За „адска“ атака срещу Одеса съобщиха украинските власти

Русия предприе масивна въздушна атака срещу украинското пристанище Одеса за втора поредна нощ. Украински официален представител в сряда я определи като „адска“, но властите се заканиха да не се плашат и да продължат да работят за износа на зърно, предаде „Ройтерс“.

Атаката беше „много мощна, наистина масивна“, каза Серхий Братчук, говорител на военната администрация в Одеса, в гласово съобщение в „Телеграм“ в сряда.

„Беше адска нощ“, заяви той и добави, че подробности за щетите ще бъдат получени по-късно.

Атаките във вторник и сряда срещу Одеса, основното пристанище на Украйна за износ на зърно, Русия реализира след обещанието си за ответни действия заради взрива на моста, свързващ Русия с Кримския полуостров в понеделник.

Малко след като мостът беше ударен в понеделник, Москва се оттегли от черноморската зърнена сделка, която позволяваше безопасен износ на зърно от Украйна за нуждаещи се държави от Африка.  Според данни на ООН обаче през последната година само 3 % от изнесеното през коридора украинско зърно е достигнало до въпросните страни. А големият бенефициент се оказаха страни от Европа, които очевидно са го препродали на трети страни. Подробности виж тук 

„(Те) се опитват да изплашат целия свят, особено онези, които искат да работят за зърнения коридор… Украйна, Турция и ООН“, каза говорителят на военната администрация в Одеса Серхий Братчук. „Но мисля, че всички нормални, разумни хора ще погледнат и ще кажат: Одеса не се страхуваше, не се страхува и няма да се страхува – ние ще работим.“

В по-голямата част от Украйна тази нощ виеха сирени за въздушни нападения, които започнаха малко след полунощ в сряда. Освен по пристанищните и военни съоръжения в Одеса, Русия нанесе удари и на други места, включително атакува с дронове и Киев.

„Тежка нощ на въздушни атаки за цяла Украйна, особено на юг, в Одеса“, заяви в „Телеграм“ Серхий Попко, ръководител на градската военна администрация на Киев.

Той допълни, че Киев е бил атакуван и по предварителна информация има значителни щети.

Все още няма официален коментар от Русия относно атаките. Руски военни блогъри заявиха, че за атаката тази нощ Москва е използвала комбинация от ракети и дронове, а освен Одеса, са били ударени Николаев, Днепропетровск, Харков, Киев и други региони.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Просто е удоволствие да четеш подобни новини.
    Именно така трябва да се постъпва с нацистки терористи. Тези уроди друг език не разбират. Мозъците са им тотално промити и единствения начин да се спаси света от нацистката напаст е ТОТАЛНОТО Й ФИЗИЧЕСКО УНИЩОЖЕНИЕ. Благодаря РУСИЯ! А кога ще отървете България от соросоидно – джендърните изроди на хранилка в американското посолство, които са узурпирали властта?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *