Белият дом: Байдън ще обясни откровено на Зеленски защо не приеха Украйна в НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с украинския си колега Владимир Зеленски, за да му обясни защо Украйна не бе приета в НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс. Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред Си Ен Ен.

Президентът на САЩ Джо Байдън „ще бъде откровен“ на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Литва и планира да го изслуша „внимателно“, след като лидерът на Украйна изрази разочарование от непроменения статут на страната му относно членството в НАТО, каза Съливан.

В интервю за предаването на „CNN This Morning“ съветникът по националната сигурност Джейк Съливан посочи причините, поради които на Украйна не бе предложено членство по време на срещата на върха на НАТО. Една от тях е че ако Украйна се присъедини сега, алиансът би влязъл във война с Русия, а сругата е че на Украйна са й необходими допълнителни реформи.

„Това, което Алиансът каза в един глас снощи, беше, че очакваме с нетърпение едно бъдещо членство на Украйна в НАТО. Ще работим с Украйна по пътя й към НАТО. Но не сме готови да поканим Украйна днес“, каза Съливан. 

„Президентът Зеленски очевидно е имал различно виждане по този въпрос. Но президентът Байдън ще бъде откровен днес с него, както е бил във всеки телефонен разговор и среща, която са имали, и ще му изложи мотивите и мислите си, а след това ще изслуша внимателно какво има да каже президентът Зеленски“, каза Джейк Съливан.

На въпроса какви конкретни реформи трябва да направи Украйна, Съливан отговори витиевато, че топката е в полето на Украйна, чрез процеса на годишната национална програма в НАТО, но после добави по-конкретно, че алиансът и Украйна ще „поставят специален акцент върху бързото реформиране на страната в определени области, за да подобрят устойчивостта на украинската демокрация“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Зеленски ескалира противостоянието до Карибска криза 2, но Путин е твърде силен да бъде повлиян, фирмите на олигарси са половина държавни със златна акция 50+ 1, военно не може да бъде победен, може да изслущва Абрамомич, но решенията взима сам. Високо вероятно Байдън да поиска среща за подробностите от мира

  2. Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо ! каза:

    Зеленски е господин Абсолютно никой !
    Който се провали във всичко .
    Вече усилено се говори , че ще го сменят с Витакий Кличко .
    Последният обаче нещо се дърпал …
    Явно и има защо …

  3. Зеленски е толкова елементарно тъп , че не може да разбере , че толкова бързо не може да влезе в НАТО първо. И пак първо ако влезе това значи Трета световна война. Той е толкова малоумен да го проумее , че на този етап нито Русия нито Запада желаят това. Все пак войната проформа се води локална като на потърпевша се явява Украйна. Никога Украйна няма нито на ЕС нито на НАТО да стане член. След още година може би ще бъде разграбена от Полша Русия Унгария може би. При Зеленски дълновидност , логично мислене няма. Клоун дали му власт и той повярвал че може да управлява.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *