Байдън очаква с нетърпение Украйна да влезе в НАТО, когато му дойде времето

Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно на снимката) говори на днешната си среща с украинския лидер Володимир Зеленски (вляво) в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Снимка: АП

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес пред украинския си колега Володимир Зеленски, че с нетърпение очаква деня, в който ще може да посрещне разкъсваната от война страна в НАТО, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Байдън е казал това с цел да успокои разочарованието на киевското ръководство относно неотдавнашните си коментари, че сега не е време за членство на Украйна във военния алианс.

„Вашата издръжливост и решителност са пример за цял свят“, каза Байдън на Зеленски преди двустранната им среща.

Американският президент призна, че разбира разочарованието на украинския лидер, че не е получил достатъчно бързо и в необходимия обем необходимата му военна и финансова помощ.

„Обещавам ви, че САЩ правят всичко възможно, за да получите това, от което се нуждаете“, каза Байдън в присъствието на журналисти.

„Очаквам с нетърпение деня, в който ще проведем срещата, на която ще отпразнуваме вашето официално влизане в НАТО“, добави той.

Преди да отпътува от САЩ за срещата на НАТО, Байдън заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че според него все още не е настъпил моментът Украйна да се присъедини към НАТО. Ако Украйна стане член сега, „ние ще влезем във война с Русия“, каза той.

Байдън бе попитан днес от журналист колко скоро след войната би искал Украйна да се присъедини към НАТО, на което той отговори: „След час и 20 минути.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *