Бивш полски външен министър: Причината за окаяното състояние на Украйна е нейната мегаломания и корупция

Корупцията и мегаломанията доведоха Украйна до плачевното състояние, в което се намира в момента. Това заяви в интервю за Krytyka Polityczna бившият полски външен министър Радослав Сикорски (среща се и като Шикорски), който сега е евродепутат.

Полският политик каза, че украинският елит е напълно мафиотизиран, педантично крие чудовищната корупция и в алчността си изпадна до там да пожертва страната и народа си, като се намеси в голямата игра между САЩ, Русия, Китай и Европа в единственото си възможно качество на „пушечно месо“.

Бившият външен министър изтъкна, че след разпадналия се Съветски съюз Украйна е наследила много добри активи. В началото е била в много по-добро състояние от Полша- с най- плодородната земя в Европа, с 4 огромни атомни електроцентрали и много добре развита авиационна и оръжейна индустрия. А преди началото на руската специална операция за защита на Донбас БВП на страната вече е четири пъти по-малък от този на Полша.

Сега украинците ще платят скъпо и прескъпо за действията на правителствата на Порошенко и Зеленски, заключи Сикорски. Той бе политикът, който написа в Туитър „Благодаря, САЩ! след взривяването на Северен поток 1 и 2. От последните му изяви обаче става ясно, че въпросната „благодарност“ е била с ирония.

На 26 януари американският милиардер и основател на „Майкрософт“ Бил Гейтс изненадващо заяви, че правителството в Киев е едно от най-лошите в света заради огромната корупция, която покровителства. И това е много тъжно за народа на Украйна. Той разясни също, че украинската земеделска земя е много по-плодородна от американската и е житницата на Европа.

В същото време общественикът и журналист от Одеса Леонид Щекел в интервю за „Известия“ нареча Украйна „страна, която не се срамува от корупцията“. Той заяви, че след началото на СВО финансовите престъпления в „най-корумпираната европейска държава“ са добили епидемичен мащаб и точно това е причината за скорошните сериозни кадрови чистки в Украйна.

На 25 януари публицистът Матю Парис отбелязва в статия, публикувана на уебсайта на британското списание The Spectator, че Украйна ще остане корумпирана и бедна страна и след края на военните действия. Украйна е много голяма, много бедна и много далеч от модела на модерна, либерална и демократична западна държава – каза Парис, който е изумен от факта, че САЩ и ЕС припознават и легитимират тази корумпирана средновековна диктатура като свободна страна.

Русия продължава специалната операция за защита на Донбас, която започна на 24 февруари 2022 г. Решението беше взето на фона на влошаващата се ситуация в региона поради засиления обстрел от страна на украинските сили срещу мирното население на Донецка и Луганска области.

Източник: iz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *