Борисов не може да спре Пропадането на ГЕРБ! Ако Цветанов не успее да Разбие партията, това ще свърши Новата Икономическа Криза! Топ анализ на социолога Живко Георгиев:

Цветан Цветанов едва ли ще капитулира и ще се оттегли. Той инвестира твърде много в изграждането на ГЕРБ и няма лесно да загуби социалния капитал, който има в ГЕРБ, защото с право гледа на него като на свой. Очаквам форми на рециклиране на политическото влияние на Цветан Цветанов. Какви точно, мога само да гадая, но вътрешно-партийна опозиция в ГЕРБ, алтернативни проекти по места и на национално равнище вероятно ще има. Това коментира социологът Живко Георгиев. Ето и останалата част от анализът му за състоянието на политическите партии след евроизборите в края на май:

ГЕРБ спечели евроизборите с цената на сериозно напрежение по върховете, по регионални структури, при техните проекции на публична власт на национално и местно равнище, както и след мобилизация на корпоративни връзки. Въпреки това за първи път партията не бе сигурна в победата си и отбеляза най-ниското си електорално постижение.

Това показва, че ГЕРБ запазва движението си надолу. При тях се наблюдава едно изчерпване на печелившето ноу-хау. Ако не го виждаме отчетливо е, защото успя да се превърне в партия на властта през последните години. Не е ясно дали ГЕРБ ще остане значим политически фактор, ако по някаква причина се окаже извън властта. За момента единствено и само властта върху държавния ресурс подхранва и дава сила на ГЕРБ като партия.

ГЕРБ трябва да реши какво ще прави със себе си. В момента е партия, сраснала се с националната и местната власт, партия, разчитаща преди всичко на административен и финансов ресурс, а не партия на идеи и на каузи. Впрочем, формацията на Борисов никога не е била и друго. Ако тази често събирана на случаен принцип организация без конкретна цел и идея не се трансформира в нормална партия, не я очаква триумфално бъдеще. Защото със спирането на еврофондовете през 2020 г. хората на Борисов просто няма да има с какво да се занимават. Въпрос на време ще е да се появи сериозен конкурент вдясно, който ще отвее ГЕРБ.

Имам усещането, че ГЕРБ влиза в турболентност. С прогонването на Цветанов нейната хомогенност и консолидираност ще бъде подложена на изпитание. Може би първите симптоми ще видим още на местните избори, които чукат на вратата.

Живко Георгиев, социолог

ГЕРБ е особено образувание, което все още не е заживяло нормален политически живот. Партията стартира като частен политически проект на Борисов, беше изградена като синдикат на неприпознатите от предишните доминиращи партии хора с политически амбиции. Бе замислена като проект с напълно рационална цел, без никаква идеология – да вземе и да задържи властта и да черпи ресурс от връзката с властта. Там не сме забелязвали елементи на нормален за партиите идеен живот, идейни дебати, създаване и разработване на политически технологии като икономическа или регионална политика.

Ако има смисъл от съществуването на партиите, то това е да представляват нуждите на определени социални категории хора и да разработват адекватни политически технологии за реализация на социалните поръчки, дошли отдолу- от населението. В ГЕРБ това липсва. Когато ГЕРБ са имали нужда от идейно творчество и политически продукт, тези задачи те аутсорсваха или на американски мозъчни тръстове, работещи на пазарен принцип, или директно взимаха ноу-хау от политическата си майка ЕНП на принципа копи-пейст.

ГЕРБ ще стане нормална партия, когато се отдели от властта, поседи малко в опозиция и използва престоя си там, за да покаже има ли какво да каже на хората или няма. Тоест- или ще се нормализира или ще изчезне.

Големият риск пред нея е наистина да омръзне на хората, защото не демонстрира особено голям управленски капацитет.

По отношение на опозицията от БСП, не очаквам драматични обрати на предстоящия им конгрес. Повече са шансовете да се заровят малко томахавките и да протече консолидация, въпреки че задаващите се местни избори не са най-подходящия фон за такъв процес.

Много често регионалните избори допълнително разконцентрират и стимулират центробежните сили. Освен поколенчески групи по интереси, се активират и локални патриотизми и особености. Но БСП си влезе в перманентна криза, породена от смяна на генерации, които не са непременно на възрастов принцип, а се основават на стадии в битността на елит в БСП. Това обещава напрежение, но не виждам предпоставки за радикален обрат или голямо сътресение в партията.

БСП, за разлика от ГЕРБ, е била много по-чувствителна към някои нюанси в идейните разбирания за посоката на развитие в партията. В момента конфликтите в левицата не са на идейна база, а по-скоро на лична и групова основа.

Почти цялата европейска левица е в криза. На този фон БСП е една от малкото социалистически партии, членки на ПЕС, която не само че не пада, а дори отбеляза ръст на отминалите евроизбори. Какво да кажем за германската или за френската социалдемократически партии, които не знам има ли ги още.

Решенията на БСП винаги са били предхождани от публични дебати. Защото това е една силно демократична партия. Евровотът за тях не беше изборна катастрофа. За първи път бяха на косъм от това да победят ГЕРБ. Това е разликата и оттам идва драматизмът. На други избори победата не стоеше като опция, а сега можеше да се случи. При разумна игра, друг тип акценти и при условие, че нямаше вътрешен саботаж по различни причини на редица места. За това допринесоха, може би, и фактори извън БСП

В БСП има хора, чиито ситуативни интереси бяха по-близки до ГЕРБ, отколкото до тези на партийното ръководство. Какво да правим – човешко е.

Огромният процент негласувалите на тези избори е форма на протестен вот. Това, което не се случи, е трансформацията на част от този протестен вот в наказателен. Наказателният винаги се реализира като вот срещу тези, които олицетворяват статуквото.

В обществото ни има умора. Има и тежък социален песимизъм. У обикновения българин липсва усещането, че България може да има и друг политически модел, където не са монтирани корупционните практики, синдромите на партията на властта, на партия-държава и партия-местна власт, както и на модела на олигархичния елит. Но основната причина за липсата на наказателен вот беше, че въпреки, че икономическата ситуация в страната ни не е добра, то тя все още не е кризисна. Не е кризисна, но ще стане… и то съвсем скоро. Задава се голяма общоевропейска икономическа стагнация, която ще обхване и САЩ. Skandalno.net

Редактира: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ГЕРБ са като пясъчна кула, докато водата, разбирай парите, им помагат да стоят сплотени, изглеждат величествено. Ако малко позасъхнат, по една или друга причина, вятърът ще отвее песъчинките и кулата ще се превърне в безформена маса. Какъв е бил третият вариант поставен от Борисов пред Цветанов, не разбрахме, но мисля, че точно него изпълнява бившият втори. Затаил се е и не шава, не е негов ред, но не мисля, че е изхвърлен или крои преврат. Обещана му е реабилитация или тихо, но богато пристанище.
    Не споделям вижданията за БСП. Там определено лагерът на колаборационистите е в подем, захранен обилно от управляващите. Като бивши и настоящи политически трупове, съдбата на партията или държавата им е точно през… Просто жънат.

  2. ГЕРБ ИМАТ НАРОДНАТА ОМРАЗА И ОТВРЪЩЕНИЕ НАЙ ВЕЧЕ СЕ ТРУПА НЕДОВЕРИЕТО В ОБЩИНИТЕ ФЕОДАЛИ И ПРЕМИЕРА БЪЛГАРОУБИЕЦ МАФИОТ СВЕТА ВИДЯ РЕЗУЛТАТА ОТ ТЯХНОТО ДЕСЕТГОДИШНО УПРАВЛЕНИЕ НАРОДА ВИДЯ ЧЕ ГО ВОДЯТ КЪМ АДА БЯГА УМИРА НЕ СПРЯХА ДА КРАДЪТ ЗАДЪРЖАТ ВЛАСТА СЪС ПАРИ ЗАПЛАХА И ФАЛШИФИКАЦИИ РЕДОВНО СЪС ИЗМАМА КРАДЪТ ПОБЕДАТА ОТ БСП НЕ Е ВЪЗМОЖНО НАЙ МРАЗЕНАТА ПАРТИЯ ДА Е НА ВЛАСТ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ДОВОЛНИ И ЩАСТЛИВИ НЯМА ГЕРБ Е ФАШИЗЪМ ИСКАМЕ СИ НИНОВА ЙОНЧЕВА И РУМЕН РАДЕВ САМО СЪС ТЯХ ЩЕ ТРЪГНЕ НАРОДА ВЪВ ТЯХ Е НАРОДНАТА ОБИЧ И ВЯРА ДРУГОТО Е ГЕНОЦИД

  3. ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ЧИСТА И СВЯТА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА СЪС НАРОДНИЯ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ БЕЗ ПАРТИИ ИЗЯДНИЦИ БЕЗ НАТО ЕС И БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА БЕЗ КРЪВОПИЙЦИТЕ МАФИЯ ГЕРБ ЗА ИСТИНСКАТА НИ ИСТОРИЯ И ДРУЖБА СЪС БРАТСКА РУСИЯ САМО ТАКА ЩЕ ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ВЪВ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ДЕЦАТА НИ ДА ИЗХВЪРЛИМ ФАШИСТИТЕ ГЕРБ

  4. ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ НИНОВА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СИ ИСКАМЕ НАШЕТО МЪЖКО МОМИЧЕ НИНОВА СЛАВА БСП

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *