Борисов сам предложил на Тръмп Военна база на САЩ край Варна!

Премиерът Бойко Борисов сам е предложил на САЩ България да стане домакин на военноморски координационен център. Това стана ясно от съвместното изявление на правителствата на двете държави, разпространено след края на срещата между премиера Бойко Борисов премиера Бойко Борисов и американския президент Донлад Тръмп в Белия дом. „САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се увеличи нашата колективна сигурност по югоизточния черноморски фланг на НАТО“.

Борисов е договорил новата военна база, макар че часове по-рано на борда на правителствения самолет на път към Вашингтон пред журналисти се кълнеше, че „черноморска военна база на територията на България няма да допусна“. Той дори изрази увереност, че „американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп.

Преди визитата на Борисов в САЩ „Атлантическият съвет на България“ (по същество про-американско НПО за вътрешен натиск) обяви, че подобно изказване „не подхожда на премиер на държава, която е съюзник на НАТО. Такава позиция може да има само държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чийто съюзнически ангажименти изискват тя да е сигурен, достоен и надежден член на Алианса“. В самолета на път за Вашингтон Борисов бе категоричен, че не е променил мнението си, че Черно море трябва да остане място „за платноходки, туризъм и мир“, както каза през юни, 2016 г. пред румънския президент Клаус Йоханис.

По повод договореното Борисов се оправда, че „не е военна база, а логистичен център за учения“ и настоя да се прави разлика. Той добави, че „Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове“. Бившият външен министър и председател на „Атлантическия клуб“ Соломон Паси обаче коментира пред бТВ, че всъщност това е крачка към създаването на американска военна база във Варна по причина, че „руската заплаха за страната ни“ наистина била „огромна“.

По време на срещата в Белия дом Борисов декларира още, че ще продължи да инвестира в модернизацията на военните си сили. И не пропусна да се похвали пред Тръмп, че разходите ни за отбрана вече възлизат на 3.1 % от БВП, заради което получи похвала от домакина, който дори ни даде за пример на Германия – тя харчи под 1-5 % от своя БВП за отбрана.

Skandalno.net припомня, че българските разходи за отбрана скочиха така драстично след като София купи 8 американски самолета F-16 на трикратно завишена цена. Доналд Тръмп се обърка, като каза, че България е купила изтребители F-35 и се надява да се сдобие „с още страхотни американски оръжия – най-добрите в света“.

В изявлението САЩ се ангажират да помагат на България за справяне с корупцията и в защитата на медийните свободи. Малко преди визитата бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю публикува унищожителна статия в The Hill, в която описа трагичното икономическо състояние на България като „най-бедната европейска държава с чудовищна корупция и тотално зависими медии“. Местни олигарси, „бизнесмени“ и самото правителство на Борисов използват медиите за пропаганда, изцяло в собствен интерес“, пише Пардю. „Премиерът на България Бойко Борисов не никак обича свободните, независими и настъпателни медии“, каза малко по-късно пред „Дойче Веле“ бившият посланик.

В общото изявление се посочва също и че България е поела ангажимента да захранва своята АЕЦ с американско ядрено гориво. Напълно безумно и абсурдно решение, защото въпросното „американско ядрено гориво“ се произвежда от руски уран. Тоест – вместо да продължим да купуваме ядреното си гориво от руснаците, вече ще го правим през посредничеството на американски фирми, които ще си слагат надценка. Същото се отнася и за ангажимента на Борисов България да изкупува приоритетно всичкия прескъп американски втечнен шистов газ, който ни подадат по газопровода от Гърция.

Не стана ясно и дали ще паднат американските визи за българи. Вместо това Бойко Борисов съобщи, че Тръмп проявил интерес защо обвиненият в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов е бил пуснат в Русия, за да получи орден от Владимир Путин. „Не можах да му обясня как е възможно, след като прокуратурата, ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал да отиде в Москва. Но аз в работата на съда не се меся“, заяви Борисов.

Скандално.нет припомня, че обвиненията в шпионаж срещу членове на „Русофили“ бяха повдигнати през октомври т.г., малко след като Главният прокурор Цацаров и заместникът му Иван Гешев, както и ръководители на българските спец. служби ходиха на инструктаж във Вашингтон. Е, сега за инструктаж задокеанските господари на колонията България привикаха и Борисов. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГРЪМНЕ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ

  2. Цялата ни държава е гнила, рибата мирише от главата! Докато Тиквата е на власт, ще продължаваме да пропадаме. Само, дето Идиотът не се сеща, че всяко търпение е до едно време, а историята не прощава на предателите!!!

  3. СПАСЕНИЕТО НА БЪБЛГАРИЯ Е В БЪРЗ РАЗСТРЕЛ НА БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ НЕПРЕКЪСНАТИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ НАТО И ЕС ДО ПОБЕДА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *