ЕК: Социалните мрежи да имат екипи за борба с руската дезинформация, работещи на всички европейски езици

Европейската комисия очаква от социалните мрежи да сформират по-големи екипи, които да работят на всички европейски езици, заяви днес зам.-председателят на ЕК Вера Юрова.

Очаквам повече от тях, включително по въпроса с руската дезинформация, да инвестират в проверка на фактите. Държавите в Централна и Източна Европа са под постоянните удари на източници на руска дезинформация, добави тя.

По нейните думи е необходимо социалните мрежи веднага да започнат да поставят етикети на информации, създадени от изкуствен интелект. Този интелект може да постави обществата пред нови заплахи, особено със създаване и разпространение на дезинформация, поясни Юрова. Машините нямат свобода на словото, добави тя.

Руската дезинформационна война срещу демократичния свят започна преди години, след завземането на Крим видяхме големи руски дезинформационни кампании с прокремълски източници. Руснаците се стремят да подкопаят обществената подкрепа в ЕС за помощта за Украйна, искат да понижат доверието в демократичните ни институции и в демокрацията. Трябва да защитим нашата демокрация, призова Юрова.

Тя отбеляза, че вече 44 от най-големите доставчици на услуги онлайн са подписали доброволните правила за дейност, които предвиждат противодействие на дезинформацията. По нейните думи решението на „Туитър“ на Илон Мъск да се оттегли от тези правила е грешка. Юрова съобщи, че ЕК спешно и задълбочено ще наблюдава дали „Туитър“ прилага европейското законодателство и не изключи спирането на тази социална мрежа на територията на Европа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Мъск предаде поста си на либерастка наскоро. Той ще се съсредоточи изцяло върху невронните чипове за мозъците на хората. Това би трябвало тази госпожа да го знае. И понеже руската (дез)информация в Европа е силно ограничена, няма как да не се запитам срещу кого точно ще ангажират такива хора и екипи да се борят?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *