Двама американски военни плени руската армия край Харков

Двама бивши американски военни са попаднали в плен край Харков, съобщи в сряда британският вестник The Daily Telegraph. Според изданието двамата са служили в украинската армия като доброволци и са първите американски граждани, попаднали в плен, след като Русия започна специална военна операция на 24 февруари.

Позовавайки се на американски колега и приятел на двамата пленени, пожелал анонимност, „Дейли Телеграф“ твърди, че Александър Друк, 39 г., и Анди Уин, 27 г., са били пленени във вторник, след като са се натъкнали на руските сили като част от група от десет войници близо до Харков. Британският вестник натъртва и дебело подчертава, че двамата американци са служили в украинската армия като доброволци. Явно вестникът го прави, за да ги представи в по-мека светлина – „доброволци“, а не „чуждестранни наемници“, за каквито в донецкото законодателство присъдите са смъртни

Припомняме, че месец по-рано двама британски граждани – Шон Пинър и Ейдън Аслин – бяха пленени на територията на Донбас. Те бяха осъдени на смърт от съда на ДНР за това че в качеството си на чуждестранни наемници са участвали във военни действия като част от украинските въоръжени формирования, припомня ТАСС.

Джон Кърби

Властите на Съединените щати следят информацията, за двамата пленени американски войници, като същевременно призовават гражданите на страната да не пътуват до Украйна с цел участие във военните действия там. Това заяви в сряда на редовен брифинг за журналисти координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, съобщава ТАСС.

„Разбрах за този инцидент точно преди да дойда тук. Ще направим всичко възможно да проследим случая“, каза Кърби в отговор на въпрос как ще коментира новината. „Разбира се, ще направим всичко възможно да ги върнем вкъщи невредими“, добави Кърби.

„Мисля обаче, че сега е подходящ момент да ви напомня, че ние се противопоставяме на това американци да пътуват до Украйна и да участват в сраженията там“, каза Кърби. Говорителят на Белия дом отбеляза също, че не е наясно дали президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за съобщенията за залавянето на двамата американци. „Тази новина излезе току-що, така че не знам“, каза Кърби. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *