Вучич: Сърбия няма да се присъедини към НАТО, защото не може да забрави Бомбардировките им с Обеднен Уран и Убитите Деца през 1999 г.

Сърбия няма да влезе в НАТО, защото нe може да забрави бомбардировките на НАТО с обеднен уран. Няма да може да забрави децата, загинали по време на агресията на НАТО през 1999 г. Това заяви в понеделник сръбският президент Александър Вучич по време на предизборен митинг в град Кикинда. Обръщението беше излъчено от телевизионния канал Вести, съобщава ТАСС.

„Мисля, че Сърбия не трябва да се присъединява към НАТО, Сърбия е свободна страна, военно неутрална страна и самата Сърбия ще защитава своята земя и небето си. Ще ви кажа нещо: наш дълг е да прощаваме, но и наш дълг е да не забравяме. Не забравяйте 11-месечната Божана Тошич, която беше убита в село Мердаре край гр. Курсумлия, не забравяйте малката Милица Ракич, която беше убита в град Батайница, не забравяйте малката Саня Миленкович, която беше убит в гр. Варварин, не смеем да забравим това. (…) Ще станем много по-силни, отколкото когато безотговорните, арогантните и самонадеяните ни бомбардираха и извършиха агресия срещу нас и страната ни“, каза Вучич.

Агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия продължи 78 дни през 1999 г., припомня ТАСС. Основната причина за въздушно-настъпателната операция „Съюзническа сила“ бе определена от ръководството на Алианса като „предотвратяване на геноцида над албанското население в Косово“. По данни на НАТО по време на операцията авиацията на страните от Алианса са извършили 38 000 излитания, като целта на над 10 000 от тях за нанасяне на бомбени удари.

В резултат на бомбардировките, по сръбски данни, са убити от 3500 до 4000 души, около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Материалните щети възлизат на 100 милиарда долара. През трите месеца на бомбардировките на Югославия от силите на НАТО 15 тона обеднен уран бяха хвърлени на територията на Сърбия в снаряди. След това страната заема първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите десет години след бомбардировките около 30 хиляди души се разболяват от рак в републиката, от които от 10 хиляди до 18 хиляди са починали, съобщава още ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Ако паднат такива бомби на територията на сащ , как ще реагират гражданите на тази държава ?????

  2. А ние да не забравяме, че България беше единствената балканска държава, която даде коридор на натовските самолети към Югославия. Това е още един от „подвизите“ на Иван Костов.Турция, член на НАТО не даде коридор, ГЪрция член на НАТО не даде коридор, само ние, да се подмажем, да покажем колко сме достойни да ни приемат в НАТо дадохме. И което е още по-срамно, че никой не излезе да протестира срещу този позор и да се опита да спре това престъпление. Така и ще си го носим позора. И кармата.

  3. Браво на Вучич. Ето такива управници ни трябват, а не като нашите продажници, които вече са признали недоносчето Косово, дори им предоставиха сграда, коли и охрана. За сведение на желаещите да протестират посолството им се намира на ул. Асен Златаров № 5, кв. Оборище.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *