Атакуваха офиса на лидера на ДНР Денис Пушилин!

Центърът на Донецк е бил атакуван по-рано днес. В резултат на обстрела са убити четирима души, а десет са ранени. Под обстрел е била и администрацията на ръководителя на ДНР Денис Пушилин, както и хотел, в който отсядат журналисти, търговски център, жилищна сграда и други сгради. По време на нападението Пушилин не е бил в офиса. Според ТАСС отговорността е на Въоръжените сили на Украйна.

Обстрелван е районът на търговски център Green Plazа, районът около Донецкия национален технически университет и районът на сградата на Министерството на вътрешните работи. Обстрелян е и хотел „Централ“, където отсядат журналисти, включително чуждестранни. В сградата е имало около 50 души.

Според Донецката новинарска агенция снарядите са уцелили фасадата на централата на Пушилин на булевард “Пушкин“, дясното крило и горните етажи. В резултат на това е започнал пожар. Според кореспондент на ТАСС друга сграда на администрацията на ръководителя на ДНР също е пострадала. Тя се намира на улица “Артем“, районът около която е отцепен.

След като остана жив и невредим лидерът на ДНР Денис Пушилин публикува видеообръщение в канала си в в Телеграм. „Използвани са снаряди калибър 155, модел НАТО. Всъщност сега Западът участва в конкретното целенасочено унищожаване на цивилни масиви в град Донецк. Като цяло смятам, че престъпният украински режим трябва да си понесе заслуженото наказание“, каза ръководителят на ДНР. Според него украинските власти използвали терористични методи, като взривявали цивилни и обстрелвали центъра на града.

Председателката на т. н. Комисия по наказателно и административно законодателство на Народния съвет на ДНР заяви, цитирана от Донецката новинарска агенция, че „обстрелът на центъра на Донецк потвърждава необходимостта от международен трибунал за военни престъпници.“

Новият удар срещу Донецк е бил нанесен от сили на ВСУ, разположени в село Орловка, северозападно от Авдиевка в контролираната от Киев част на областта. Най-малко една от атаките е осъществена с американски HIMARS, твърдят сепаратистите от ДНР.

Както украинската информационна агенция по-рано съобщи, Пушилин е потвърдил намерението си да проведе „трибунал“ срещу украински военнопленници в Мариупол, въпреки изявлението на президента Володимир Зеленски, че Украйна няма да преговаря с Руската федерация в случай на такъв „процес“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. СМЪРТ ЗА АЗОВ,СМЪРТ ЗА ФАШИСТКИТЕ БОКЛУЦИ,ВЗРИВИЛИ ДАРЯ ДУГИНА! СЛАВА РОССИИ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *