Защо Западът се СТРАХУВА толкова от Военното ПОРАЖЕНИЕ на Украйна

„Не можем да позволим на Русия да спечели в Украйна“, каза германският канцлер Олаф Шолц. И веднага възниква въпросът защо е толкова важно за Германия и ЕС, че даже и за Запада като цяло, кой ще победи в тази конфронтация? Има обаче поне пет причини, поради които руската победа в специалната операция би означавала всъщност края на Запада, поне в този му вид, в който всички го познаваме:

1. Подкопаване на вярата на света във всемогъществото на САЩ

Страхът от непреодолимата сила винаги е бил едно от най-ефективните възпиращи средства. И днес почти целият свят има такъв страх от Съединените щати. По-точно страхът е от колективния Запад, който Америка контролира и може във всеки един момент да обедини и насочи срещу даржавата, дръзнала да наруши установения по силов начин от самата Америка световен международен ред. Ето защо нито Иран, нито Турция, нито дори Китай, въпреки че губят от тази западна международна система, не смеят да предизвикат Запада с офанзивни действия, а само са се съсредоточили да защитават това, което сега притежават.

Да, много от тези държави осъзнават, че през последните почти 20 години (след нахлуването в Ирак) западната сила е отслабнала доста, че на нейният натиск може да се устои, но никой не иска да е първият, който да тества остротата на вълчите западни зъби върху собствената си кожа.

Но така се случи, че Русия прие това предизвикателство. И ако Москва устои на тоталния натиск и победи, тогава целият свят ще види, че Съединените щати не са онзи всемогъщ хегемон. И когато останалите страни видят това, те също ще започнат да отправят предизвикателства към Америка и нейните европейски съюзници (при това много по-опасни от руските. Първи ще са Иран или Саудитска Арабия – а първата им работа ще е да се превърнат в ядрени държави). Западът няма да може да отговори на тези предизвикателства. И скоро няма да има и следа от западното господство над света. Тук говорим за край на господството на западния свят, не само на американският.

2. Разцепването на Европа

В рамките на Европейския съюз има огромен брой разногласия, които сега, в името на единството пред руската заплаха, са изкуствено смотани и изтикани на заден план. Но в случай на руска победа всички тези разногласия ще избуят отново. Когато Русия победи, Европа ще трябва да реши кой е виновен за това общозападно и Европейско поражение и как следва да се процедира с него.

„ЕС вече повече прилича на секта, където неолибералната демокрация е догма, която руши духа и съзнанието на населението. В тази сектантска Европа конфронтацията с Русия е прехвърлена в категорията на борбата на доброто със злото. И „доброто“, т.е. Западът трябва да победи.

Ако обаче не победи, възникват въпроси не само пред политиците, но и пред самите идеологически основи на Европейския съюз. В този случай рисковете от изчезването на „лепилото“, което засега държи страните от ЕС заедно, се увеличават рязко“, казва Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро на проекта Сонар-2050.

Рисковете от разпадане също ще се увеличат, ако разходите на ЕС за ограничаване на Москва нараснат и тези разходи не могат да бъдат покрити чрез действащото до този момент агресивно разширяване на съюза и стичащите се от това в Брюксел нови приходи. В крайна сметка, след победата на Русия в Украйна, свободното пространство за такова разширение на Запада приключва.

ЕС от 32 години непрекъснато се разширява все по на изток с официалното обяснение, че целта му е да развива икономически Централна и Източна Европа. Но този процес не е никакво развитие, а икономическа колонизация. Прекратяването на този процес с отказа от присъединяване към ЕС на богатата на природни ресурси Украйна, ще подкопае ЕС.

Освен това Европейският съюз наложи толкова много санкции срещу Русия, че самият той вече е пред икономически колапс и на ръба на разпада: ако Русия се адаптира и продължи напред въпреки наложените й санкции (което благодарение на партньорството на Китай, за Русия е повече от сигурно), тогава ЕС ще бъде силно отслабен поради специфичната структура на икономиката му. ЕС е изключително зависим от евтините кредити, а евтиният кредит и инфлацията са несъвместими: няма кредит – няма икономически растеж, а вместо тях стагфлация и нарастване на вътрешните противоречия “, обяснява Иван Лизан.

3. Връщането на руското влияние

Идеологията на неолибералните атеистични ценности доминира в Европа. И тези реакционни „ценности“ Западът държи да ги популяризира и налага все повече и повече – като крайната му цел е те да обхванат и превземат целия християнски свят. Руската победа в Украйна би означавала поне спиране на напредването на тези пагубни „ценности“ на изток. И като максимум ефект – тяхното подкопаване в самата Европа “, казва Вадим Трухачов, политолог и доцент в Руския държавен хуманитарен университет.

Всъщност руската победа в Украйна вероятно ще доведе до разпадането на Европейския съюз. Или поне до появата в Източна Европа на мощен националистически център, изповядващ различни от западните неолиберални ценности. И това е друга екзистенциална заплаха – Брюксел и Западна Европа виждат източноевропейския национализъм като пряка заплаха за европейските неолиберални глобалистки ценности и европейското единство като такова.

Самият ЕС като конструкция е изграден върху отхвърлянето на етническия национализъм (разглежда го единствено като източник на конфликти) в полза на наднационалната европейска идентичност. За отхвърлянето на националната пасионарност в полза на насърчаването на „универсални“ ценности, под които Европейският съюз разбира прогресистките неолиберални идеи (налагане на ЛГБТ ценности, отказ от националност, етносна култура и религия, свръхтолерантност, ограничаване на правата и свободите на несъгласните с неолибералните „ценности“ хора и групи в обществото и др.). Това всъщност е неолиберална диктатура, която под благовидния предлог, че ти дава някакви непотребни допълнителни граждански права, всъщност ти отнема голямо количество човешки права.

Освен това засилването на източноевропейския национализъм в някои страни може да доведе до парадоксален резултат – сближаването на редица източноевропейски държави с Русия. „Победата на Русия може да означава нарастване на симпатиите към нея в редица европейски страни – в България, Словакия, Гърция, дори в Чехия, Словакия и Испания. Разбира се, и в Сърбия. Русия може да се върне в Европа като влиятелна сила, с която трябва да се съобразяват. Което до голяма степен ще заличи резултатите, които постигна Запада за себе си след края на Студената война“, обяснява Вадим Трухачов.

4. Реинтеграция на постсъветското пространство

С победата си в Украйна Русия ще се върне не само в Европа, но и в постсъветското пространство. Победата на Русия в Украйна ще анулира цялата политика на реакционна инвазия на Европейския съюз в постсъветското пространство. „Каква полза от дългосрочното отглеждане на компрадорски прозападни елити в тези страни чрез фондациите на Сорос и други мрежи за западно влияние, ако същият този отгледан и захранван от запада местен елит е безпомощен пред руската армия?“ — пита Иван Лизан.

И всички милиарди долари, които вече са инвестирани в създаването на прозападни елити в тези страни, ще бъдат занулени – в края на краищата митовете, върху които са възпитани тези елити, ще отстъпят място на реалната политика, в рамките на която вече няма да е възможно да печелят пари от русофобията и антикомунизъм, като отдават територията си за „сдържането“ на Русия. Грузия стана първата от прозападните държави, която разбра това (отказа да се присъедини към антируските санкции, отказа и да даде оръжие на Украйна).

Това все още не е стигнало до Молдова – съдейки по думите на президента на страната Мая Санду за необходимостта от забрана на Георгиевската лента, процесът на осъзнаване все още е далеч от завършен. Сроковете обаче ще се скъсят рязко, когато руските войски освободят Одеса и пробият сухопътен коридор в Приднестровието.

Междувременно постсъветското пространство беше важно за Европа не само като територия за икономическа експанзия, но също и като инструмент за ограничаване на Русия. Причината? „Русия за Европа е „грешният друг“. И затова европейците се страхуват повече от укрепването и възхода на Русия, защото тя за тях е „различна, но подобна“. И не се страхуват толкова от възхода на очевидно крайно различните от тях Китай, Индия или Саудитска Арабия. Русия е втората европейска цивилизация и следователно опасен конкурент на западните държави за влияние в централна и източна Европа, казва Иван Трухачов.

И от тази гледна точка Украйна се явява крайно необходимия за западноевропейските държави контролиран от тях буфер. Те вече са превзели Източна Европа и сега губейки буфера си Украйна, те ще се озоват в пряко съседство с все по-набиращата сили Русия, пред която стои перспективата да възстанови своята „голяма Русия“. И няма значение коя – руската национална или многонационалната имперска… всяка „голяма Русия“ е еднакво лоша за Запада.

Лоша е, защото голяма Русия е имперска Русия. Тоест Русия, която нито може да бъде смачкана, нито „покръстена” в западните глобалистки неолиберални ценности, а още по-малко пък унищожена.

5. Упадъкът на американското влияние в Европа

Руската победа в Украйна ще доведе ако не до пълното изчезване, то до значителното отслабване на влиянието на САЩ в Европа. И до разпадане на трансатлантическото единство. Да, тази теза на някои ще им се види противоречива, защото Европа не иска Америка да си тръгне.

На фона на очевидното икономическо и финансово отслабване на Запада, за европейците ще бъде особено страшно да останат сами. Съединените щати за тях са доставчик на технологии, сигурност и удобни за тях международни правила. Освен това американците създават изкуствени, непазарни възможности по света за реализирането на европейските икономически и финансови интереси“, обяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши научен сътрудник в ИМЕМО РАН.

Проблемът тук обаче е, че на никой не му пука какво иска Европа. Важна е единствено позицията на САЩ. В Америка изолационистките настроения вече са силни – и влошаването на вътрешните проблеми в Съединените щати само ще засилва тези настроения. Щатите, разбира се, изобщо няма да се откажат от ЕС, но потъналите си в своя икономически срив, те най-вероятно няма да могат да управляват активно европейските дела.

В този случай, разбира се само ако руско-американският конфликт за постсъветската периферия приключи с победата на Русия, тогава, рано или късно, ще трябва да бъдат сключени стратегически споразумения с Москва за системата за сигурност (включително в европейското пространство), което означава, че възможностите на САЩ да раздухват руско-европейска конфронтация, на която до голяма степен се основаваше американското присъствие в Европа, ще бъдат сериозно намалени. А с това и влиянието на САЩ върху Стария континент.

Кеворг Мирзаян

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. А ДАНО ПО СКОРО АМИН ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИНАГИ СМЕ ВЯРВАЛИ И МЕЧТАЛИ СКОРО В ЕДИН ХУБАВ СЛЪНЧЕВ ДЕН КАТО СЛЪНЦЕТО ОТ БРАТСКИ РУСКИ КРИМ ЩЕ ИЗГРЕЕ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ПОБЕДА ЗА ВЕЛИКА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ Z

  2. И шестата причина е, че ако Русия победи на земята току виж останали православни.

  3. „Не можем да позволим на Русия да спечели в Украйна – каза германския канцлер Олаф Шолц“ – Този късопаметник явно е забравил, че и Великата отечествена война започна в Украйна, но завърши в Берлин. Не в Лондон или Вашингтон, които и сега активно хвърлят съчки в огъня и наливат бензин, а именно в Берлин. Ако пак му се яде бой, да продължава да се напиня като глист на буца. Русия е тази, която не може да си позволи да загуби тази война. Ако пък, не дай си Боже, нещата тръгнат на там, то всички западняри да си спомнят какво каза Путин преди няколко години :“За какво ни е свят в който Русия няма да я има“ – тълкуването е ясно, макар, че той го и поясни – „Ние ще загинем, но нашите врагове ще пристигнат на оня свят няколко минути преди нас“

  4. Владислав Шуригин: Нелоялен пост за блокадата на Азовстал
    /Поглед.инфо/ Обявеното решение за спиране на нападението и преминаване към строга блокада има военна логика и обяснение, но лично за мен повдига въпроси, на които бих искал да получа отговор.

    1. Какво означава пълно блокиране? Прекратяваме ли изобщо някакво въздействие върху “Азовстал”? Или изтегляме щурмови части, но продължаваме да нанасяме удари с артилерия и самолети. Моля обяснете!

    2. Има ли общо толкова неочакваното съвпадение с изявлението на Виктория Нюланд за готовността на НАТО да проведе операция за евакуация на обкръжения „Азов“, ако Русия не се намеси? Това някакво тайно споразумение ли е или „мокрите сънища“ на г-жа Нюланд?

    3. Каква е нашата цел по отношение на обкръжената група от заклети нацисти? Унищожаване и залавяне? Или като в Будьоновск през 1995 г. – „ще пуснем по хуманни причини“? Призракът на Будьоновск се извиси над страната!

    4. Осъзнава ли Кремъл, че прекратяването на щурма срещу “Азовстал” ще бъде изтълкуване от Украйна като безусловна победа на нейния военен дух над руснаците, които се страхуваха от “Азов”. И това със сигурност ще повиши издръжливостта и боеспособността на въоръжените сили на Украйна на други места.

    5. Групировка на „Азов”, наброяваща 1500 обстреляни и силно мотивирани бойци, което е повече от сериозна заплаха за гарнизона в “Мариупол”. Ако предприеме пробив? И следователно в града ще трябва да запазим мощна военна група, която е много по-необходима другаде.

    6. Моралното значение на това решение за руското общество е деморализиращо. 1500 бойци в „Азов“, оставащи за неопределено време в Азовстал, това в никакъв случай не е победа, дори и при пълен контрол над града.

    7. Непрекъснато циркулиращи в руското информационно пространство слухове за блокирани в “Азовстал” „чужденци“ и тайните преговори за съдбата им между Кремъл и Вашингтон вече получиха ново и травматично значение в руското обществено съзнание.

    Всичко това изисква незабавно изясняване, в противен случай този бумеранг ще удари сериозно авторитета на висшето ръководство на Русия и обществената вяра в съществуването на „партия на предателството“ в Кремъл ще получи обем и съдържание.

    Ние вече преминахме през всичко това през 1995-1996 г. Ако същността и логиката на решението за “Азовстал” не бъдат незабавно обяснени на руското общество, тогава преките връзки не могат да бъдат избегнати!

  5. BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! каза:

    Министерството на отбраната на Русия съобщи, че на 21 април украински безпилотен самолет е хвърлил на позицията на руските военни контейнер, който според замисъла на укрофашистите е трябвало да се взриви. Сега съдържанието на контейнера се анализира от специалисти.

    По-рано, на 9 март, ВВС на Русия откриха на територията на Херсонска област три безпилотни самолета, снабдени с вместимост 30 литра и оборудване за пръскане на формулировки.

  6. „Не можем да позволим на Русия да спечели в Украйна“, каза германският канцлер Олаф Шолц.
    Защо ?
    Защото синът на оберфюрер от СС – Олаф Шольц иска реванш !
    И той го иска за 9 май – Дена на победата !
    Ето къде е заровено нациското коте …

  7. Домографската криза в България щеше да бъде много го-голяма, ако не бяха хилядите рускини в детеродна възраст, омъжили се за български студенти, строители, дървосекачи и други. Повечето от българските зетьове са убедени русофили,както и аз и моята съпруга, за разлика от Стоян Ганев оженил се за щерка на генерал от КГб и сега плюе всичко руско, не му отстъпват и ИВо Инджов е Николай Кьнчев .Допринесоха и хилядите български мъже и жени антифашисти потърсили убежище в СССР, моята майка Вера Вера Филипова например, участница в Септемрийското въстаниие, дълго годешен директор на правителствената болница.от основаването й Татко Иван Петров Изатовски изпратен в България нелегално с подводница за развитие на антифашистка дейност и нъоръжена борба. Тук заловен и разстрелян заедно с Н. Вапцаров и много други антифашисиантифашисти

  8. ПС.В Москва, мама завършила медицина работеше във военен хоспитал, а когато германците стигнаха до последната спирка на московския трамвай, мама ходеше на бригада да копае окопи…Татко беше репресиран като „враг народа“. След започването на ВОВ се взема решение да се изпратят нелегално групи за въоръжена борба и нелегална дейност. За командир на групата беше назначен Цвятко Радойнов. В СССР и в Испания той е известен като полковник Радионов. в Испания той е бил командир на интернационалната бригада, в която се сражавали антифашисти от цял свят Хименгуей или Рокуел автор на“1948″.При подготовката на групата възникна въпрос за радист Радойнов настоявал той да бъде професионалист. Някой му препоръчал татко. Татко преди въстанието работил като телеграфист на пощата в Берковица. С подготовката на групата, първоначално с подводници, а по-късно парашутисти се е занимавало НКВД. От НКВД отговорили на Цватко, че татко не може защото е „враг народа“.Радойнов настоял,защото лично познавал татко бил сигурен за него. Татко заедно със Земфир Попов са ръководили въстанието в Берковица. Те успели да завземат пощата, полицейското управление, кметството и гарата. При потушаването на въстанието татко с група въстаници се е отправил към Петрохан, защото са предполагали че царската войска за потушаването ще дойде по най-късия път именно през Петрохан, обаче те са дошли с влак и артилерия през Мездра и Бойчиновци-Така въстанието било потушено с
    Справка – Гео Милев „Септември“. От Петрохан татко се е прехвърлил в Югославия, а от там в СССР и отседнал в Москва. В Москва татко завършва Ленинска партийна школа и постъпи на работа в Коминтерна, а мама завършила медицина и-впостъпи в 1-ва градска болница. Тук в Москва се раждат сестра ми Вихра 1932 г. и аз 1934 г Котато започна гражданската война в Испания татко се е записал като доброволец,но събитията се разиграли трагично за него. По време на сталинските репресии той беше набеден за „враг народа“ и арестуван. По настояване на Радойнов, татко беше освободен и вклю чен в групата. В началото на август 1941 г. групата заминава за Севастопол, Крим. След няколкодневен престой и обучение групата заминава за България с подводница. Но 26 август тя акостира в устието на Камчия. Изчакали да падне ноща и с гумени лодки се отправят към брега. От там всички пристигнали се отправят към родните си места за да установят връзка с другарите от партията и да се в борбата- На брега остават Радойнов, татко и още един от черноморските села. със ТТатко веднага се е свързал със Севастопол и докладвал че са пристигнали благополучно и са готови да изпълняват заданията. От там им нареждат да чакат втора на подводница на определена дата на същото място. Обаче

  9. ПС2…Обаче на определената дата втората подводница не се е появила. Татко прави запитване в Севастопол. От там отговарят – подводницата е заминала, – Чакайте. Те чакат още няколко дни. Не смият да се обадят до Севастопол за да не засекат рацията, защото нашето крайбрежие е гъмжало от германски войски, готвещи се за десант в Одеса и Крим, още повече че батериите на рацията са били изтощени. Тогава те решават да пратят третия човек да отиде до близкото село, да се свърже със СИГУРНИ хора и да разпита за втората подводница. Човека слиза в селото и се … предава на полицията. Боже мой, що за хора сме? Цялата ни история низ от гнусни предателства. Левски е придаден от Българин, Ботев е убит от българин. Изглежда че това е българска карма – във всяка чета да има по един командир, по един знаменосец и по…един предател. Преди това те си бяха направили наблюдателен пункт и бивак на върха на един хълм на около километър от брега. Човека води към бивака цяла потеря от полицаи. Като не заварват никого там, те правят засада около бивака. През това време татко и Радойнов са били на морето. като се връщат към бивака попадат на засада. Започва престрелка. Тако е ранен в крака, Радойнов го подхваща за да избягат заедно. Татко му казва – Заради мен и ти ще загинеш, по-добре бягай ти, аз ще ти прикривам. Радойнов успява да го пренесе до един трап и да го покрие с шума, но по пътечката кръв полиците го откриват. Така в резултат на предателство татко е заловен и арестуван.
    Все пак втората подводница е дошла, но акостирала малко по на юг. Затова се е получило това трагично разминаване. Тук не мога без омерзение да спомена хвалбите на покойния вече проф.? Божидар Димитров че и „ние сме потапяли съветски подводници“…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *