Заловиха корумпирани ченгета, припечелвали от охрана на пияни бизнесмени

СИГМАСедем ченгета от специализираното звено „Сигма“ са в ареста.

Операцията по задържането им продължи два дни – от сряда  вечерта до вчера следобед. Пръв зад решетките бе прибран шефът на звеното Ивайло Василев. Акцията е направена от Ди­­рекция “Вътрешна сигурност” на ведомството и е под ръководството на Спе­циа­лизираната прокуратура. А след него един по един и останалите „герои“.
По първоначална информация Василев е разследван за финансови злоупотреби и упражняван натиск
върху свои подчинени. Той  останалите шестима арестувани  се намират в момента в различни подразделения на Столичната полиция, а задържането им е от срок за 72 часа.

От Спецпрокуратурата обясниха, че конкретни  обвинения срещу задържаните все още не са повдигнати. Заради започналата сериозна проверка на разпит бяха привикани всички служители от звеното “Сигма”, даже и тези, които са в отпуск и си почиваха в морски и планински курорти.

Под сурдинка обаче се разнесе информацията, че  служителите на звеното заработвали допълнително, като охрана на различни випове и баровци. Те получавали солидни суми от бизнесмени, които искали мотополицаите да ги ескортират нощем, когато се връщат от клуб или дискотека. Месечният абонамент за такава  екстра бил направо без пари – 300 лева. По този начин даже и богати типове от кримиконтингинта си гарантират, че макар и пияни зад волана, никой няма да ги спре за проверка на пътя.

Моторизираните патрули  можели да минават през територията на няколко РПУ-та и това ги правело предпочитани, когато клиентите им за са пили или са употребили наркотици, но желаят да се приберат  с лъскавите си лимузини.

Според друга изпусната информация обаче голямата им печалба идвала от проверките, които тайно правели къде има патрули на КАТ и диктували, на когото трябва информацията, за да могат нарушители да се придвижват спокойно. Те обикаляли  цяла София и избирали странични маршрути, по които знаели, че колегите им  няма да работят. Нерегламентирано от „Сигма“  из­­вършвали проверки за “Гражданска отговорност”, шофьорски книжки и документи и взимали съответния подкуп, твърдят източници, запознати със следствието.

Дневната им печалба не падала под 100, лева, показват оперативни данни. Но когато спирали шофьор, който кара опасен товар и е на ръба на закона, мизата им  скачала до 500-600 лева. Така моторизираните полицаи със знанието на шефа си си докарвали по 5 – 6000 лева месечно над заплатите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *