Доц. Мангъров: Ако има надеждна ваксина срещу Ковид-19, с нея трябва да се бодат само най-възрастните!

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че доц. Атанас Мангъров лично му казал, че ще се ваксинира. Премиерът дори нареди на здравния министър ваксинирането на Мангъров да се излъчи на живо по телевизията. Днес доц. Мангъров отрече и заяви, че премиерът лъже. „Никога не съм му казвал, че ще се ваксинирам. На Бъдни вечер с него имахме дълъг разговор, в който му обясних как стоят нещата. Казах му, че смисълът на имунизацията не е да се набоцка цялото население, а да стигнем до положение, при което 70% от хората да развият антитела срещу коронавируса. Единият начин е младите и здравите хора да преболедуват коронавируса. Вторият е чрез имунизация“, обясни доц. Мангъров в интервю за тв. Bulgaria ON AIR.

„Обясних на премиера, че аз и той, след като сме изкарали Ковид-инфекцията, няма нужда да се ваксинираме. Аз имам антитела, установих го преди 2-3 седмици, само че съм изкарал вируса безсимптомно“, каза още инфекционистът.

Мангъров е категоричен, че ако съществува надеждна ваксина срещу Ковид-19, с нея трябва да се ваксинират само много възрастните хора с по няколко придружаващи заболявания, тъй като само за тях има застрашаваща живота опасност ако се заразят.

„Огромната част от медиците на първа линия са млади хора на по 25-30 години, които и да се заразят, ще изкарат инфекцията или безсимптомно, или съвсем леко. Затова те не трябва да се имунизират. Тъкмо те, с младите си и здрави организми, трябва да посрещнат вълната на заболяването. А единствените, които трябва да се ваксинират са възрастните хора с хронични болести“, подчерта доц. Мангъров.

По думите му, има много спорове коя ваксина да бъде използвана, но истината е, че ние не знаем почти нищо за тези новопоявили се ваксини – не знаем нищо за страничните ефекти и постефектите.

„Ако сте изкарал COVID-19 и някой ви каже, че трябва да се ваксинирате, този човек или нищо не разбира, или просто ви лъже – не трябва да му вярвате“, настоя доц. Мангъров.

Доц. Мангъров добави, че не само при Ковид, но и при всяка друга инфекция лимфоцитите ни започват да произвеждат антитела. Когато организмът се справи с инфекцията, стойностите на тези антитела започват да спадат. Спада и броят на лимфоцитите, които ги произвеждат, но винаги малка част от тях остават в организма като клетки на паметта. И именно те дават възможност при повторна среща на организма ни с вируса, той отново да образува антитела, така че човекът да не се разболее повторно.

„Аз съм сигурен, че няма нито един случай на повторно заразяване с Ковид. Мисля, че ако все пак има такива случаи, те са само по документи“, отбеляза доц. Мангъров.

Доцентът се съгласи, че от противоепидемичните мерки на Щаба има ефект върху спада в броя на заразените, но предупреди, че в момента, в който карантината бъде свалена, нещата ще тръгнат отново нагоре… докато не се стигне до 70 % заразени и колективен имунитет. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. В кой учебник по медицина пише че в остър стадий на каквото и да е заболяване може да се прави някаква ваксина?В никой!Сега създадените ваксини са чиста проба некачествен боклук на световната фармацевтична мафия-за нищо не стават, освен да те направят по-болен.

  2. Мангъров, тези хора са такива….първо ти обещават, а пък после те еба…ат. Номера е да се качиш в „лодката“ им. Ами сега ще се имунизираш пред цяла България….първо ти боцкат финансови инжекции, после ти боцкат и от новите нано ваксини…Ами който за каквото се е съгласил…

  3. Да сте жив и здрав доцент Мангъров Бог да ви закриля и пази от всяко зло!

  4. Единственият лекар, който не само има здрав разум и познания, а е готов въпреки всичко да ги отстоява. Такива хора трябва да са водачите на България, във всяко едно направление.

  5. Браво, Мангъров. Това е най-лесният начин да се отървем от пенсионерите. Те са тежко бреме за държавния бюджет. По-малко пенсионери, по-малко пенсии. Бойко ще ти подкрепи. Нещо повече, те помнят на какво ниво беше здравеопазването преди и винаги гласуват срещу ГЕРБ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *