставен източник на The Economist в Киев, конфликтът между Зеленски и Залужни се е превърнал в „открита конфронтация“.

Украинското контранастъпление в района на Запорожие беше спряно от руските отбранителни съоръжения, които се наричат „Линията Суровикин“ (по името на втория командващ руската групировка войски в Украйна генерал Сергей Суровикин). Състои се от три линии, които включват бетонни канали и канали в няколко реда. Линията също е защитена и от минни полета в голяма дълбочина. Укрепленията се простират от левия бряг на Херсонска област до Донбас и покриват „сухопътния мост“ на Русия към Крим в превзетите по-рано от нея южни територии на Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Г-н Зеленски критичен негативен фонд натрупва и, ще го помете. Другият антихрист Хитлер също флонтовете подравнявал та чак до, Киев. По мажорно, със фанфари, Зеленски трябва да звучи, че в бетонните стени дупки ще оставя за когато тръгнат да превземат Москва

  2. Воювате с втората по сила армия в света, а тази, която я смятате за първа по сила, педеростанската армия е зад вас. В смисъл подкрепя ви. Подкрепяше ви доста време и ви го подкрепи доста дълбоко, а сега ви захвърли заедно с използваното предпазно средство. Сега се е обърнала към Израел, него да подкрепя. След около година, година и половина педеростанска подкрепа и той ще е на вашето дередже.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *