Блокодата на миньори и енергетици се разраства, отказаха среща с премиера Денков, искат Оставка на правителството

Провали се срещата, която премиерът Николай Денков организира днес в Министерския съвет от 16 часа с протестиращите миньори и енергетици. Министър-председателят получи отказ от страна на лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Представителите на ресорните федерации също отказват разговори.

Работещите в мините и ТЕЦ „Марица изток 2“ се обявиха срещу затварянето на ТЕЦ-овете и въглищните мини в България, цинично наречени от бюрократите в ЕС „териториални планове за справедлив преход на въглищните райони“. В плана на правителството е записано каква икономика да се развива в съответните региони след затварянето на мините и ТЕЦ-овете. Кабинетът умишлено одобри плановете в петък (ден преди изтичането на крайния срок) и ги изпрати на Европейската комисия в Брюксел, откъдето очакваме финансова помощ за енергийния преход. А финансовата помощ от ЕС за закритите въглищни енергийни мощности, осигуряващи 40 % от тока в България, е повече от смешна. ЕС ще отпусне на България 1.7 млрд. лв., при положение че годишната печалба на ТЕЦ-овете и мините ни е около 5 млрд. евро.

Пътни блокади

След неуспешните преговори между енергийния министър Румен Радев и протестиращите миньори и енергетици в събота привечер на 208-ия километър от магистрала „Тракия“, в неделя техният протест се разрасна. Останаха затворени магистрала „Тракия“ в двете посоки на изхода за Стара Загора и пътя Стара Загора-Димитровград, както и подбалканският път София – Бургас на разклона за Гурково, където е и началото на Прохода на републиката, който също е затворен с два „прозореца“ – неделя между 16 и 20 часа и в понеделник от 6 до 10 часа сутринта. Новото е, че в неделя протестиращите блокираха безсрочно и пътя Раднево – Нова Загора на източния изход на миньорския град, както и изхода на Нова Загора към Стара Загора.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути: за пътуващите по магистрала „Тракия“ той е от пътен възел „Нова Загора“ по пътя към Нова Загора – Сливен до пътен възел „Свобода“; за пътуващите по път Казанлък – Стара Загора: за гр. Стара Загора – през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък – по пътя Стара Загора – Нова Загора – Сливен, бул. „Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация е налична на интернет страницата на агенция „Пътна инфраструктура“.

Утре в 9:00 часа протестиращите се събират на входа на ТЕЦ „Бобов дол“, като на място ще се реши под каква форма протестите ще продължат.

Вероятно ще има ново затваряне на автомагистрала „Струма“. Очаква се при протестиращите да е и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Синдикалистът от ТЕЦ „Бобов дол“ Иво Димитров посочи:

„Ще видим, ако няма развитие до довечера, от утре сме предвидили нови неща – ще видим в София ли ще са, тука ли ще продължим, но вече говорим за по-мащабни неща.

Протестът и днес, както и вчера, е предупредителен, но стачната готовност остава, са категорични миньорите и енергетиците:

„Девет години ми остават до пенсия. Какво правя с тези девет години при положение, че ни затворят? Кой ще ме наеме като нов работник някъде? В коя сфера? А какво ще стане с България? 40 % от тока го произвеждаме ние.“

„Пратени са плановете, ама какви са тия планове? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е основното. То в България вече единствено енергетиката остана да работи… и нея сега искат да приключат. Оттук- нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има“, споделиха енергетиците.

В протеста участваха и директорите на най-голямото въгледобивно предприятие в региона „Мин индъстри“ Здравец Евтимов и на „Топлофикация Перник“ Чавдар Стойнев:

„Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, готови сме и на по-сериозни действия, докато не се чуе нашата дума и не се изтеглят тия планове, тъй като, знаете, в тях нито има справедливост, нито има преход. Просто така са кръстени. Плановете им са ясни- да ни приключат“, заяви Здравец Евтимов.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Плановете им са ясни- да ни приключат“, заяви Здравец Евтимов.

    True. True

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *