Залужни: Може и трябва да се убиват цивилни в Русия. Защо да питам някого за разрешение?

В интервю за американския вестник „Вашингтон пост“ главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни призна за украински нападения на руска територия, както и за организираните от украинските служби покушения и терористични актове в Русия.

„Проблемът е наш и ние решаваме как да убиваме врага. Възможно и нужно е по време на война целенасочено да се убиват и цивилни на неговата територия. Ако партньорите ни ги е страх да се използват техни оръжия, ще ги убиваме с нашите. Но само толкова, колкото е необходимо.“

„За да спася хората си, защо трябва да питам някого за разрешение какво да правя на вражеска територия? По някаква причина трябва да мисля, че не ми е позволено да правя нищо там. Защо? Защото Путин ще използва ядрени оръжия? Децата, които умират, не ги е грижа за това“, допълва той в разговора.

Генералът се изказа критично към коментарите, че контраофанзивата на ВСУ протича бавно. Според него Украйна все още няма оръжията, от които се нуждае, за да проведе светкавичен блицкриг срещу много по-добре въоръжената руска армия.

По неговите думи „в украинската армия, за разлика от руската, животът на всеки един военнослужещ е златен и се цени високо“.
Залужни остро разкритикува западните политици, които твърдят, че Киев не се нуждае от изтребители F-16. „Техните военни никога не биха се сражавали по този начин (без въздушно превъзходство)“, каза украинският военен командир.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили каза още, че иска да си върне черноморския полуостров Крим, който Русия присъедини още през 2014 година. „Веднага щом разполагам със средствата, ще направя нещо. Не ми пука – никой не може да ме спре“, заяви Залужни.

За началника на руския Генерален щаб ген. Валерий Герасимов той казва, че е изчел всичко, което е написал, определя го като „много, много интересно“ и съжалява, че скоро той не е публикувал нищо.

„Той е враг – враг, който е много умен“, казва Залужни. „Умен и следователно коварен. Той все още е силен. Така че трябва да го уважавате като такъв и да търсите начини да го убиете. Защото това е единственият начин да спечелите.“

След като бил арестуван на летището при пристигане си на посещение в НАТО в Брюксел заради тайна заповед на Интерпол по искане на Русия (защото в периода 2014 – 2018 г. е командвал паравоенни части в Донбас срещу местното опълчение и Москва го смята за военен престъпник), генералът решил, че трябва да учи международни отношения и международно право. От две години и половина е с магистърска степен и това му помага по-добре да разбира притесненията на западните съюзници.

Но това не го спира относно главните му цели: „Веднага, щом разполагам със средства, ще направя нещо [да върна Крим]. Не ми пука, никой не може да ме спре.“

Както и го кара да мисли за следвоенното бъдеще на Украйна – как да е толкова силна, че никой да не посмее да я нападне отново, което да се постигне предимно с произведено в страната оръжие, вместо да чака доставки от чужбина.

Може би след войната ще си почине известно време? „Както казва жена ми: „ОК, три дни. После какво ще правиш?“, коментира той през смях.

„Победата ще бъде, когато имаме армия – може би дори не малка – която ще гарантира безопасността на децата, които сега са в бебешки колички, така че те да растат, знаейки, че това няма да се повтори. И това е огромно количество работа. Трябва да започне сега.“

„Имаме споразумения със Съединените щати, че няма да използваме западни оръжия за удари по територията на Русия. Но днес ние деокупираме нашите собствени територии, на които се намира врагът – значи нямаме никакви ограничения“, подчерта и министърът на отбраната Алексей Резников.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. чудя се защо не са избити досега всички украински висши нацисти ? досега да има списък и да съм го привел в изпълнение , щом те може в Русия , значи че може и при тях

  2. ДАНО НЕ ДОЖИВЕЕШ ТЕЗИ ТВОИ МЕЧТИ !
    ПРОКЛЕТ ДА СИ ЗАЛУЖНИ !
    ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ГАДНИ УКРАИНЦИ !
    ИМАТЕ ОМРАЗАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !
    НЕ СТЕ ЖЕЛАНИ В БЪЛГАРИЯ !
    ПОБЕДА ЗА БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ !

  3. А това прасе на снимката,все ми е тая дали е залужни или залоквени,защо е още живо. Я как хубаво се е угоило, защо се бави още коледата му.

  4. АЗ КАТО НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ ПРАВЯ РАЗЛИКА МЕЖДУ ГЛОБАЛИЗЪМ И ФАШИЗЪМ.И ДВЕТЕ НЕНОРМАЛНИ ПРИСЛОЙКИ НА ОБЩЕСТВОТО СА ВРЕДНИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.КОЛКОТО ПО-БЪРЗО БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ,ТОЛКОВА ПО-БЪРЗО ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ ЗАЖИВЕ ПО НОРМАЛНО.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *