Захарова за боеприпасите с обеднен уран: Кога ще се събудят в Украйна? Западните им „благодетели“ ги тровят и избиват съвсем целенасочено

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува Великобритания за плановете ѝ да предаде на Киев боеприпаси с обеднен уран и нарече това югославски сценарий.

„Тези снаряди не само убиват, но и замърсяват почвата в районите, в които са изстреляни за столетия напред, причинявайки рак на хората, живеещи там. Същото НАТО направи в Югославия“, написа Захарова в канала си в Telegram.

Тя отбеляза, че жертви на снарядите и куршумите с обеднен уран няма да са само тези, по които ще се изстрелват. В частност, в Югославия, където „Солидарният Запад“ е изстрелвал такива боеприпаси, са пострадали преди самите НАТОвски войници, които след това не са могли да получат компенсация за загубеното си здраве.

„Кога ще се събудят в Украйна? Техните „благодетели“ ги тровят и избиват и мисля че това е съвсем целенасочено“, добави Захарова.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Анабел Голди заяви, че Лондон е готов да предостави на Киев боеприпаси с обеднен уран.

Отбелязва се, че обедненият уран се използва в бронебойните подкалибрени снаряди, тъй като има висока плътност и нанася значителни поражения след пробиване на бронята на танк.

Военният експерт Владислав Шуригин заяви пред „Известия“, че макар използването на тези снаряди да не е забранено, но доказано те са изключително отровни. Например, когато снарядът се удари, част от него се превръща в плазма и уранов прах, които попадайки в почвата и атмосферата предизвикват онкологични заболявания и смърт на населението в цели райони.

Западните страни увеличиха военната и финансовата подкрепа за Украйна, след като Русия започна специална операция за защита на Донбас. Решението за специалната операция беше взето от руския президент Владимир Путин на фона на влошаващата се ситуация в региона поради засиления обстрел от страна на украинските бойци срещу градовете на ДНР и ЛНР.

Източник: iz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Питайте ги тия психопати за войната във Виетнам. Как са пръскали с agent orange, как са унищожили джунглите, как стотици хиляди деца са били увредени и изродени!
    Как унищожиха Югославия, как причиниха и там десетки хиляди канцерогенни заболявания от бомбите им!
    Съд и смърт за масовите убийци на човечеството!
    Тази сган е крайно време да си понесе последствията за масовите световни брутални убийства! И да бъде заличена от лицето на планетата ни!

  2. Това дали ЮК ще доставя боеприпаси с обеднен уран зависи изцяло от решимоста на Кремъл да отговори твърдо и то извън рамките на 404. Могат да прекъснат транспортните връзки с Полша, може инцидентно да потъне ЮК подводница и кораб пълен с оръжия, загуба на сателити и прекъсване на интернет, в краен случай тактически ЯО по щабовете на западняците в 404

  3. От векове наглосаксонците си плачат за Сармат, но за съжаление няма кой да им сбъдне мокрите сънища.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *