България въстана! Русе се надигна. Сливен блокира пътни артерии. Стара Загора не пада с дни!

В 12:30 часа миньорите и енергетиците, които държат затворена АМ „Тракия“ при Стара Загора прочетоха исканията си. Те настояват правителството на Николай Денков да подаде незабавна оставка и оказват категорично да отидат на преговори в София. Преминаването във всички посоки по пътния възел остава блокирано и трафикът се пренасочва от екипи на полицията по обходни маршрути.

По-рано се стигна до сблъсъци между протестиращите миньори и енергетици и жандармерията на автомагистрала „Струма“. Демонстрантите успяха да пробият полицейския кордон, който ги блокираше и не им позволяваше да излязат с автомобилите си на пътя за Дупница. 

До сблъсъците днес се стигна след като полицията не позволи на протестиращите да излязат с автомобилите си на пътя за Дупница. Тогава демонстрантите тръгнаха пеша от разклона за Бобов дол към АМ „Струма“. След около половин час шествието бе спряно на ухото на магистралата от жандармерията. Там с бутане протестиращите успяха да пробият полицейския кордон.

„Ние или сме престъпници или сме направили нещо нередно, за да се държат с нас така“, заяви единият от протестиращите. „Онези се борят за хляба си, а ние не можем, така ли?!“, възмути се друг, визирайки полицията и жандармерията.

Около 11 часа протестиращите излязоха на автоомагистралата на 59-ия километър и я затвориха.

В момента полицията отбива трафика на „Струма“ при пътен възел Дупница-север и град Бобошево. В двете посоки са направени отходни пътища. Автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора и прохода „Хаинбоаз“ остават затворени. Движението по пътя Дупница – Кюстендил е затворено и в двете посоки, осигурен е обходени маршрут.

Протестиращи миньори и енергетици блокираха и движението по автомагистрала „Струма“. По информация на БНР над 300 демонстранти са изминали близо 3 км от входа на ТЕЦ „Бобов дол“ до пътния възел на аутобана и са го блокирали.

Междувременно от агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че протестиращи са спрели движението и по пътя Дупница – Кюстендил, и по тази причина е въведен обходен маршрут по път І-6 София – Кюстендил. Трафикът се регулира от служители на „Пътна полиция“.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, апелират от Агенцията.

Служители на ТЕЦ-Сливен блокираха входна артерия към града в знак на подкрепа към протеста на колегите си миньори и енергетици. Пред сградата на „Топлофикация“ се събраха всички, които не са на смяна в предприятието, където работят близо 300 души. Дружеството използва като гориво въглища основно от басейна „Марица Изток“.

„Солидарни сме с колегите, които са по барикадите вече четвърто денонощие“, каза пред БТА председателят на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Дочо Дочев и допълни, че са в протестна готовност. Общо 260 са членовете на синдиката в ТЕЦ-Сливен.

„Ако ни затворят, оставаме без препитание, всички учреждения остават без парно, ще бъдат засегнати всички граждани и с увеличаване на цените“, каза Иван Стойков, който работи в местната топлофикация от седем години.

Протестиращите очакват и подкрепа от гражданите на Сливен, защото затварянето на „Топлофикация“ ще се отрази пряко на живота им. „Затварянето би довело до екологична катастрофа в града и спиране на отоплението на 15 000 битови абонати, на всички болници, училища и детски градини“, каза Костов.

Утре в 13:30 часа протестиращите от ТЕЦ-Сливен ще блокират Подбалканския път в района на кръговото движение край сливенското село Тополчане.

На протест днес в 12 часа излизат и работниците и служителите на „Топлофикация-Русе“, съобщиха от дружеството и добавиха:

Целта на протеста е да уведомим обществеността за солидарността ни към исканията на всички енергетици в страната и да предупредим, че ще повторим организирания протест върху двете платна на Дунав мост, на 03.10.2023 година, от 12.00 часа.

Блокадите на протестиращите миньори и енергетици по основните пътни артерии в страната продължават вече четвърти ден. 

Исканията на демонстрантите вече се изчерпват с едно единствено изречение: Правителството незабавно да подаде оставка!

По-рано тази сутрин протестиращите отново затвориха пътищата в Старозагорско. Блокирана е и АМ „Тракия“ в района, ограничено е преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. А варненската централа Езерово отдавна я няма. Башибозука я наказал за скрап.

  2. Този пълзящо разпространяващ се фашизъм ще докара страната до партизанско движение.

  3. Кура му Янко възстанал , вчера ходих до София през Ст. Загора Чирпан никви блокади нямаше , пък и да има боли ги хуя онез в София че някъде из страната някой нещо блокирал .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *