Дарина Григорова: Имаше риск от сериозна дестабилизация на Русия

„Това, което се случи в Русия, се нарича опит за метеж с тежко въоръжение. Имаше риск от сериозна дестабилизация на Русия. Не бих го нарекла преврат, защото преврат се прави в столицата или със съдействието на столицата, а не от периферията, затова от тази гледна точка това действие на Пригожин беше опит за метеж. Друг е въпросът доколко въобще е премислил тези свои действия- създаде впечатление че действа хаотично и вабанк. Стана  ясно, че зад гърба му не стои никой – нито армията, нито политическа партия, нито народа… дори войниците на „Вагнер“ в по-голямата си част отказаха да го подкрепят. Интересно е, че руския елит, въпреки неговата разнородност, се сплоти около Владимир Путин„.

Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова, универститетски преподавател по руска история, автор на книги за Русия.

И допълни, че Евгений Пригожин е талантлив дезинформатор и популист, но „криминалното му съзнание този път изигра лоша роля“:

„Рейдът към Москва едва ли е измислен от него, по-скоро от неговия идеолог и истински основател на „Вагнер“ Дмитрий Уткин“. Причината за това действие на Пригожин и Уткин е, че наскоро властите поискаха „Вагнер“ да премине на пряко подчинение на Министерство на отбраната- тоест да загуби статута си на Частна военна компания и следователно да е извън техния бизнес контрол.

В предаването „12+3“ по БНР проф. Григорова коментира, че с този рейд „Вагнер“ са опитали да изиграят ситуацията на черния лебед, но безуспешно:

„Александър Лукашенко, чисто по славянски, прихвана този лебед, пооскуба го малко и сега идеята, че „Вагнер“ е  позиционирана в Беларус кара властите в Украйна и Полша да сънуват кошмари“.

Според нея случилото се едва ли ще се отрази върху бойните действия в Украйна, а относно политическата обстановка – „предстои да се види дали ще има смени или промени във военното ръководство на Русия“.

„Възможно е Сергей Шойгу да бъде изтеглен на по-задна позиция чисто информационно. Шойгу е лоялен към Путин, има огромен военно-административен опит и затова не виждам основание той да бъде свален от министерския си пост„.

По думите ѝ случилото се е удар по престижа на Путин, но тандемът Путин – Лукашенко, съюзността между Русия и Беларус, са се заздравили.

„Това още повече ще заздрави властта на Путин. Стана пределно ясно, че народът го подкрепя“.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването „12+3“ можете да чуете ТУК.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. УЕАЖАЕМА ГОСПОЖО,ТОВА Е УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ! ТЕ,РУСКИТЕ БРАТЯ,НИКОГА НЯМА ДА ПРЕДАДАТ ПУТИН И РОДИНАТА! ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС,АМЕРИКАНСКИТЕ ПЛАТЕНИ БОККУЦИ!ПРАВ Е ГЕШЕВ-БОКЛУЦИ! НИМА И ЗА МИГ,ВИЕ,МНОГО УЧЕНИТЕ,ДОПУСНАХТЕ,ЧЕ НАИСТИНА ИДВА МЕТЕЖ?! АМИ,СКЪСАЙТВ ДИПЛОМАТА СИ!!И НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!!!АКО МОЖЕ?;

  2. Добре, че не съм професорка.
    Да не ръся подобни глупости.
    Госпожата явно вижда само до върха на носа си!

    • За полезните идиоти- да ви обясня нещо:
      Пригожин е заклет патриот и родолюбец!
      Освен това е пръв приятел на Путин!
      Следващия път, преди да ръсите професорските си глупости, се запитайте чии коне трополят в болните ви глави!
      И се прегледайте!

      • Освен това, професорски анализатори, ако още не сте схванали кой ще бъде следващия руски президент- може би е време да започне да увира в професорските ви глави!
        Мога да се обзаложа- ако има желаещи.
        Тогава- да му мислят чворошоидите:)

  3. затова образованието ни е на такова ниво , защото тази псевдо професорка е куха като лейка . всичко беше един театър , за да покаже че Русия и руския народ са единни и това за което мечтаят краварите , няма да стане

  4. На тази е известно кой й пише „трудовете“, аман от разведки с „прикритие“ „професор“! То в тоя факултет е пълно впрочем именно с такива като тази…

  5. „Професорка“!?!? Сегашното време е много благоприятно с лесното получаване на титли-това магисър,това бакалавър ,докторантура или професура -няма проблем плащаш и получаваш ,можеш не можеш ,знаеш не знаеш взел си ги всичките титли!
    Преди 89г цедката беше толкова гъста ,че почти не можеше да се мине през нея!
    Сега пишеш някакъв „проект“ десетина страници и готово! Няма комисии ,няма защити и си готов!
    то и затова всичките като тази с титлите са плиткоумни като свински корита за бъркуш!Не могат да отсеят зърното от плявата! Нямат логическо мислене ,защото нямат необходимите знания!

  6. Който си мисли ,че властта в Русия така лесно ще се вземе с тоя театър е пълен идиот! Аз още по време на събитията писах ,че тук става нещо друго,което ще повлияе на събитията в усраната и очевидното е прах в очите на света в това число и на нашите празни картуни, и тези на които им текат лигите за територията и богатствата на Русия!

    • Ще си останат само с лигите! Гледай си кефа,Приятелю!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *