Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Заради либерализацията, цената на тока ще скочи поне 3 пъти

„Излизането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия е убийство за целокупния български народ. Либерализацията на енергийния пазар ще повиши цените на битовите потребители на ток поне три пъти. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа” в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Той обясни, че в момента енергийният микс е щадящ за битовите потребители. „Най-скъпото в енергийния микс са „домашните любимци” на Брюксел – ВЕИ-тата, на които държавата ни е задължена да им плаща да произвеждат прескъп ток от слънце и от вятър”, каза Манолов.

Той обясни, че най-големият проблем на енергетиците, които протестират сега, е че няма гаранция, че подписаните неща в споразумението с правителството ще се случат. Част от присъстващите не го подписаха, включително и аз, каза президентът на КТ „Подкрепа”.

Относно преговорите и инвестирането във възобновяеми енергийни източници той каза: „колкото си искат перки и слънчеви панели да инсталират, ако спрат АЕЦ и ТЕЦ-овете, ще се стигне до разпадне енергийната сигурност на държавата ни”.

Манолов призна, че въглищните централи са остарели, но още няма нищо, което да замени, количествата ток, които те са способни да произвежда – нито като количество, нито като ниска цена. „ВЕИ-тата не могат да заместят ТЕЦ-а, тази работа с водорода още е наникъде. Ако въобще се случи някога това, то ще е след поне 20-30 години. Германия миналата година откри 12 Топло-електрически централи – ТЕЦ-ове на въглища. Това, че покриваме плодородна земя със слънчеви панели – какво е. Никой не говори за това какви ресурси се разходват, за да бъдат произведени тези панели и какви крупни суми ще ни струва тяхното извеждане от експлоатация”, каза Манолов.

Относно преговорите с правителството  синдикалистът призна, че за 30 години не е виждал „такова чудо. „Самото писане на териториалните планове тръгна с ляв крак, мислим, че всичко се прави наопаки, за да бъде постигната някаква цел. Да си унищожим енергийната система, за да угодим на нечий чуждестранен интерес – това е ненормална система”, обясни синдикалният лидер.

Синдикатите са поискали в споразумението между правителството и енергетиците да се запише, че парламентът задължава Министерския съвет да отрази постановките на Пътната карта в териториалните планове за справедлив преход. „Народните представители не приеха това предложение и то отпадна. Мисля, че това е показателно за желанието на правителството да изпълни обещанията си към миньорите и енергетиците”, каза Манолов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *