Днешната политическа сатира у нас вече крещящо показва, че натрапените ни отвън модели на управление са АБСОЛЮТНО НЕПОДХОДЯЩИ ЗА БЪЛГАРИЯ! 

Събитията от последните дни, свързани с цирка около т.нар. сглобка, предизвикват у едни смях, у други- сълзи, а у трети – безброй псувни, като третите безспорно са болшинство. 
Неспособността на днешната ни политическа система и на т.нар. нова политическа класа да работят са, меко казано, очевадни. Моделът на многопартийна парламентарна демокрация може и да е успешен по други географски ширини, но у нас видимо не работи. Колкото и да преувеличават скромния ни икономически ръст, дегенерацията на държавата и обществото не могат да се скрият.

България днес е без стратегическа визия за бъдещето, без национална кауза, с разделено по много плоскости общество, с абсолютно объркано младо поколение, с най-бързо намаляващо население и с най-безгръбначна външна политика. Поставени в неолибералната схема нашите бизнесмени се забравиха в алчността и егоизма си, корупцията и безнаказаността се ширят. 

Либералната пазарна икономика и всевластния социален дарвинизъм ни превърнаха в африканска държава, в която има няколко сравнително развити града и куп обезлюдени и западащи райони, с малък процент свръхбогати и огромен процент феодално зависими бедни, с чалгализирано, обездушено и обезобразено от годините духовно насилие население. 

Народът ни днес е просто набор от индивиди – всеки зает само и единствено със себе си или със собственото си оцеляване. Самата държавна машина е за тотален основен ремонт. Тя отдавна не работи в интерес на обществото. В нея главни управляващи компоненти са чужди посолства, едри наши и чужди бизнесмени, тайни служби, ложи, клубове и фондации. 

Всичко това за пореден път доказва, че трябва да се смени самата система, моделът, а не партиите или правителствата. 

Многопартийната система, свободният пазар, свободната конкуренция, държавата „нощен пазач“ и прочее либерални мантри са абсолютно непродуктивни и ни водят към скорошно окончателно самоунищожение. Историята ни показва, че единствен успешен модел у нас може да бъде само силната национална държава субект в противовес на налаганата днес неолиберална система, в която държавата е минимизирана до обслужващ частния бизнес механизъм. В най-новата си история България е имала три успешни периода, в които държавата е просперирала, като и трите се характеризират с едно общо нещо – имало е силен държавен субект. В историята ни тези периоди са определени като диктатура, фашизъм и комунизъм, но в този материал не става дума за идеологии, а за държавно управление.

Първият период е властта на Стефан Стамболов и неговите политически наследници – годините от 1886 – след Съединението на княжество България и Източна румелия до балканските войни – 1912 – 1913. За този четвърт век България стана водещ фактор на балканите. Населението се увеличи от 3 на 4.5 млн. души. (За сведение – към 1912 Сърбия има население от 3.9 милиона, а Гърция – 2.7 милиона). Тогава де факто се създава нова България.   

С приемането на закона за изтребление на разбойничеството е унищожена напълно дребната престъпност, положени са основите на истинска държавна администрация, на разузнаването и тайните ни служби. Това води и до знаменателната дата 22.09. 1908. Тридесет години след Освобождението България е обявена за независимо царство.

Още един пример –  още в 1911г.  България разполага с 29 бойни самолета. И това, при положение, че днес медиите ни занимават с 6 самолета F 16 . 
Стамболов с право е считан за диктатор, но силната национална държава, изградена по негово време обединява българите и им дава завидно национално самочувствие. 

Вторият период е след преврата на 19.05.1934 г. Тогава в България е установен безпартиен авторитарен режим. Красноречиво и напълно актуално звучи началото на манифеста, който взелите властта офицери разпространяват: „Българи! Досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата и народното стопанство. Последвалата от това морално-политическа криза рискуваше да се обърне в държавна…” 

Особено успешно за България е времето, когато министър председател е Георги Кьосеиванов. Към 1939 г. България не е сред богатите страни в Европа, както усилено се твърди, но по БВП на човек тогава изпреварваме редица държави, които днес са далеч по-развити от нас. С 2967 долара на човек се нареждаме преди Португалия (2323 долара), Полша (2801 долара, данните са за 1938 г.) и Унгария (2522 долара).

Звучи изненадващо, но равнището ни на БВП е съпоставимо с това в Италия.  За сравнение днес  Италия изпреварва България двойно. Населението ни за 5 години нараства от 6 на 7 млн. души. „Но тогава е било фашизъм и диктатура, ще ме контрират читателите и аз ще се съглася с тях. Но пак ще подчертая, че в тази статия не обсъждаме идеологии, а това необходима ли ни е или не силна държава. 

Стигаме и до третия период – условно – от 1954 до 1988 г. Ако днес вярваме на написаното в либералните медии, през социализма сме мрели от глад и ДС е разстрелвала хора по улиците. Това, разбира се, е чиста глупост,  на която за съжаление много от по-младите българи вярват сляпо.

Времето на социализма се отъждествява с ръководството на Тодор Живков, при все и той официално да оглавява държавата едва от 1963 год. По време на това управление Българското население се увеличи от 7 на 9 000 000 души, между 50-те и 70-те години на ХХ век България се откъсва напред в сравнение с редица държави.

През 1987 г., когато за първи път ООН измерва т.нар. индекс на човешко развитие страната ни е поставена на 27-о място между 130 държави в света. Това  означава, че развитието ни е било във висока степен успешно. За периода 1979-1988 г. България увеличава БВП на глава от населението с 234% и се изкачва на 25-то място в света. България по време на комунизма никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава днешната пропаганда. 

През посочения период де факто беше построена почти цялата шосейна мрежа, държавата беше напълно електрифицирана и водоснабдена. Индустрията ни стана водеща. Развиваха се такива иновативни за времето си отрасли като електроника, електротехника, производство на оборудване за ядрени електроцентрали, камиони, автобуси.  Бяха положени основите на силния ни туризъм, от който и днес се осигурява значителна част от БВП. Енергетиката ни беше една от най-силните в Европа. Напълно беше изкоренена неграмотността. 

Самата същност на социалистическото управление беше насочена към силната държава и хомогенното общество, а не към личността и индивидуалния успех както днес ни е наложила западната глобалистка матрица. 

Главният извод, който можем да направим е, че и в трите периода на бурен растеж в България не е имало нито либерална, нито каквато и да било силна демокрацияИмало е силна държава. 
Историята ни показва, че нашето общество може да се развива и просперира само в такива условия. Независимо дали говорим за Стамболов, Кьосеиванов или Тодор Живков – и в трите случая, въпреки известни нюанси,  иде реч за силна държава субект, която управлява или поне контролира всички аспекти на обществения живот – от икономиката до спорта. 
Само силната държава и прокарвана от нея нова национална идея могат да ни гарантират бъдещи успехи; да ни извадят от блатото, в което потъваме през последните десетилетия.

Историята, както се знае, е учителка на народите. Нека се поучим от нея и се върнем към онова обществено устройство, което се е доказало с историята ни.

Автор: Иван Спирдонов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Цялата тази информация, макар и да е само един исторически синтез е СКАНДАЛНА. Вносните стоки от южните страни, банани, мандарини,фурми,ядки в Канада са например доста по евтини отколкото у нас, в Канада бе изроди наши, където доходите нямат нищо общо с нашите, за пенсиите да не говорим.Кой събира такива безсрамни печалби от гърба на беднюгите, кой??

  2. А аз правя друг извод. Силна държава е била само при една държавна идеология. При „либерално-демократически“ бардак е невъзможна силна България.

  3. Времето на всяка власт се определя от търпеньто на бедните в държавата, идеологеми нямат място и не управляват. Време на усиление на моралнонравствени ценности възвръщане дошло, с лъжи измами и грабежи стига веке. До 1953 българска патриаршия нямаше, и патриарх Кирил първи бе след Антим I, и зле не бе живота и без всемахленски в служба на падишаха

  4. От 35 г. в България има единствено колониална власт. Съгласен съм с много от всичко писано до сега с Иван Спирдонов, но няма как да преглътна заблудите. България няма как да има политика, национална кауза, идеология, развитие, растеж …… и да се превърна в силна държава, или въобще държава, докато е КОЛОНИЯ на британоварварската-хазарска мафия.
    Време е дитирамбите, които се ръсят от всеки имитиращ знания да спрат и да кажат на българите, първото и най-важното, че са роби и ако искат въобще да имат бъдеще, ще трябва да се борят за освобождението си и свободата си. Без свобода и независимост, нищо от ежедневните обяснения на пожелателно мислещите е невъзможно да се състои.
    Силна държава може да бъда единствено свободната държава, докато при една чужда диктатура, може да продължим да си изчезваме като роби, докато 80% от джендър-шЕбека се подмокря от кеф, че живее в най-великата демокрация в историята на света.

    • Никой и днес няма да ни спре да махнем плоския данък или да станем президентска република. Никой няма да ни спре да наложим максимални цени на стоките от първа необходимост, както и никой няма да ни спре ако премахнем бизнеса от образованието и здравеопазването. И за още много неща няма да ни спрат. За другото, което сте написал, съм съгласен.

      • Може и да сте прав, но кои сме ние и колко сме, дето ще правим тези промени?
        Освен това недоумявам, каква е разликата между президентската колония и парламентарната колония, макар на мнозинството едва ли им пука от формата на управление, щом телевизора им говори, че живеят сепер-демократично и свободно.
        Така се случи, че от 97 г. съм в интернет и според скромното ми мнение, съществото населяващо България става все по лишено от интелект и все повече се съгласявам с Иво Христов. Един народ или има имперско мислене, или е обречен на изчезване. За всеки с акъла си е достатъчно е да види съседите ни и българската толерантност, за да си направи извода.

      • Иначе, евала и много благодаря за силният коментар, че българинът не може да живее в така наречената демокрация. То това важи за всеки православен и за мюсюлманите дори.
        Не е лошо тази истина да се осъзнае от повече хора, вместо да залитат по сивите нюанси на неопределеността.

  5. Българите обожават робството и искрено и лично ненавиждат свободата каза:

    – Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази
    – Ако ти заличават и подменят историята
    – Ако ти сменят националната валута
    – Ако ти променят националния празник
    – Ако ти подменят религията и езика
    – Ако робството е твоят национален идеал
    – Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“
    – Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“
    – Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри
    – Ако те опростачват и те правят да оглупяваш
    – Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях
    – Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб
    ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

    • Гледам си гепил текста от един рекламен банер, който ми бяха поръчали да направя преди време :)
      Супер, разпространявай го да го видят повече хора, все има надежда, че още един-двама може да прогледнат.
      Може да пуснеш текстовете и от останалите две банерчета.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *