Германия отказа да обсъжда със САЩ спирането на „Северен поток 2“

Въпросът за спирането на газовия проект „Северен поток 2“ не трябва дори да се обсъжда със САЩ. Това заяви в понеделник ръководителят на Комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст, съобщи агенция ТАСС.

Ернст определи като „напълно неприемливо“ предложението на Вашингтон към германския финансов министър Олаф Шолц – САЩ да инвестира 1 млрд. евро за изграждането в Германия на два терминала за американски втечнен газ. Това е последното условие на САЩ за да не създава пречки и да не налага санкции на Германия заради строежа на немско-руския газопровод „Северен поток 2″. Ернст посочи, че транспортирането на втечнен природен газ от САЩ ще струва на Германия „близо двойно повече, сравнено с руския газ“. И добави, че това американско „предложение“ си е чист рекет. „Да се съгласим с тези условия, значи да се поддадем на този откровен опити за изнудване на Съединените щати. Да се съгласим с този рекет значи и да злоупотребим с парите на нашите данъкоплатци“, каза председателят на комисията в Бундестага.

„Приветствам факта, че САЩ при управлението на Байдън вече са по-склонни да водят преговори. Но все пак, спирането на „Северен поток 2″ не подлежи на преговори. Не сме съгласни и с предложението на американците доставките на газ за целия ЕС да минава задължително през Украйна“, подчерта той.

Ръководителят на Комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст

По-рано в понеделник германският вестник Handelsblatt съобщи, позовавайки се на свои източници, че германските власти са готови да обсъдят със САЩ възможността за прилагане на т. нар. механизъм за спиране на тръбопровода, т.е. спиране на доставките на газ през „Северен поток 2“ ако Русия намали обема на транспортирания газ по тръбопровода през Украйна. Но от днешното изявление на Ернст пред Бундестага става ясно, че Германия окончателно отхвърля това „странно“ условие, което Вашингтон се стреми да й наложи. В Берлин се опасяват, че приемат ли го, доставките на руски газ за Германия ще зависят изцяло от Киев, което значи от САЩ. Защото за никого не е тайна, че Украйна е превърната в американски протекторат. Германските власти не изключват именно Украйна, насъскана от ментора си САЩ в един момент да тръгне на мръсна газова война срещу Берлин. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *