Джао Лиджиан: Китай се противопоставя на санкциите срещу Русия

Китай се противопоставя на антируските санкции на САЩ и винаги ще заема обективна и независима позиция по украинския проблем. Това съобщи в сряда говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан.

„Ние се противопоставяме на санкциите и нашата позиция е съвсем ясна“, подчерта той на брифинга. „По този повод САЩ наскоро направиха множество провокативни изявления по отношение на Китай. Ние ще защитим твърдо интересите на физически лица и компании в Китай.“

Според китайския дипломат в момента Вашингтон активно използва всички налични лостове, за да окаже натиск върху международната общност с цел да се засилят санкциите срещу Русия. „Това са неприкрити хегемонистични заплахи, които показват, че правителството на Съединените щати се ръководи от мисленето на Студената война“, добави той.

Както Джао Лиджиан уточни, по украинския въпрос Китай неизменно се придържа към „обективна и независима позиция“ и „ще продължи да разчита на собствените си преценки“. Лиджиан припомни, че Пекин се ангажира да намали ескалацията в Украйна чрез инициативи за напредване на конструктивните преговори между Москва и Киев.

„Всякакви опити за изкривяване на усилията на КНР в тази посока, както и разпространяването на невярна информация с цел оклеветяване на Китай, показват безотговорност, а също са и крайно неморални“, каза той. „Подчертавам още веднъж: санкциите никога не са били ефективен начин за решаване на проблеми.“ Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *