Борислав Гуцанов: Касетъчните бомби са забранени, а Денков оправдава използването им в Украйна – този човек е позор

В декларация от трибуната на парламента Борислав Гуцанов настоя Денков да обясни какво е говорил във Вилнюс, какви ангажименти са поемани и какво оттук нататък следва отново да се даде като въоръжение на Украйна от страната на България.

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“:

Днес управляващите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, а вече и ДПС, говорят за геополитическо мнозинство, от което България имала нужда. Дали това е така, или е чудесното прикритие, съдейки по техните действия, включително и днес, за да прикрият управленската си немощ и национално предателство. Това е един много важен въпрос, който предстои да разберем, защото е видно какво се случва в страната ни от техните действия.

Но се обръщаме днес към вас, защото ситуацията, свързана с Украйна и въоръжения конфликт там започва да излиза извън контрол и е напът  да завлече целия свят в много по-мащабен конфликт с ясни признаци в посока на световна война. Съединените американски щати официално обявиха, че смятат да предоставят на Украйна и Зеленски касетъчни бомби в пакет военна помощ на стойност 800 милиона долара по молба на Киев. Това президентът Байдън описва като „трудно решение“. Не знам колко от вас знаят какво е това, но това е едно от най-мрачните решения, на което съвременният свят е бил свидетел.

БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ – ДЕПУТАТ ОТ БСП

Да започнем от там какво е касетъчна бомба, защото не съм убеден, че голямата част от народните представители знаят какво е това. Това е боеприпас, състоящ се от много инкорпорирани в него боеприпаси. И когато такава бомба е изпратена в определена посока, тя поразява всички по пътя си. Такива бомби САЩ използваха във Виетнам и всички знаем с колко убити, ранени и осакатени за цял живот приключи тази война.

Заради естеството на касетъчните бомби, демократичният и цивилизован свят взима решение да ги забрани и изготвя конвенция в тази посока. Колко са въоръженията в света, за които е приемана такава конвенция? Заради многото цивилни жертви при използването на касетъчни бомби, на 3 декември 2008 г. в Осло е подписана Конвенцията за клъстерните муниции. В нея се включват общо 108 държави, сред които е и в България. Конвенцията влиза в сила на 1 август 2010 г. от всички държави, които са я ратифицирали. Забранени са ударите над цивилни цели, като използването на този тип боеприпаси се счита за военно престъпление.

В интерес на истината, САЩ и Русия не са подписали тази конвенция, която забранява касетъчните боеприпаси, но България е подписала и дори има приет специален закон.

След заявеното желание на Америка да даде касетъчни бомби, целият свят бе шокиран. Англия категорично се противопостави на това решение. Испания реагира остро и негативно. Включиха се вътре Франция, Германия. Но забележете, премиерът Николай Денков на срещата на НАТО във Вилнюс се оказа привърженик на касетъчните бомби. От крайно позорното му интервю по „Скай нюз“ стана ясно, че той оправдава използването им в Украйна, защото може би някога и Русия е използвала такива въоръжения. Извинявайте, но това минава всякакви граници. Нима този човек, премиерът, не знае, че те са забранени и от нашия закон, и от международните договори? Нима не си дава сметка за щетите, които ще бъдат причинени? Нима сме толкова късогледи и склонни да преглътнем всичко?

Г-н премиер, дори най-верният съюзник на Америка – Англия, се обяви против. Вие и Вашето правителство ли сте най-големият ястреб в момента в Европа? Интервюто за „Скай нюз“, ако си направите труда, уважаеми народни представители, да го изгледате, защото на нашия премиер бяха отделени 3 минути, е позор за страната ни. От него става ясно, че това правителство и това мнозинство са нагаждачи. Склонно е да преглътне всякакво нарушение на закона, стига да бъде удовлетворено искането на „Големия брат“. Този премиер е истински позор за нашата държава, уважаеми управляващи от ПП-ДБ, ГЕРБ, уважаеми техни нови коалиционни партньори от ДПС.

Няма нужда да се ходи чак до Вилнюс да се излага България и да се предават националните интереси на страната ни, правите го чудесно и тук. Ние, от парламентарната група на „БСП за  България“, искаме спешно изслушване на министър-председателя Денков за това какво е говорил във Вилнюс, какви ангажименти са били поемани и какво оттук нататък следва отново да се даде като въоръжение от страна на България.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Този плъх-педал може би се е надявал с това свое изявление да впечатли маймуната лойд остин, та тя да е благосклонна да го опъне зад кулоарите

  2. ДЕНКОВ ПРОКЛЕТ ДА СИ !
    А Н А Т Е М А ! ПРОКЛЕТИ ДА СА ДЕЦАТА ТИ ! БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО С ПОТОМСТВАТА ВИ , И КУРВИТЕ КОИТО СА ВИ РОДИЛИ !
    ВСИЧКИ ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ !
    БЪДЕТЕ СИГУРНИ НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *