Задава ли се икономическа ВОЙНА между Европа и САЩ! Ето как се заканиха Туск и Тръмп:

Войната между Европа и САЩ се разгаря! Доналд Туск призова за създаване на общ европейски фронт срещу Америка и заяви, че с приятели като Тръмп не ти трябват врагове.

Шефът на ЕК Жан- Клод Юнкер също беше категоричен, че няма да позволи на САЩ да нарушава правото на държавите от ЕС да търгуват с Иран.

Проблемът между САЩ и Европа всъщност започна още преди решението на президента Тръмп да се оттегли от международното ядрено споразумение с Техеран. Преди няколко месеца САЩ вдигнаха митата за внос на стомана и алуминий. Европейските лидери успяха да си извоюват отсрочка, която приключва на 1 юни.

След като се оттегли от сделката с Иран, Вашингтон заяви, че ще наложи санкции на държавите, които продължат да търгуват с Иран. По този начин американците се опитаха да извиват ръцете на ЕС и да ги принудят също да се оттеглят. Но Германия, Франция и Великобритания печелят милиарди годишно от търговията с Иран. Затова и лидерите им бяха категорични, че ядреното споразумение остава в сила, независимо от рекета на САЩ.

Европейците вече направиха и първата стъпка, за да предпазят фирмите, търгуващи с Иран, от американските санкции. Еврокомисията отмени документи и съдебни решения, за да могат европейските компании да търгуват свободно, без да им се налага да спазват санкции на САЩ, където и да е било по света.

И това е само началото. ЕС ще предприеме и серия от мерки, за да осигури спокойствието на бизнеса си, както и да запази сделката с Иран.

На свой ред, американският президент Тръмп заяви, че „ЕС се държи лошо със САЩ“. Първо, ЕС не позволявал вноса на селскостопанска продукция от САЩ (тъй като бъка от ГМО- та и не отговаря на европейските хранителни стандарти). И второ обвинение на Тръмп беше, че ЕС затруднявал достъпа на американските автомобили до европейския пазар. За сметка на това, в САЩ било пълно с европейски автомобили, предимно немски – мерцедеси, беемвета и пр.

Междувременно, САЩ се опитват да принудят Германия да се откаже от газопровода „Северен поток- 2“. Строежът на мегапроекта всъщност вече започна, а Берлин е издал всички необходими документи и ако се откаже, ще трябва да изплаща огромни компенсации. Тръмп се опитва да извива ръцете на Меркел с по- високите мита за стоманата и алуминия. Но няма изгледи немският канцлер отстъпи. Още повече, че Меркел беше първият лидер, който застана открито срещу САЩ и заяви, че вече не са надежден партньор на Европа.

Защо всъщност е толкова важно да се запази споразумението с Иран? Ако сделката пропадне, Техеран ще възобнови програмата си за обогатяване на уран, което пък ще се използва от Израел като повод да им обяви война. А очевидно, САЩ ще ги подкрепят. Ново продължително кръвопролитие в района на Близкия Изток ще е фатално за Европа по много причини – огромна бежанска вълна, икономически и търговски последици, финансови сътресения и пр.

Разбира се, на САЩ и Израел няма да им е лесно да скочат срещу Иран, тъй като Русия едва ли ще го позволи. Но не е необходимо светът отново да изпада в патова ситуация, както се случи вече много пъти заради агресивната политика на САЩ в различни точки на света – Украйна, Сирия, Йемен и др. skandalno.net

Надя Колеваskandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. За да се подобрят международните отношения – Русия, Китай, Европа и Америка трябва да се откажат от стремежа си към световно господство, да обсъдят взаимно всички политически и икономически проблеми и вместо да си пречат, да си помагат едни на други. Но това при капитализмът е невъзможно, защото там управлява не човекът а капиталът. За сега Русия е по средата, но рано или късно, след Путин и тя ще затъне в дълбоката фаза на капитализма. Комунизмът едва ли ще се върне, тъй като капиталистът, в чиито ръце са мощните модерни оръжия няма да го позволи. Това единствено би могло да стане, ако лидери като Путин, когато имат достатъчно сила и власт решат да го направят.

  2. Санкции, санкции, санкции. Ама купуват газ от Русия и Иран въпреки санкциите. Представям се какъв ще бъде ефекта ако Путин и аятолаха затворят кранчето за газ за Европа поне за един от зимните месеци.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *