БРИКС вече мина Г-7 като дял от световната икономика

Делът на страните от БРИКС в края на 2023 г. възлиза на 35% от световния БВП по паритет на покупателната способност, задминавайки дела на страните от Г-7. Това каза председателят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина пред РИА Новости на 29 януари.

„С присъединяването на 5-те нови членове от началото на тази година делът на БРИКС в световната икономика се увеличи от 31 на 35%, въз основа на резултатите на отделните страни в асоциацията от 2023 г. по паритет на покупателната способност. Тези цифра значително надвишава дела на страните от Г-7, чието съвкупно БВП през 2023 г. представляваше 30 % от световния БВП“, каза Набиулина.

Групата на седемте (Г-7) водещи индустриализирани държави – представлява 30% от световното БВП и включва страните САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада.

Това, според ръководителя на Централната банка, показва, че ролята на БРИКС-10 в света е значителна, а икономиките на страните, включени в обединението, се развиват доста динамично.

БРИКС (англ. BRICS – Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) е неформално обединение на държави със сходни интереси в политиката, икономиката и сигурността. През 2024 г. Русия е председател на асоциацията.

От началото на годината Саудитска Арабия, Египет, Етиопия, Иран и ОАЕ официално се присъединиха към BRICS .

Освен тези страни, на Аржентина също беше предложено членство в БРИКС, но новоизбраният президент Хавиер Милей реши страната му да не се присъедини към асоциацията.

На 18 януари заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Държавната дума Станислав Наумов заяви, че отказът на Милей от идеята за присъединяване на Аржентина към БРИКС е вследствие на поет от него ангажимент. Според Наумов, Милей е инсталиран на президентския пост в Аржентина от американски кръгове чрез изборна измама. А целта е била да се отклони страната от присъединяване към БРИКС и руско-китайската ос, превръщайки Аржентина във втора колония на САЩ в Южна Америка след Чили. „Милей просто изпълни заповедта на северноамериканските си собственици“, категоричен е Наумов.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *