Джанет Йелън: Искаме здравословна конкуренция с Китай, а не „победителят да вземе всичко“

САЩ искат здравословна, базирана върху правила, конкуренция с Китай, от която да се възползват и двете страни, а не да се залага на подхода „победителят взима всичко“, заяви финансовият министър Джанет Йелън при срещата си с китайския премиер Ли Цян в Пекин, предаде Ройтерс.

Йелън изрази надежда, че визитата ѝ ще отпуши редовните канали за комуникация между двете най-големи икономики в света, които в момента са блокирани от Пекин и допълни, че САЩ и Китай са длъжни за „демонстрират лидерство“ по глобалните проблеми, като например промените на климата.

Тя изтъкна, че „при определени обстоятелства Вашингтон предприема целенасочени действия, за да защити националната си сигурност“, но това не би трябвало да поставя под въпрос цялостното сътрудничество между двете държави.

„В такива случаи можем да изразяваме несъгласието си. Но не трябва да позволяваме на тези несъгласия да предизвикват недоразумения, които ненужно да влошават двустранните ни икономически и финансови отношения“, заяви Йелън. Тя цитира думите на Ли, произнесени по време на Световния икономически форум в Давос, че „различията не трябва да бъдат причина за отчуждаване, а стимул за повече комуникация и обмен“.

Посещението на Джанет Йелън в Китай е част от дипломатическата активизация на САЩ, чиято цел е да успокои напрежението между двете страни, след като американските военни свалиха преди време китайски балон, летящ над САЩ, който първоначално обявиха за разузнавателен, и чак месеци по-късно признаха, че е метеорологичен.

Припомняме, че през юни Китай посети държавният секретар Антъни Блинкен. По време на 12-минутната си злополучна среща с президента Си той успя да каже единствено, че съперничеството между двете страни не бива да прераства в конфликт. Съветникът на Джо Байдън по въпросите на климата Джон Кери ще посети Китай този месец.

Джо Байдън очаква да се срещне със Си Дзинпин по време на срещата на Г-20 в Делхи през септември или в рамките на форум на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско през ноември.

Йелън заяви, че е дошла в Китай, за да задълбочи работата по постигането на „стабилни и конструктивни отношения“ между двете страни, но даде ясно да се разбере, че Вашингтон ще продължи да защитава националните си интереси и човешките права.

Тя посочи, че САЩ не целят „пълно разделяне на двете икономики“- американската и китайската, но в същото време изрази опасения от разширяването на субсидиите за държавните предприятия и налагането на бариери пред чуждестранните компании в Китай. Йелън изрази опасенията на САЩ и от наскоро обявените от Китай мерки за ограничаване на износа на галий и германий, които са важни за производството на полупроводници.

Финансовият министър на САЩ взе на мушка и плановата икономика на Китай и призова азиатската държава да се върне на пътя на пазарноориентираните практики, благодарение на които постигна сериозен растеж на икономиката си през предходните години.

„Връщането към пазарните реформи е в интерес на Китай“, заяви Йелън. „Пазарният подход отвори вратата на бързия расте в Китай и извади стотици милиони негови граждани от бедността. Това е история на изключителен икономически успех“.

Йелън изтъкна, че растящата средна класа в Китай е важен пазар за американските стоки и услуги и допълни, че предприеманите от Вашингтон мерки срещу Пекин са в името на защитата на американския национален интерес.

„Търсим диверсификация, а не разделяне“, заяви тя. „Разделянето на двете най-големи икономики в света ще има само дестабилизиращ ефект, а и е практическа невъзможно“, заключи Йелън.

КОМЕНТАРЪТ:

В Китай Йелън призова за повече свободна конкуренция… и същевременно даде заявката си, че САЩ ще продължат с налагането на икономически и търговски санкции. Как се връзват тези две несъвместими неща в западните глави? Да не би изведнъж САЩ и западните им партньори да са схванали, че се движат по път без изход и затова да призовават сега първата икономика в света – китайската за „повече човечност“? И значи ли това, че плюят в собствения си кладенец на безмилостни капиталисти, сляпо вярващи в свободния пазар и неговата невидима ръка? Никак нескъпи нам западняци, разбираме, че фалирате, но знайте, че когато окончателно се сгромолясате в бездната, отношението към вас ще бъде: каквото повикало, такова се обадило. Вие сами предопределихте такъв подход. Милост се дава, ала само за цивилизовани хора. Вие не бяхте и не сте такива.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Не става дърта пачавро, трябва да измрете всички наглосаксонци, за да стане света едно по-добро място за живеене.
    Мрете, никаква аванта за вас, 500 г. света ви яде лайната, сега е ваш ред.

    • Джанет Елън е еврейка,а не англосаксонка !!! Как си представяш финансовия министър на САЩ да не е евреин ?????

      • Нищо не си представям и говоря за съвсем различни неща. Ако ще да е и бивша българка, мръсното им сатанинско племе , трябва да бъде заличено. Мексиканците да си направят там един лъскав радиокативен паркинг.

    • Колкото и да пърхат с мигли пред жълтурите, заек от оня храст няма да изскочи.
      Руснаците набутаха Персия в ШОС и сега кажи-речи двете армии стават непобедими…. Пък и турците ще станат по-кротки.
      Оня с бузките от Северна Корея и той има като перси и руснаци свръхзвукови ракети, дето британоварварите и чифутите няма как да спрат….. а нашите абдали пак се дупят на грешните еб@чи.

  2. Адмирации за коментара !!!!. Иначе след случката с балона няма и никакво извинение.“Вашингтон предприемал целенасочени дейности за да защитял НАЦИОНАЛНАТА СИ СИГУРНСТ“. ПАРАД НА НАГЛОСТТА И ЛИЦЕМЕРИЕТО. САЩ са защитени от два океана и никой никога не ги е нападал. За сметка на това те не са спряли да водят войни на чужда територия, в резултат на които са избити повече от 20 милиона, разселените и емигрантите са милиони.Колко опита са направили да сменят правителства няма думи. Последния беше Гуайдо.Нас ни третират като треторазрядна колония, каквато я превърнаха нашите национални престъпници с Бойчето начело.

  3. Дъртата мастия не само нахална и надменна ,ами и изпада в наглост и диктува условия със заповеднически тон,които тя още не е вдянала ,че НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВА И ДА ИМ УЙДИСВА НА АКЪЛА?!!
    Те не я щат в селото ,тя търси на попа къщата!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *