Западно разследване публикува списък: С огромните си оръжейни доставки България се превърна в спасителния пояс на Украйна

С продажбата на военни активи от бойни самолети, танкове, реактивни ракетни системи, самоходна артилерия и много други – основно съветска техника, с хиляди тонове боеприпаси, с обучаването на военни и с регулярните доставки на огромни количества дизел „България се превърна в жизненоважен спасителен пояс за Украйна“ и е като „кошница с оръжия“ за страната в хода на конфликта й с Русия.

Това пише аналитичният проект Oryx в нова публикация за въоръжаването на Украйна в хода на продължаващия й почти година и половина военен конфликт с Русия.

Българските оръжейни компании „работят денонощно, за да доставят на Украйна така необходимите й боеприпаси от съветски тип в подкрепа на съпротивата ѝ срещу Русия“, пишат авторите Стийн Мицер и Йост Олиманс. Първият е автор за книги за военна история, който следи конфликти в Близкия изток и Африка, Кавказ и другаде и който предоставя данни и за войната в Украйна. Вторият е анализатор на конфликти, специализиран в темите: съвременни оръжия и военни тактики.

България успява да поддържа деликатен баланс, като на официално политическо ниво поддържа позиция за невоенна подкрепа за Украйна, но в същото време прикрито налива огромно количество оръжия в Украйна. Приходите, генерирани от тези доставки, са жизненоважен спасителен пояс за нуждаещата се от пари страна (България е най-бедната държава в ЕС), като ефективно превръщат ситуацията във взаимоизгодно споразумение, при което България помага на Украйна, като същевременно укрепва собствената си икономическа стабилност.

В замяна на подкрепата си, с която значително подсилва отбранителните способности на Украйна, България е получила гаранции, че ще й бъде доставено американското оръжие. Припомняме, че страната не успя да участва в германската програма „Рингтауш“ (за доставка на германски оръжейни системи, които да заместят изпратената на Украйна съветска военна техника). Доставяйки сега на Украйна военните си активи от съветско време в замяна на американски. „В края на 22 г. София се включи в печелившия сценарий, който е от полза за всички участващи страни“.

Списъкът – стъпващ на поддържаната от Мицер база данни за военната подкрепа на различни държави за Украйна – се актуализира при установяване на нови оръжейни доставки, неизвестни до момента, уточнява Мицер, като нарича посочения инвентар „долна граница“ на закупеното.

Oryx коментира и вътрешнополитическото напрежение в България около тези доставки:

„Парадоксално, но въпреки че българските заводи работят неуморно в помощ на Украйна, страната е във вътрешно противоречие. Приписването на вината за инвазията на Русия, на Киев от проруския президент (Румен Радев – бел. ред.) и яростното му противопоставяне на непрякото участие на България във войната рязко контрастира с целите на проукраинския министър на отбраната (Тодор Тагарев – бел. ред.) да увеличи помощта за Украйна.“

Изглежда, по тази тема обаче е намерен „компромис“: част от произведените в България боеприпаси да се продават фиктивно на други държави от НАТО, а след това те да ги препращат към Украйна.

Така България „дискретно увеличава подкрепата си към Украйна зад кулисите“ въпреки противопоставянето на Радев. Доказателство за този ангажимент е неотдавнашното обещание за доставка на Украйна на 100 БТР-60ПБ БТР, продължава публикацията.

Какво е дала България до момента:

Списъкът на Oryx включва съветска техника, продадена почти изцяло на Чехия и предадена от Прага на Украйна, миналата година (единствено за самолетите Су-25 и за самоходната артилерия се посочва, че са дадени на неизвестна „страна-членка на НАТО“ по пътя към Украйна). 

За самолетите, чието прехвърляне Министерството на отбраната отрече, Oryx писа в началото на годината, като за появата им в списъка съобщи „Блумбърг“.

Публикации за самолети Су-25 имаше и през май 2022 г. Тогавашният заместник-министър на отбраната Йордан Божилов отрече да са били изпращани такива в Украйна.

Сред оръжията българско производство (повечето от които са създадени на базата на съветски образци) в списъка: 

  • 60-милиметрови миномети М60СМА Commando, преди август 2022 г.;
  • противотанкови ракети 9M111MFB-1 Faktorias, преди август 2022 г.;
  • реактивни гранатомети DRTG-73, преди април 2022 г.;
  • реактивни гранатомети ATGL-L, преди ноември 2022 г.;
  • реактивни гранатомети BULSPIKE-AT, лятото на 2022 г.;
  • безоткатни пушки Warrior SPG-9, преди юни 2022 г.
  • над 1460 картечници MG-1M, преди април 2022 г.;
  • над 15 вида муниции, предоставяни между април 2022 г. и април 2023 г.: патрони за малки оръжия; ръчни гранати GHO-2 HE; ракетни гранати OGi-7MA AP-FRAG; термобарични гранати RTB-7MA; минометни боеприпаси VOG-17M, HE60 MA, 60 мм, и HE82M, 82 мм; артилерийски снаряди 122 мм, 152 мм, 155 мм и 122 мм.

Други

Отвъд оръжията, в списъка се появяват още: 

  • изпращане на 50 военни от българската армия за обучаване на украински военни (2023 г.);
  • обучаване на 60 украински военни медици годишно, в ход от тази година;
  • ремонт на украински бронирани машини, от май 2022 г.
  • 2000 каски, 2000 жилетки, 5000 комплекта зимни дрехи, 5000 чифта зимни обувки, 350 медицински комплекта, 2022 г.
  • огромни количества дизел от април 2022 г. насетне (това разказа и в. „Ди Велт“ миналата година).

Почти всички артикули (освен каските, дрехите, ремонтните и обучителните дейности и предстоящото изпращане на БТР-и) са отбелязани със звездичка. Това означава, че българските отбранителни компании са ги продали на правителствата на Украйна, САЩ или страни, членки на Европейския съюз.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *