Депутатите не си дават най-милото, ЗАПЛАТИТЕ! Вижте какви ПАРИ си гласуваха!

Народните представители се събраха разтревожени в залата и  отхвърлиха предложението на БСП  за замразяване на най-милото им – заплатите.

От БСП предложиха депутатските възнаграждения да останат такива, каквито са сега  –  2 976 лв. и да не се увеличават. Това, според червените, е малък жест към народа, който получава в пъти по-малко и не е етично избраниците му да пълнят джобовете си за негова сметка. Пък и така е по-справедливо.

Когато стане дума за справедливост обаче, тя е само в предизборните платформи и думата престава да съществува за хрантутниците, в мига в който те прекрачат прага на мечтаната от тях сграда.

В подкрепа на предложението дадоха гласа си 74 депутата, единствено от БСП. Твърдо против бяха  31. „Въздържал се“ гласуваха цели 81 депутати. За какво точно се въздържат, не е ясно, освен просто да провалят гласуването и да продължат да пълнят джобовете си с пари? Въздържалите се са от ГЕРБ, които хем искат да се харесат на народа и да се тупат в гърдите, че не са били против, но няма да правят кефа на БСП още през първия месец и няма да им лягат в краката.

„След като ангажиментът на бъдещото коалиционно правителство е за постепенно вдигане на доходите на българите, това ще трябва да се отрази и на нашите заплати и те трябва да се актуализират на всеки три месеца и да стават все по-високи и по-високи. Смятаме, че не бива повече нашите възнаграждения да бъдат вързани с тези в производството и бизнеса и че те ще скочат неправомерно и незаслужено. Все пак не сме избрани от народа да взимаме заплати, а да ковем закони“ “, коментира зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.

Явно обаче някои са дошли точно заради парите. Това стана ясно от гласуването и заплашителното ръмжене в кулоарите.  От дамската част настъпи жаловито мрънкане, че с по-малко пари нямало да могат да обновяват гардероба си и какъв цвят на нацията ще са, като ще се появяват с едни и същи тоалети. Давали ги непрекъснато по телевизията и трябвало да налагат модата на деловата и стилната жена, а не да сменят само няколко костюмчета.

От мъжката част пък се дочу аргументът, че колкото им се полага по закон, толкова ще взимат, а от БСП не са тези, които ще им кажат срещу какви суми ще се подписват във ведомостта. Щом хората са ни избрали, значи са съгласни със заплатите ни, вбесявали се еднакво и дошлите от провинцията и правещите се на столичани, понеже вече си имали апартаменти в София и това ги правело софиянци.

Съгласно законовата рамка, приета от предишния парламент,  възнаграждението на народните представители се изчислява, като за база  се взима средната заплата в частния сектор, което се умножава по три. Но как се формира тази средна заплата – може би между тази на работника и директора, не е напълно уточнено.

Типично по нашенски, депутатите ни първо се заклеха и след това веднага се скараха за заплатите си. В момента те ще взимат около 3200 лева основна плата.

За електората отново остана тайна, че това е само базисното им възнаграждение, върху което се начисляват прослужени години и други благинки.

Освен това всеки има право на около 2000 лева безотчетни пари, които да използва за срещи с избирателите, за даване на официални обеди  вечери, за контакти с чужди парламентаристи и изобщо за каквото могат да намерят фактури.

Тайна остана, че на всички се плащат командировъчни, ако се наложи да присъстват на рязането на някоя лентичка, или да поздравят град с празника му, или просто да се разходят донякъде. И да го пишат после – наблюдаване на обществени проблеми на място.

Бензинът им също се плаща от джоба ни, а евтината храна пък им я доплащаме.

Така всеки прибира към 6000 лева на месец и това са само официалните пари. А тези под масата никой не може да ги преброи. Понякога при посредничество на сериозна сделка достигат до стотици хиляди.

И ако все още някой българин си мисли, че са там в името на България, жестоко се лъже!

Те са там в името на собствения си джоб и го доказаха още първата седмица, като ревнаха за едни 200 лева в повече.

А част от избирателите им живеят само с тези 200 лева цял месец.

Е, остана ли поне един да вярва че тези 240 души са отишли в парламента, за да служат на народа?

И че изобщо им пука за народа?

Автор Станислава Славова  Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *