Д-р Стoйчo Кaцaрoв: Има нeщо мнoгo Гнило в тази Коронавирусна Пандeмия!

Драконовските мерки, въведени от правителството за ограничаване на заразата от коронавирус, не отговарят на данните за разпространението на заболяването у нас. Към момента имаме 400 болни и 8 смъртни случая, като доказано поне в 3 от тях коронавирусът не е основната причина за смъртта. Това пише епидемиологът д-р Стойчо Кацаров в своя статия-доклад.

Д-р Стойчо Кацаров

При нормални обстоятелства тези данни не биха направили впечатление никому и дори не биха попаднали в медийното пространство. Да не говорим, че дори не може да става въпрос за епидемия по медицинските канони, камоли да имаме условия за обявяване на извънредно положение в държавата. За да се обяви епидемия, трябва да има поне 200 болни на 10 000 души. В момента данните сочат, че в България случаите са 700 пъти по- малко. Т.е., изобщо нямаме ситуация на епидемия.

Правителството оправдава действията си с обяснението, че целта е да се предотврати разпространението на болестта. Това щеше да е вярно, ако си имахме работа със зараза, която се разпространява изключително бързо и би довела до висока смъртност сред населението. В исторически план такива са били чумата, холерата, едрата шарка, а през последните години еболата и ХИВ.

Коронавирусът обаче нито е с висока вирулентност (Ковид-19 е с доказано ниска скорост на предаване на болестта) нито предизвиква висока смъртност. Рубеолата и морбили са в пъти по- заразни. А както се вижда от приложената графика ТУК долу, коронавирусът се разпространява по същия начин като сезонния грип.

Най- заразната болест, предавана по въздушно- капков път у нас към момента е варицелата – този март имаме 3 155 случая, като 818 от тях са регистрирани само през изминалата седмица. Варицелата е много по- заразна от коронавируса – болният пациент може да предаде болестта на 9 от 10 души, с които е бил в контакт. А при коронавируса заразеният може да предаде болестта на 1,3 до 3.2- ма души. Да не забравяме също, че варицелата е особено опасна за възрастните хора и може да доведе от тежки усложнения до смърт.

По отношение на смъртността, данните за коронавируса са съпоставими с тези на сезонния грип. В момента в световен мащаб имаме 450 000 болни и 20 000 починали. На прима виста сметката показва 4,5% смъртност. Но…

Но тук се получава изкривяване на статистиката. Много зависи на каква база се прави тя. За изчисляването трябва да се има предвид броя на всички заразени, а не само на тези, които са доказани от лабораторно изследване. На практика в една държава може да има 10, 20 или 100 пъти повече заразени. А като прибавим и че според СЗО 95 % от заразените преболедуват без никакви симптоми и така и не разбират, че са били заразени… Съответно не посещават медицински заведения и не си правят тестове… Тези заразени с Ковид-19 са извън статистиката. Ако ги извадим от сметката, излиза че смъртността от коронавирус е 20 пъти по-ниска от тази, която ни представят медиите. В Италия и България практиката е да не се правят масови изследвания, а само лабораторни, на вече болни пациенти в болници. В Германия и Южна Корея обаче се правят масови тестове. Затова и техните данни за смъртността от коронавируса са много по-ниски и близки до реалните – смъртността в Германия например е 0,3 %.

Проф. Джон Йоанидис, епидемиолог в Университета Станфорд в САЩ, е стигнал до извода, че смъртността при коронавируса е между 0,04 % и 0,9%. Ако се окаже, че е по- близо до 0,04%, това значи, че е по- ниска и от сезонния грип.

Драстични мерки срещу коронавируса бяха взети в половината свят. Но дали можем да говорим за пандемия? Истината е, че няма точни, написани и научнообосновани фактори, които да определят какво е пандемия. Това определение зависи изцяло от субективната преценка на Световната здравна организация.

Нека разгледаме още една интересна статистика – на Центъра за превенция и контрол на заразните болести на САЩ. Според тези данни, годишно от сезонен грип починалите в световен мащаб са 646 000. Т.е., 30 пъти по- малко от починалите от коронавирус до момента.

За сезон 2018- 2019 в САЩ от сезонен грип са починали 34 000 души, при заболели… 35, 5 млн. души. Прилагаме статистиката за САЩ (Таблицата горе) за да може всеки сам да си направи изводите. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. до Анонимния излизай на балкона и викай червената армия да идва

  2. ИДИОТИ. ОТ. ТИРАНИЯТА. БЕДНОСТА. ГЛАДЪ. И. МИЗЕРИЯТА. ОТ. УПРАВЛЕНИЕТО. НА. БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ. МАФИЯ. ГЕРБ. МОЖЕ. ДА. НИ. СПАСИ. САМО. БРАТСКА. РУСИЯ

  3. Гладът ще си каже думата! Най-после ще се случи това, което най-малко искаме!

  4. Е,докторе,питам се дали ще има смели хора в държавата ,които да кажат, че „царят е гол“? И, че зад целия този цирк и истерия на управляващите се крие началото на края им?

    • Ще го извикат гладните. И това не е началото на края. Това е вече средата на края. А самият край не е далече.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *