В Слънчев бряг пак се носят рев и сълзи, вижте този път какво се случи!

Наетите от Молдова и Беларус работници провалили летния сезон, ревнаха хотелиери още преди да са хлопнали кепенците на бетонните си палати и скъпите ресторанти.

Ама нали лично министърката ви ги докара, какъв е този смешен плач?

Туризъм не се правел така. Нямало квалифицирана работна ръка, нямало специалисти, нямало самоотвержени люде да работят за 400 лева в името на туристическата слава на България.

Ами няма. Няма и да има!

Вина за проваления /според вас/ сезон имате вие и само вие. Хотелиери, ресторантьори, наематели на плажа и всякакви други алчни персони, които искат да станат милионери за три месеца. Даже в смешния си плач посочихте пример с момиче, което искало заплата 2000 лева. Правилно я иска. За денонощен труд толкова. За качествен – също.

С трици маймуни не се ловят. Камериерките трябвало да знаят два езика, а за бонуси прибират само изоставените сапуни и шампоани от туристите.

Доскоро да чистят се хващаха женички от турските села, но и те пресметнаха, че им е по-евтино да се седят вкъщи и да си гледат домати.

В кухните пък заработиха ромки без никакво образование и умения. Те пък разказаха как останките от пържолите от предната вечер се правят на винен кебап за обяд. А от картофената салата после се прави пюре. Туристи се оплакаха, че чакат на опашка половин час пред ресторанта, за да получат увяхнала салата и супа от пилешки кожи и трътки.

Избрали родното море ревнаха от такса „стол“, такса „нужди на клиента“, от шопска салата 14 лева за порция и цаца 10 лева.  От кубче мусака за 12 лева и чаша айран за 5.

Косите им се изправиха при цена на чадър и шезлонг за 40 лева на ден на човек и водна пързалка с вход 60 лева.

Накрая дружно хукнаха към Гърция, където поне чадърите са без пари.

Офертите за нощувки в България и Гърция се изравниха, а накрая ние поведохме.

Сега хотелиерите плачат. Виновни са молдовците. Виновни са кадрите.

Не. Не са те.

Виновна е алчността.

Ако искате кадри, подгответе си.

Стимулирайте ги с високи заплати. Не ги наемайте сезонно, защото нямат какво да ядат в останалото време и бягат в чужбина, а после се връщат. Хотелите и по морето и в планините са ваши. Пращайте едни и същи хора в тях. Отглеждайте си кадрите. Пазете ги. Отидете в гимназиите като едно време. Предложете стипендии на обещаващите ученици. Обучавайте ги. Вържете ги с договор, но и с хубави пари. Поощрявайте ги.

Така правят в цял свят. Там един добър готвач струва повече от десет инженери.

А при нас всеки сезон се оказва провален, понеже нямало работници.

Спокойно.

Догодина и туристи няма да има!

Автор Станислава Славова  Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

12 коментара

  1. така им се пада 2000г работих за 800лв
    сега е 2017 заплата пак 800лв еми честито да им е

  2. И какво сега? Отлага ли се назначаването на чужденци или ще седят и ще плачат по ТВ като шефа на КРИБ Домуса?

  3. Горките капиталисти – пари ще изгубят като няма кого да експлоатират… Парите им защо не работят за тях сами? Защото само наемната работна ръка може да множи парите им!

  4. Като плащат такива заплати, няма да има кой да им работи, или поне никой човек, който не е притиснат от нужда за работа, няма да им работи. А дори да им работи, няма да е мотивиран, няма да е с настроение, ще е нещастен и изморен, та качеството на работата му/ѝ ще е съответно! Така, че драги ДДСари, които ограбихте държавата (всички нас), за да построите помпозни, грозни, грандомански хотели на първа линия (придобити посредством заменки и машинации също) – ДА ГО ДУХАТЕ ! Не ползвам услугите ви и не съветвам приятелите си от чужбина да ви ползуват услугите. Ходим на селски туризъм, пием и ядем био продукция и чакаме времето, когато грозните ви „палати“ ще бъдат събаряни. До тогава – ДА ГО ДУХАТЕ !

  5. Относно публикуваната статия и последващите коментари!!!
    Не може да живеем в страна, където, ако обявиш реалните заплати и институциите те нападат!
    Не можем да живеем в страна в която сметките за ток и наеми са безумно високи!!!
    ,,,,,, и да очакваме ниски цени по нашето Черноморие.

    Моля, нека всеки, който отново реши да пише подобни безмислици, първо да се опита да реши една задача по математика със събиране и изваждане, а после да коментира прихода и разхода на другия.
    Бизнеса е проста математика, не е виновен Работодателя, а друг …………….
    Живеем в АПСУРДИСТАН

  6. До анонимен:
    Уважаеми, когато излизаш на международния пазар и продаваш на цени равни на предлаганите в Испания например ( ако се пробваш да букнеш почивка в бг от чужбина, цените са същите като в Испания!!!), не можеш да се оправдаваш с тока и др сметки! П.С. Връщам се от Испания и там камериерки , готвачи и избщо всички работещи имаха осигурени 2 почивни дни на седмица, осигуровки и заплата, достойна за труда и мин стандартите на ЕС!

  7. Тази година курортът беше слаб….цените на стоки и услуги високи…следващото лято ще е по-зле.

  8. Имал съм търговски обект на скапания Слънчак … и да ви кажа , че който си мисли , че там е печатницата за пари на Българския туризъм … не е ! Там е всичко е от изрод нагоре и ако ти не си такъв просто си тръгваш (както в случая с мен) . Опитвах се да давам преди да взема … демек – давах и заплати и бонуси подходящи за там и за Европа … да ама не … Там и работодатели и работници са с изкривено мислене ! Ти му дай и той пак ще открадне ако може . Да не говорим за цените , защото когато аз бях там … в нашите магазини от конкуренция и цигански катуни пред тях построени за 2 дена бараки пред хотелите и магазините (но платено на когото трябва за да не ги съборят поне едно лято) та… цените ни бяха по-ниски от тия на кварталните магазини в Бургас . Е нямаше как да ни излезе сметката и да ви кажа не се чувствам виновен , че съм провалил нещо , защото нито една моя служителка не си е тръгнала без заплата … а аз си тръгнах с 30000 лева загуба още август месец . Сега за Слънчев бряг не искам да чувам нищо … освен ако не е някакво природнмо бедствие , което да заличи това шибано място и всичко да започне като през 70те . На куражлиите , които имат мераци към там – УСПЕХ … но не ми се вярва ! :)

  9. За Слънчев бряг мога да говоря няколко дни и то от 1во лице . Да разкажа каква е схемата там … да построиш хотел без дори да имаш пари а само терен , който дори не е твой … да цитирам имена … дори на хора в Прокуратурата в Бургас … и на хора в „Слънчев бряг“ АД … Как едно твое оплакване в Прокуратурата в Бургас стига за 1 минута в София и ти спират тока (в преносния смисъл и буквално) . Защо има неосветени улици и кой точно държи те да са така … Защо пребиват хората влезли насила (чрез викачи) в нерегламентирани бардаци … Как човек продал хотела си преди 10 години го управлява все още … Как хора купили апартаменти в някои от хотелите , заварват туристи в собствените си имоти … и много много много други .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *